Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Παρασκευή 29/12/2023: Ονοματοδοσία του πάρκου της Ανάληψης σε «Άλσος Ανάληψης - Αχιλλέας Γεωργούτσος»


Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βύρωνα προσκαλεί τους πολίτες του Βύρωνα στην ονοματοδοσία του Πρότυπου πάρκου της Ανάληψης σε «Άλσος Ανάληψης - Αχιλλέας Γεωργούτσος».


Η πρόσκληση αναφέρει:
«Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης σας προσκαλεί στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου της Ανάληψης, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, στις 12.00 (στην είσοδο από την οδό Γ. Γεννηματά).

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το πάρκο θα ονομαστεί ΑΛΣΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΣ».

Στην τελετή θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιστορικού δημάρχου Βύρωνα, που πρόσφερε τα μέγιστα για δυο τετραετίες στον δήμο μας (6.9.1959- 21.4.1967) και παραιτήθηκε το πρωί της 21ης Απριλίου 1967, αρνούμενος να υπηρετήσει - έστω και μία ημέρα- τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών». 

Η ονοματοδοσία του πάρκου της Ανάληψης προέκυψε ύστερα από αίτημα πολλών συμπολιτών μας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2023 ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κατωπόδης στην εισήγησή του είχε αναφέρει τα εξής: 

«Κύριοι Σύμβουλοι,

ο Αχιλλέας Γεωργούτσος διετέλεσε δήμαρχος του Βύρωνα από τον Σεπτέμβριο του 1959 έως την 21η Απριλίου του 1967, όταν και παραιτήθηκε, αρνούμενος να υπηρετήσει το δικτατορικό καθεστώς.

Το έργο του για το δήμο μας υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό και έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει  την πόλη στην οποία ζούμε ακόμη και σήμερα (ανέγερση του πρώτου εξαταξίου Γυμνασίου, διαμόρφωση χώρων αναψυχής και άθλησης).

Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα πολλών συμπολιτών μας, αλλά και νιώθοντας την υποχρέωση να επανορθώσουμε μια ιστορική αδικία, καθώς η πόλη μας δεν έχει τιμήσει ως τώρα τον σπουδαίο αυτό Δήμαρχο,
Εισηγούμαστε
Όπως το Άλσος της περιοχής της Ανάληψης ονομασθεί «Άλσος Δημάρχου Αχιλλέα Γεωργούτσου».

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΣ Δήμαρχος Βύρωνα 1959 – 1967

 
Ο Αχιλλέας Γεωργούτσος γεννήθηκε το 1915 στο Διακόπτι του Νομού Φωκίδας. Ο πατέρας του Αναστάσιος, ήταν δημοδιδάσκαλος και ιερέας στο χωριό.
 
Στον Βύρωνα ήρθαν οικογενειακώς το 1932. Ο πατέρας του διετέλεσε ιερέας στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής  παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε μυστήρια γάμου και βάπτισης και μέρος της σύνταξης του, το έδινε σε άπορους συνάνθρωπους. 
 
Σπούδασε Νομική και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. 
Στα χρόνια της κατοχής συμμετείχε εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό και μαζί με 30 ακόμη εθελοντές μοίραζαν τα συσσίτια. Μεταξύ των εθελοντών ήταν και αρκετά μέλη της εθνικής αντίστασης Βύρωνα. 
 
Διετέλεσε δήμαρχος σε δύο συνεχείς δημοτικές περιόδους 1959-1967, μέχρι που τον καθαίρεσε η χούντα των συνταγματαρχών. 
Άρχισε να ασχολείται με τα δημοτικά από το 1952. Εκλέχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με το  δημοκρατικό ψηφοδέλτιο του δημάρχου Φραγκιάδη Νικόλαου και διατέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Υποστηριζόμενος από όλο το φάσμα των δημοκρατικών δυνάμεων του δήμου, διέθεσε όλες τις δυνάμεις του για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των δημοτών, δημιουργώντας τις πρώτες υποδομές, παιδικές χαρές, επέκταση του οδικού δικτύου μέχρι και την Καραολή & Δημητρίου, αγωνίστηκε για τη δημιουργία πάρκων αναψυχής και άλλα κοινωφελή έργα. Ως δήμαρχος άφησε πίσω του –μαζί με τους συνεργάτες του- σημαντικό έργο και υποδομές για την πόλη μας, όπως το άλσος της Ανάληψης, την ανέγερση του πρώτου εξαταξίου Γυμνασίου δίπλα στο άλσος επί της οδού Μυρακτής (σήμερα 1ο  Γυμνάσιο/Λύκειο, οδός Γ. Γεννηματά), το άλσος Αγ. Τριάδας, κ.α.
 
Τον καθαίρεσε η χούντα της 21ης Απριλίου 1967.
Με εντολή των συνταγματαρχών της χούντας έγινε εξονυχιστικός έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου, αλλά δεν βρήκαν κάποια παρατυπία ώστε να τον κατηγορήσουν.
 
Ο Αχιλλέας Γεωργούτσος, τον Ιούλιο του 1974, δεν επανήλθε στον δήμο, ως αιρετός δήμαρχος, με την νομοθετική πράξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Υπήρξε στέλεχος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, στη συνέχεια της ΕΠΕΚ και μετά τη χούντα πολιτεύτηκε στην Ένωση Κέντρου.
Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές το Νοέμβριο του 1974 ήταν υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας με την Ένωση Κέντρου και επικεφαλής τον Γεώργιο Μαύρο.
Μετά το 1981 επανήλθε στα δημοτικά πράγματα. 
 
Ήταν παντρεμένος με την Ανθούλα Τσίτουρη ή Τσίτουρα.
Πέθανε στις 14/7/1998  σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε με δαπάνη του δήμου στο κοιμητήριο Βύρωνα.
 

Σχολιασμός: Το (πρώην πρότυπο) πάρκο της Ανάληψης ναι μεν καθαρίστηκε για την τελετή της ονοματοδοσίας αλλά δυστυχώς απέχει μακράν από το να χαρακτηριστεί κατάλληλο για περπάτημα και για ψυχική αποφόρτιση. Δάπεδο ανασηκωμένο από τις ρίζες δένδρων, σκαλιά σπασμένα και επικίνδυνα, κάγκελα χαλασμένα, έλλειψη πρασίνου και φυτών... σημάδια εγκατάλειψης!



Βύρωνας, η πόλη μας

28 Δεκεμβρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου