Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλίο: "Το κορίτσι με το καρό φόρεμα", του Μανώλη Τελώνη και "Ο λιποτάκτης της Σμύρνης", του Γιώργου Γιώτη

Ένα από τα πιο όμορφα δώρα για να προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι πάντα ένα βιβλίο. 

Δυο βιβλία που πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσουν όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις μικρών και μεγάλων, όποια ηλικία και εάν έχουν, είναι τα ακόλουθα:

α) "Το κορίτσι με το καρό φόρεμα", του Μανώλη Τελώνη, από τις εκδόσεις Διάνοια. Κυρίως για παιδιά από 7 έως 13 ετών.

Το κορίτσι με το καρό φόρεμα έχει ένα όνειρο: Να φτάσει στην κορυφή του καταρράκτη. Μπορεί αυτός να βρίσκεται μπροστά της, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και μοναδικός. Πρέπει να κάνει τον γύρο. Από την Αρχή του κόσμου, μέχρι το Τέλος του. Το ταξίδι επιφυλάσσει εκπλήξεις και μαθήματα. Γνωριμίες με κάθε λογής χαρακτήρες που χαρίζουν ηθικά διδάγματα - κάποια απλά και άλλοτε περίπλοκα, ώστε να μάθουμε όσα δεν ξέρουμε και να θυμηθούμε όσα ξεχνάμε. Με χάρτη τις σκέψεις μας και με τις πράξεις μας για πυξίδα, θα τα καταφέρουμε.

«Μερικές φορές, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, καλούμαστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, κάποιους δρόμους».
«Κι αν δεν ξέρω ποιον δρόμο να πάρω; Κι αν προτιμώ να μείνω εδώ; Δεν μπορείς να πάρεις τον λάθος δρόμο όταν δεν πας πουθενά».
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο Μανώλης Τελώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995, αλλά μεγάλωσε στο νησί της Ρόδου. Αποφοίτησε από το ινστιτούτο Οπτικής και Οπτομετρικής στο Βίντσι της Ιταλίας σκεπτόμενος πώς ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο.
Όταν η πραγματικότητα δεν τον ικανοποιούσε, στρεφόταν στο φανταστικό. Η ανάγκη της εφαρμογής του φανταστικού στην καθημερινότητα τον οδήγησε να γράψει το πρώτο του έργο «Το κορίτσι με το καρό φόρεμα».
 
 
β) "Ο λιποτάκτης της Σμύρνης", του Γιώργου Γιώτη, από τις εκδόσεις Goldenbooks.
 
 
Ο Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Πρόεδρος στην εταιρεία Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας, κ. Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης, έγραψε για το βιβλίο: 
 
«Ο λιποτάκτης της Σμύρνης» είναι το νέο βιβλίο - μυθιστόρημα του Δρος Γιώργου Γιώτη. Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες γίνεται ιδιαίτερα θελκτικό σε όσους αγαπούν την ιστορία και τη λογοτεχνία, σε εκείνους δηλαδή που έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν κάτι να τούς δώσουν, κυρίως όταν η μυθιστορία, στην οποία κυρίαρχα είναι τα πραγματικά, αληθινά και αντικειμενικά γεγονότα, ενδύεται από τον συγγραφέα της με δεξιότητες λογοτεχνικής γραφής και αφομοίωσης της ιστορικής γνώσης. Όπως καταγράφηκε, «μερικούς ανθρώπους τους βάζει η Ιστορία στο σημάδι και τους αλλάζει τη ζωή με τα μεγάλα γεγονότα της. Η αρχή έγινε με το καμένο χωριό το 1898. Ένα καμένο χωριό της Θεσσαλίας από τους ίδιους τους κατοίκους του. Το τέλος; Ένα καράβι που έπλεε στην καταχνιά κι άφηνε πίσω του τη Σμύρνη να καίγεται. Παντού φωτιά στη ζωή του Γιώργου Αλεξόπουλου. Φωτιά και φονικά παντού…». /
 
 
Ο Γιώργος Γιώτης έχει εκδώσει δύο ακόμη μυθιστορήματα («Το μυστήριο του κόκκινου Ford» και το «3 στο κόκκινο»). Έχει επίσης συγγράψει τις ιστορικές μελέτες: «Η ιστορία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αναλυτικά προγράμματα και εγχειρίδια (19ος και 21ος αι.)» και «1821 : Υπάρχουν ήρωες εδώ»/. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και για το νέο του βιβλίο, αναμένοντας και νέες εκδοτικές επιτυχίες από τον αγαπητό μας φίλο και πολύ επιτυχημένο συνάδελφο εκπαιδευτικό και συγγραφέα, Γιώργο Γιώτη!
 
Βύρωνας, η πόλη μας
15 Δεκεμβρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου