Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΚΛΕΙΣΤΟΝ το Δημοτικό Συμβούλιο για τους πολίτες. Ραντεβού από 2 Ιανουαρίου 2024!


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, κ. Γιώργος Πλακίδας, με επιστολή που μας έστειλε χθες, 24 Οκτωβρίου 2023, μας ενημέρωσε ότι τα θέματα που είχαμε αιτηθεί να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα συζητηθούν τώρα, με την παρούσα Δημοτική Αρχή του κ. Γρηγόρη Κατωπόδη, αλλά αυτά μπορούμε να τα φέρουμε προς συζήτηση αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή, του κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου.

Μέσα από την επιστολή που παραθέτουμε μας εξήγησε και τους λόγους που τα θέματά μας, των πολιτών, δεν θα συζητηθούν:

«Αγαπητοί κύριοι σας ενημερώνω ότι με βάση την παράγραφο 5 του άρθρου 65 του νόμου 3852 του 2010 και με την συμπλήρωση του παραγράφου 2 του άρθρου 1 του νόμου 4257 του 2014:  
Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω,  από το καλοκαίρι και μετά δεν δικαιούμαι να φέρω άλλα θέματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Κάτι τέτοιο άλλωστε εκτός από παράνομο, θα ήταν αθέμιτο και αντιδεοντολογικό, εφόσον υπάρχει πιθανότητα να δεσμεύσει τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο.

Μπορείτε να φέρετε τα θέματα αυτά προς συζήτηση αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Σας ευχαριστώ για την γόνιμη συνεργασία μας, κατά την τετραετία που άσκησα τα καθήκοντα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με εκτίμηση
Γιώργος Πλακίδας
Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Βύρωνα

=========================== 


Όμως… πάντα πρέπει να υπάρχει ένα «όμως» και ένας τεκμηριωμένος αντίλογος! 

Γιατί ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Πλακίδας, μας ενημέρωσε με μεγάλη καθυστέρηση  στις 24 Οκτωβρίου 2023 και όχι στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 που πραγματοποιήθηκε η τελευταία “ουσιαστικά” συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Μερικά από τα θέματα που είχαμε αιτηθεί να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως τα ακόλουθα:

 
1.    Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 26/07/2023
Θέμα: Αίτημα για συζήτηση στο Δ.Σ. του θέματος των εργαζομένων στα Ε.Α.Σ. Υμηττού
και
2.    Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 28/07/2023
Θέμα: Αίτημα συζήτησης στο Δ.Σ. για την ποιότητα ζωής στην πόλη του Βύρωνα - ΜΕΡΟΣ Β΄ 

κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί από τη στιγμή που ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκάθαρα αναφέρει ότι:

η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται:

  • α) τουλάχιστον μία φορά το μήνα και
  • β) όποτε το απαιτούν οι τοπικές υποθέσεις, καθώς και όταν υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις που δικαιολογούν την άμεση σύγκλισή του…

Η λέξη «τουλάχιστον» αλλά και η φράση «όποτε το απαιτούν οι τοπικές υποθέσεις» έδιναν το δικαίωμα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν τις εκλογές, να πράξει διαφορετικά και να είχε φέρει ήδη τα θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να μας ενημερώνει όψιμα λέγοντάς μας να τα φέρουμε ξανά προς συζήτηση από το νέο έτος, δηλαδή μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή.
Εκτός και εάν δεν γνώριζε ή δεν θυμόταν την παράγραφο του Κανονισμού που έκανε λόγο για τις εκλογές. 

Όμως με την παράγραφο β) που αναφέρει  «όποτε το απαιτούν οι τοπικές υποθέσεις, καθώς και όταν υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις που δικαιολογούν την άμεση σύγκλισή του…» κάλλιστα θα μπορούσε να έχει συζητηθεί και το ακόλουθο σημαντικό θέμα:
Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 05/09/2023
Θέμα: Αίτημα για να συζητηθεί στο Δ.Σ. η οικονομική κατάσταση στην οποία αναφέρεται σε άρθρο του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα 

Αλλά «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…», που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, κοσκινίζει, όχι μέρες, αλλά στην περίπτωση αυτή μήνες! Ο νοών νοείτω, γιατί ειδικά το θέμα αυτό δεν επρόκειτο να συζητηθεί!!!

Όλα τα άλλα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και Υπεκφυγές! «Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του» είχε πει ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Όπως και να'χει, με τη σειρά μας, και εμείς, ευχαριστήσαμε τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πλακίδα για αυτήν την ανάμεικτη -ενίοτε γόνιμη, ενίοτε άγονη- αλλά πάντοτε μέσα σε πλαίσιο σεβασμού, 4ετή συνεργασία.

========================

Κλείνουμε την ενημέρωση με ένα σύντομο σχολιασμό:

Πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας (Δημοτικές Παρατάξεις και πολίτες) να καταλάβουμε ότι με τέτοιες νοοτροπίες συνοδές της διαχρονικής Κυβερνητικής αβελτηρίας, που διαρκώς επιβάλλει καλπονοθευτικούς νόμους και εμπόδια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά!

Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να συνεννοηθούμε για το τι είδους Τοπική Αυτο-διοίκηση επιθυμούμε και το πως είναι δυνατόν να την επιδιώξουμε και να την αποκτήσουμε!

Ενάργεια/Βύρωνας, η πόλη μας

25 Οκτωβρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου