Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα: Τοποθέτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στο λογαριασμό στο facebook της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα» χθες, 12/10/2023, αναρτήθηκε –δίχως κάποια αποστολή στα μεηλ των συλλογικοτήτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν- το εξής κείμενο:

"Την περασμένη Κυριακή διεξήχθη ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δυστυχώς, ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αυτής αναμέτρησης ήταν η αποχή.

-Τα κυβερνητικά κόλπα της υπέρμετρης αύξησης του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων (88 στον δήμο Βύρωνα, 108 στον δήμο Αθηναίων κ.ο.κ) δεν μπόρεσαν προφανώς να ανακόψουν την αποχή των πολιτών από την κάλπη. Αντιθέτως, σε μεγάλο βαθμό συντέλεσαν στην απαξίωσή της εκλογικής διαδικασίας.

-Αποχή σημαίνει ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και το μήνυμα αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους, μιας και αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων είναι η συμμετοχή των πολιτών.

-Στον Βύρωνα, λιγότεροι από τους μισούς συμπολίτες μας προσήλθαν στις κάλπες. Πολλοί λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές, αναδεικνύοντας έτσι το μέγεθος της απογοήτευσης και απαξίωσης για το πολιτικό γίγνεσθαι.

-Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα καλούμαστε, την προσεχή Κυριακή, να εκλέξουμε δήμαρχο και δημοτική αρχή για τα επόμενα πέντε χρόνια μεταξύ των δύο πρώτων παρατάξεων της περασμένης Κυριακής.

-Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα της εκλογής δημάρχου μετά από επαναληπτική ψηφοφορία είναι βαθιά αντιδημοκρατικό, παραχαράσσει τη βούληση του εκλογικού σώματος που προσήλθε στην κάλπη την πρώτη Κυριακή και οδηγεί ενίοτε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, πολιτικά παζάρια και αθέμιτες πρακτικές που δεν θα έπρεπε να εμφιλοχωρούν σε μία δημοκρατική εκλογική διαδικασία.

-Για αυτό και εμείς, σταθερά και αταλάντευτα, παραμένουμε υποστηρικτές του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής με δήμαρχο εκείνον που στηρίζει η πλειοψηφία του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου.

-Λέμε όχι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο της ενισχυμένης αναλογικής. Λέμε ΝΑΙ στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.

-Ως παράταξη, εγκαίρως καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύγκλιση και κοινή εκλογική κάθοδο των προοδευτικών δημοκρατικών αριστερών δυνάμεων της πόλης στη βάση κοινών προγραμματικών θέσεων και αρχών, με στόχο την εκλογή μιας δημοτικής αρχής κομματικά ανεξάρτητης, δίπλα στον δημότη και τις ανάγκες του, που θα αναζητά λύσεις στα προβλήματα με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, θα στέκεται αρωγός στους κοινωνικά ευάλωτους και θα αντιμάχεται τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν, όχι με δική μας ευθύνη.

-Στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Σεπτεμβρίου, με δημόσια δήλωση της επικεφαλής της παράταξής μας, Βασιλικής Σάρολα, εξηγήσαμε αναλυτικά τους λόγους που επιλέξαμε να μη συμμετέχουμε ως δημοτική παράταξη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Θεωρούμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δικαιώνει πλήρως την επιλογή μας.

-Ενόψει των εκλογών της Κυριακής, καλούμε τους συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη, ώστε με τη δική τους ψήφο να καθορίσουν τη νέα δημοτική αρχή της πόλης μας.

-Μέσα σε ένα περιβάλλον που η κυβερνητική αλαζονεία του 41% περισσεύει, καλούμε σε ψήφο προοδευτική και δημοκρατική.

Σε ψήφο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό στην αυτοδιοίκηση.
Σε ψήφο ενάντια στη συντήρηση και στην οπισθοδρόμηση.
Σε ψήφο ελπίδας για μια νέα, καλύτερη προοπτική για τον Βύρωνα.

-Με απόλυτο σεβασμό σε κάθε συμπολίτη μας και στην επιλογή που κάνει στην κάλπη, με δεδομένο ότι η επιλογή αυτή έχει ως κριτήριο το κοινό καλό και την πρόοδο της πόλης μας, θυμίζουμε σε όλους ότι η μάχη για μια καλύτερη ζωή είναι διαρκής και συνεχίζεται…"

Βύρωνας, η πόλη μας

13 Οκτωβρίου 2023 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου