Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Σε αναζήτηση σθένους και σύνεσης για την επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος

Φέτος, η κατάληψη του (πρώην) δημοτικού αναψυκτηρίου στο Πάρκο Αχιλλέα Γεωργούτσου (πρώην Πρότυπο Πάρκο Ανάληψης) θα συμπληρώσει 10 χρόνια !!! Εάν οι δημοτικές παρατάξεις του Βύρωνα συνεχίσουν να αδιαφορούν για το θέμα, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αυθαίρετη κατάληψη του επίδικου ακινήτου, νόμιμα, θα δικαιούται τη χρησικτησία του χώρου!

Για να θυμηθούμε τι έκανε για το θέμα αυτό η Αξιωματική Αντιπολίτευση, των Χρήστου Γώγου και Μίλτου Μπαντή, της περιόδου 2014-2023 ! 

Όταν, την άνοιξη του 2023, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα, άκουσε την αναφορά του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα», Μίλτου Μπαντή, και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή», Χρήστου Γώγου, σχετικά με την κατάληψη στην Ανάληψη, δήλωσε «ότι δεν έλαβε ποτέ κάποιο αίτημα από τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα (του Γρηγόρη Κατωπόδη)», διαφορετικά εάν ελάμβανε, τότε, «εντός μιας ημέρας το πρόβλημα θα είχε λυθεί»!!! 

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά από εκείνη την δήλωση του πρώην Υπουργού, οι προαναφερόμενοι επικεφαλής των δυο παρατάξεων, οι οποίοι επί 9 χρόνια σιωπούσαν, θα έφερναν επιτέλους το φλέγον θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω ότι θα έκαναν κάποια ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή του κ. Γρηγόρη Κατωπόδη! Αλλά δυστυχώς και οι δυο επικεφαλής, λίγο πριν αλλάξουν τα δεδομένα και βαδίσουν ενωμένοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023,

εποίησαν την νήσσαν…
«Και νι νι το νινί
Να κάνεις λένε υπομονή,
να μην υψώνεις τη φωνή
γιατί θυμώνουν οι τρανοί» που λέει και το τραγούδι.



 

 

 

 

Ας εξετάσουμε όμως και τι είπε ή έκανε η  Δημοτική Αρχή του κ. Γρηγόρη Κατωπόδη από το ξεκίνημά της το 2014 μέχρι το τέλος του 2023 ! 

Αναξιοπιστία δεν λέγεται η ιδιότητα ενός ατόμου που σε κάνει να μη στηρίζεσαι στις υποσχέσεις του λόγω διαπιστωμένης ασυνέπειας ή και εξαιτίας ανακολουθιών, αντιφατικών δηλώσεών του, πισωγυρισμάτων στη συμπεριφορά του, ψεμάτων κ.λπ;;; Αυτό δεν αναφέρει η Βικιπαίδεια;

Γράψαμε κάποτε:

Όταν ένας πολιτικός ή Δήμαρχος προεκλογικά κάνει χρήση της φράσης «δεσμεύομαι», εάν δεν θέλει να θεωρηθεί ΨΕΥΤΗΣ, ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ή ότι εξαπατά κατά τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 162) τον εκλογέα, τότε, είναι υποχρεωμένος κατά τη διάρκεια της θητείας του να προβεί στην υλοποίηση της δέσμευσης!

Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση εκείνη που ο πολιτικός κατά την 4ετή (συνήθως) θητεία του χρησιμοποιεί τον όρο «πενταετές πλάνο» ούτως ώστε να του δοθεί η ευκαιρία της επανεκλογής.

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που η θητεία ενός Δημάρχου είναι ήδη 5ετής; Ή τί δικαιολογία άραγε μπορεί να βρεθεί στο ότι δεν έκανε το χρέος του ο πρώην Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, που διοίκησε το Δήμο επί 9 χρόνια, αναφορικά με την κατάληψη του Δημοτικού Αναψυκτηρίου στο πάρκο Αχιλλέα Γεωργούτσου, πρώην Ανάληψης;

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα»

Γιατί τί μας ανακοίνωνε ο πρώην Δήμαρχος στις 8 Οκτωβρίου 2014;

 
«Μία από τις αρχές μας, που αποτέλεσε και προεκλογική μας δέσμευση, είναι ότι θα αξιοποιηθούν τα κλειστά δημοτικά αναψυκτήρια, με σκοπό τη δημόσια χρήση τους, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους και σε όλες τις συλλογικότητες που σέβονται τη δημοκρατία και δεν δημιουργούν αποκλεισμούς».

Ας ξαναθυμηθούμε, λοιπόν, ολόκληρη την ανακοίνωση της πρώην διοίκησης του κ. Άκη Κατωπόδη για την κατάληψη του Δημοτικού Αναψυκτηρίου της Ανάληψης:

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής
για την κατάληψη του Δημοτικού Αναψυκτηρίου της Ανάληψης

"Με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη του αναψυκτηρίου της Ανάληψης από ολιγομελή ομάδα πολιτών του Βύρωνα και άλλων περιοχών, δηλώνουμε τα εξής:

Αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Βύρωνα εδώ και έναν μήνα. Αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα απολίτικων διαφημιστικών τρικ, ούτε ιδεολογικών υποχωρήσεων. Υπήρξε αποτέλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, συμμετοχής και αρχών.

Μία από τις αρχές μας, που αποτέλεσε και προεκλογική μας δέσμευση, είναι ότι θα αξιοποιηθούν τα κλειστά δημοτικά αναψυκτήρια, με σκοπό τη δημόσια χρήση τους, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους και σε όλες τις συλλογικότητες που σέβονται τη δημοκρατία και  δεν δημιουργούν αποκλεισμούς.

Ως γνωστόν, είχαμε αντιδράσει εντονότατα και είχαμε συμμετάσχει στην ακύρωση των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίησή τους από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε ήδη το 2012, με μια μαζικότατη εκδήλωση, την δημιουργία Κέντρου δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στον χώρο του αναψυκτηρίου της Ανάληψης.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η εν λόγω κατάληψη γίνεται στο ξεκίνημα της θητείας της δημοτικής αρχής, η οποία έχει υποσχεθεί την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων προς όφελος των Δημοτών. Για μας τα κινήματα κατοίκων που λειτουργούν με συλλογικές διαδικασίες είναι καταρχήν θετικά, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν περιλαμβάνουν λογικές αποκλεισμού και απευθύνονται σε όλη την κοινωνία.

Δυστυχώς, στην ανακοίνωση των πολιτών που προχώρησαν στην κατάληψη κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου φανερό. Εκτός από τις ανακρίβειες και λάθη που περιέχει (το κτίριο δεν χτίστηκε το 2005 και δεν πέρασε ποτέ στα χέρια ιδιώτη), διαφαίνεται η πρόθεση για πολιτική και όχι κοινωνική κατάληψη, με πολύ κλειστή φυσιογνωμία και με αποκλεισμούς.

Από την πρώτη μέρα της κατάληψης ζητήσαμε από τα άτομα που την πραγματοποιούν να αποχωρήσουν. Η δημοτική αρχή έχει προγραμματικό στόχο και βούληση, παρά τις αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων εξήγγειλε. Αυτό έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και θα γίνει όλο και πιο φανερό όσο ο καιρός περνάει".

===========================

Είχαμε γράψει πριν χρόνια: «Όσο ο καιρός περνάει, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η διοίκηση Κατωπόδη ξέχασε μία από τις αρχές της...» 

=========================== 

Και τί δήλωνε, τον Μάρτιο του 2019, ο τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Καραγιάννης, μέσα από την απαντητική επιστολή του, και ύστερα από τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, στο με αρ. Πρωτ.: 6425/05-03-2019 Αίτημα πολιτών, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την κατάληψη; «Όσον αφορά στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την κατάληψη του Αναψυκτηρίου της Ανάληψης, ισχύει ότι δήλωσε ο Δήμαρχος: “θα αξιοποιηθούν τα Δημοτικά κλειστά Αναψυκτήρια. Η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματισμό και βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων εξήγγειλε. Δεν είναι όμως και εύκολο θέμα"»...

«Το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς»
Δείτε την απάντηση:

 

Μια χρόνια κατάσταση που μοιάζει με παράσταση θεάτρου του παραλόγου, όπου, από τη μία πλευρά είχαμε καταδήλως την ανίκανη να αντιδράσει Δημοτική Αρχή, που έμενε στα λόγια, τα οποία όμως απείχαν παρασάγγας από τις πράξεις που εξήγγειλε και τις υποτιθέμενες αρχές που διατυμπάνιζε, καθώς επίσης και την σφυρίζοντας αδιάφορα Αξιωματική Αντιπολίτευση, που δεν ανακίνησε ποτέ το θέμα, ούτε έκανε κάτι ώστε να μεταβληθεί η παγιωμένη κατάσταση, από την άλλη πλευρά είχαμε, και εξακολουθούμε να έχουμε, τους νταήδες καταληψίες, που "θρονιάστηκαν σαν κερατάδες" (έκφραση του συνθέτη-τραγουδιστή Π. Σιδηρόπουλου)... και ως συνήθως, στη μέση, είχαμε και έχουμε την πλειονότητα των πολιτών του δήμου που απορεί και διαμαρτύρεται τονθορίζοντας...

===========================

Μετά από αυτό το σύντομο ιστορικό, ας μπούμε και στην ουσία της υπόθεσης! Ποιά ήταν τα νόμιμα δικαιώματα του πρώην Δημάρχου Άκη Κατωπόδη, τα οποία, στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, του γνωστοποίησε η Υπαστυνόμος Α' του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα, κυρία Στέλλα Γεωργακέλλη, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της κατάληψης; 

Και γιατί ο πρώην Δήμαρχος δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά άφησε την κατάσταση στα χέρια του νέου Δημάρχου, κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου; 

Θα λογοδοτήσει γι' αυτό ο πρώην Δήμαρχος κ. Άκης Κατωπόδης; Θα δώσει εξηγήσεις ο κ. Μίλτος Μπαντής για την 9ετή αδιαφορία του

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: οι δυο αυτοί αιρετοί, επικεφαλής των παρατάξεων "Στάση Βύρωνα" και "Βύρωνας Μπροστά" αντίστοιχα, ΚΑΚΩΣ εξακολουθούν να βρίσκονται στις καρέκλες του Δημοτικού Συμβουλίου... Θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί!

=========================== 

Όσον αφορά την Απάντηση της Υπαστυνόμου  του Α.Τ. Βύρωνα, κυρίας Σ. Γεωργακέλλη, αυτή ήταν αποτέλεσμα της κάτωθι αναφοράς των πολιτών:

ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Της Ένωσης Πολιτών με την ονομασία «Ενάργεια»
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Κοινοποίηση προς:
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Αξιότιμο Υπουργό κ. Ιωάννη Οικονόμου
-Α.Τ. Βύρωνα
-Πρώην Υπουργό ΠτΠ, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

ΘΕΜΑ: «κ. Δήμαρχε Βύρωνα, για την κατάληψη του δημοτικού αναψυκτηρίου της Ανάληψης, ζητήστε τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη!» 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Από την ίδρυσή μας τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και σήμερα έχουμε γίνει αποδέκτες εκατοντάδων παραπόνων από πολίτες που δυσανασχετούν αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση στο Πρότυπο Πάρκο αναψυχής της Ανάληψης και ειδικά με την κατάληψη του δημοτικού αναψυκτηρίου που υπάρχει από το 2014.

Σας υπενθυμίζουμε ότι,

Εσείς ο ίδιος, για το θέμα της κατάληψης στις 8 Οκτωβρίου 2014 ανακοινώνατε:
«Μία από τις αρχές μας, που αποτέλεσε και προεκλογική μας δέσμευση, είναι ότι θα αξιοποιηθούν τα κλειστά δημοτικά αναψυκτήρια, με σκοπό τη δημόσια χρήση τους, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους και σε όλες τις συλλογικότητες που σέβονται τη δημοκρατία και δεν δημιουργούν αποκλεισμούς».

Για δε το ίδιο θέμα, τον Μάρτιο του 2019, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Καραγιάννης δήλωνε: «Όσον αφορά στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την κατάληψη του Αναψυκτηρίου της Ανάληψης, ισχύει ότι δήλωσε ο Δήμαρχος: "θα αξιοποιηθούν τα Δημοτικά κλειστά Αναψυκτήρια. Η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματισμό και βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων εξήγγειλε"»... [Βλέπε το απόσπασμα στο συνημμένο έγγραφο]

Επειδή εννέα χρόνια τώρα δεν έχετε κάνει κάποια ενέργεια που να συνάδει με τα λόγια Σας, και, 

Επειδή ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την επίσκεψή του στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε ότι δεν έλαβε ποτέ κάποιο αίτημα από τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα, αλλά εάν ελάμβανε, «εντός μιας ημέρας το πρόβλημα θα είχε λυθεί»,

Για τους λόγους αυτούς,
Αιτούμεθα όπως επιτέλους γίνετε συνεπής ως προς την προεκλογική Σας δέσμευση του… 2014 και όπως ζητήσετε άμεσα, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την υλοποίηση της αξιοποίησης του δημοτικού αναψυκτηρίου, προς όφελος του Δήμου και των πολιτών.

Με εκτίμηση
Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
28 Ιουλίου 2023

===========================

Θα δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα; Ποίος ξέρει! Πάντως, εκείνο που έχουμε εμείς να πούμε είναι ότι: "λύσεις" υπάρχουν πολλές!!! Η λύση που προτάθηκε, τότε, προεκλογικά, βασιζόταν στα όσα για χρόνια ο Άκης Κατωπόδης έλεγε και υποστήριζε, τουλάχιστον επικοινωνιακά, και στα όσα ο Μίλτος Μπαντής ήθελε να ακούσει, στο Αστυνομικό Τμήμα, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Βύρωνας, η πόλη μας

26 Ιανουαρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου