Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση! (Ένα άρθρο της Ελένης Σακαρέλλου)

Γυναίκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άρθρο της Ελένης Σακαρέλλου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό "Εξυπνος Βύρωνας" του υποψήφιου δημάρχου, Δικηγόρου, κ. Βασίλη Δεμπόνου.

 
Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της γυναίκας έχει μεταβληθεί στο πέρασμα των χρόνων με την ίδια να αναλαμβάνει πλέον ολοένα και περισσότερους ρόλους συγκριτικά με το παρελθόν, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να συνδυάσει επαγγελματική και προσωπική ζωή. 
 
Ειδικότερα, σε μια κοινωνία που στόχο έχει την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων, διακρίσεων και στερεοτύπων, ο ρόλος της ίδιας δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί. Απεναντίας για την ίδια τη γυναίκα, η ενασχόληση με τα κοινά και το κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί συχνά βασικό μέλημα και αποστολή, πασχίζοντας με αυτόν τον τρόπο να επιφέρει θετική αλλαγή και να καταρρίψει όλες εκείνες τις νοοτροπίες που επηρεάζουν αρνητικά το «κοινωνικό γίγνεσθαι». 
 
Για τη σύγχρονη γυναίκα, η ανάληψη καθηκόντων και η υιοθέτηση πολιτικών θέσεων που θέτουν στο επίκεντρο το κοινωνικό όφελος έναντι του προσωπικού δεν αποτελεί ένα στοίχημα. Αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια, έναν διαρκή αγώνα ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσα δικαιώματα στην Παιδεία, την Υγεία, την Πολιτική, την Οικονομία, τις νέες τεχνολογίες κ.ο.κ 
 
Σημαντικό ωστόσο είναι ότι ακόμα και σε ένα περιβάλλον χαρακτηριστικό του οποίου είναι η έμφυλη ανισότητα, η γυναίκα του σήμερα αγωνίζεται σκληρά να αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συνδημότες της, αφού καλείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και να δώσει λύση στα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν. 
 
Ωστόσο, συχνά δε λείπουν τα ερωτήματα που συχνά τίθενται να απαντήσει η ίδια. Επί παραδείγματι:
“Μπορεί μια γυναίκα να αναλάβει καθήκοντα στο Δήμο που ανήκει;», «Έχει όλες εκείνες τις γνώσεις και τις ηγετικές ικανότητες που απαιτούνται;», «Μπορεί να φτάσει στην κορυφή;» κ.ο.κ.
 
Η απάντηση εδώ δε μπορεί παρά να είναι θετική αφού όλες οι παραπάνω ερωτήσεις δε σχετίζονται με το φύλο αλλά με το χαρακτήρα και το βίο του εκάστοτε ατόμου που αναλαμβάνει μια θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπρόσθετα, αξίζει να τονισθεί πως η σύγχρονη γυναίκα δεν αναλαμβάνει έναν ρόλο αποκλειστικά αλλά πολλούς ταυτόχρονα, γεγονός που την καθιστά άτρωτη και ικανή να κάνει multitasking (πολλαπλές εργασίες) για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. 
 
Και ακόμα και αν οι προκλήσεις είναι πολλές και ορατές και οι ανισότητες βαθιά ριζωμένες, εκείνη δεν το βάζει κάτω, αφού μάχεται για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για το Δήμο που ανήκει και τα άτομα που τον απαρτίζουν. 
 
Έτσι, η αναγνώριση της προσπάθειας της τής δίνει έναυσμα να συνεχίσει, παρά τα όποια εμπόδια που ενδεχομένως να προκύψουν στο δρόμο της. Για εκείνη, η οικοδόμηση ενός κοινωνικού περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις είναι μονόδρομος, όπως και η επιτυχία. 
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ενασχόληση της γυναίκας με θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δύναται να επιφέρει αποτελέσματα τα οποία θα έχουν θετικό πρόσημο για τους συνδημότες και τις γενιές που θα ακολουθήσουν, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο μια κοινωνία χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ευημερία.
 
Η Ελένη Σακαρέλλου (Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος ε.α.) είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό "Εξυπνος Βύρωνας" του υποψήφιου δημάρχου, Δικηγόρου, κ. Βασίλη Δεμπόνου.

Βύρωνας, η πόλη μας
5 Οκτωβρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου