Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Το αριστούργημα του Χίτσκοκ "Ο δεσμώτης του ιλίγγου" (23/02/2024) στις Κινηματογραφικές βραδιές του Βύρωνα

Οι Κινηματογραφικές Βραδιές του Δήμου Βύρωνα 2023 - 2024 με τον νέο κύκλο προβολών, με τίτλο: "Το καχύποπτο βλέμμα - Εικόνες του «άλλου»", συνεχίζονται την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, με την προβολή της ταινίας "Vertigo" (Δεσμώτης του ιλίγγου), σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Το σενάριο του "Vertigo" είναι μια προσαρμογή του γαλλικού μυθιστορήματος του 1954 “D'entre les morts” (Από τους νεκρούς) των Πιερ Μπουαλό (Pierre Boileau) και Τομό Ναρσάζεκ (Thomas Narcejac).

Ο Χίτσκοκ είχε προσπαθήσει να αγοράσει τα δικαιώματα για το προηγούμενο μυθιστόρημα των ίδιων συγγραφέων, “Celle qui n'était plus” (Αυτή που δεν ήταν πια), αλλά απέτυχε, και αντ' αυτού έγινε ταινία από τον Henri-Georges Clouzot ως "Οι Διαβολογυναίκες" (Les Diaboliques).

Ο «Δεσμώτης του ιλίγγου» αφηγείται την ιστορία ενός πρώην αστυνομικού του Σαν Φρανσίσκο (Τζέιμς Στιούαρτ) με φόβο για τα ύψη (πάσχει από ακροφοβία, εξαιτίας ενός ατυχήματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος) που αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός παλιού συμμαθητή του την παρακολούθηση της γυναίκας του Μάντλεν (Κιμ Νόβακ), που έχει επικίνδυνες τάσεις αυτοκτονίας. Στην πορεία θα την ερωτευτεί τρελά κι όταν εκείνη αυτοκτονεί, αυτός, σαν σύγχρονος Πυγμαλίωνας, αρχίζει να δίνει σε μια άλλη γυναίκα που συναντά τυχαία, καταπληκτικά όμοια με την πρώτη, την προσωπικότητα της νεκρής.

Μια ταινία γύρω από τις ενοχές, την εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης του άλλου, τον προδομένο έρωτα, την ψυχανάλυση, όλα δεμένα με μια ασυνήθιστη ιστορία έρωτα και μυστηρίου.

Σενάριο: Άλεκ Κόπελ, Σάμιουελ Τέιλορ
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπέρκς
Μουσική: Μπέρναρντ Χέρμαν
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ
Αμερικάνικη ταινία του 1958, Διάρκεια: 128΄

Η ταινία είχε 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε και 2 βραβεία στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την θαυμάσια, μοναδική μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν καθώς και για την ατμοσφαιρική φωτογραφία του Ρόμπερτ Μπέρκς (με τα αρχικά μουντά χρώματα της φωτογραφίας να παρουσιάζονται σ’ όλη τους την ομορφιά χάρη στην πρόσφατη αποκατάσταση της ταινίας, χρώματα που το 1958 η εταιρεία παραγωγής είχε αντικαταστήσει με πιο φανταχτερά, για να απαλύνει την απαισιόδοξη πλευρά της).

Το 1989 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 2012 οι κριτικοί του περιοδικού Sight & Sound την κατέταξαν στην πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου το 2007 την κατέταξε στην 9η θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

=============================================

Η ταινία προβάλλεται στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία», Νέας Ελβετίας 34 και Σεβαστείας.
Είσοδος Ελεύθερη

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Σμοΐλη.

Άλφρεντ Χίτσκοκ ενδεικτική φιλμογραφία: Τα πουλιά (1963), Ψυχώ (1960), Μάρνι (1964), Νύχτα αγωνίας (1945), Υπόθεση Νοτόριους (1946), Ρεβέκκα (1940), Η θηλιά (1948), Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά (1956), Σιωπηλός μάρτυς (1958), Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων (1959), Φρενίτις (1972), Το Χέρι που Σκοτώνει (1943), Τα 39 σκαλοπάτια (The 39 Steps, 1935).

Βύρωνας, η πόλη μας

20 Φεβρουαρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου