Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Απολύσεις και αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις στα ΕΑΣ-Υμηττού (ΠΥΡΚΑΛ) κατ' εντολήν της Κυβέρνησης

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου η Διοίκηση της Εταιρείας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΕΑΣ-Υμηττού (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) κάλεσε και ανακοίνωσε την απόλυση σε 20 εργαζόμενους  εργολαβικούς (μέσω ONEX) που εργαζόντουσαν σε αυτήν και οι συμβάσεις τους έληξαν στις 31 Ιανουαρίου 2024, παρότι προ καιρού είχε υπάρξει διαβεβαίωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο περί μονιμοποίησής των. Βέβαια ορισμένων οι συμβάσεις  ανανεώθηκαν με τα κριτήρια που θέλει και ξέρει για τους αρεστούς της η διοίκηση.  Οι "αρεστοί" στη Διοίκηση κλήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους νωρίτερα. Όσοι δεν ήταν για ανανέωση, ειδοποιήθηκαν από τη διοίκηση να μην προσέλθουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πηγές εκ των έσω, οι περισσότεροι εκ των εργολαβικών (μέσω της ΟΝΕΧ) με ειδικότητες που δεν συνάδουν με τις ανάγκες μιας παραγωγικής μονάδας όπως π.χ τεχνήτριες νυχιών, κομμώτριες, πρώην υπάλληλοι σούπερ μάρκετ ή κοινωνιολόγοι, έχουν συγγενικές σχέσεις είτε με συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ είτε με ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας...

Για να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Υπουργόπολη στο χώρο της σημερινής ΠΥΡΚΑΛ – το γραφείο του πρωθυπουργού παρακολουθεί και χειρίζεται το θέμα αυτό- σίγα σιγά πρέπει να απαλλαγούν από τα βαρίδια, τους εργαζομένους.

Γι' αυτό, με απόφαση της διοίκησης με την καθοδήγηση της κυβέρνησης την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου εκδιώχθηκαν 70 εργαζόμενοι. Τους εξώθησαν  σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση, ουσιαστικά τους απέλυσαν, ενώ δεν είχαν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους. Είναι παλαιοί εργαζόμενοι που έχουν  συμπληρώσει 12.000 ένσημα, αλλά όχι και το όριο ηλικίας,  αφού είναι σε ηλικία 58 έως 65 ετών.

Πρόκειται για μια "απόφαση της διοίκησης" που καταργεί την ισχύουσα νομοθεσία για παραμονή του εργαζόμενου στην εργασία μέχρι  67 ετών.

Η διοίκηση Κωστόπουλου δεν είχε καν την ευαισθησία να ενημερώσει τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων και να διαβουλευθεί, όπως οφείλει, για τις προθέσεις της. Αν και στις 17 Ιανουαρίου 2024 υπήρξε διαβούλευση μαζί του, ο κ. Κωστόπουλος το απέκρυψε επισταμένως.

Παράλληλα, ο Υπουργός της κυβέρνησης κ. Σκυλακάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία καταργεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας από εργαζομένους στην παραγωγή.

Την δε Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου συνέβη στο εργοστάσιο σοβαρό εργατικό ατύχημα σε εργαζόμενο εργολαβικό* (βλέπε παρακάτω).  Και ενώ προβλέπεται στα ΕΑΣ να υπάρχει ασθενοφόρο, δεν υπήρχε για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπως δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και στις δυο βάρδιες και αντί για δυο νοσηλεύτριες υπάρχει μόνον μια.

Μετακινούν εργολαβικούς και τους βάζουν να εργάζονται σε άλλα πόστα για να καλύψουν με "ροτέισιον" (εκ περιτροπής) τις ελλείψεις σε προσωπικό στην παραγωγή χωρίς καμία εκπαίδευση, όπως συνέβη με τον άτυχο συνάδερφο που τραυματίστηκε. Αν φέρουν αντίρρηση επικαλούμενοι άγνοια και επικινδυνότητα της θέσης, τους απειλούν (!!!!!) με ... εκτοπισμό στο εργοστάσιο του Λαυρίου,  μας αναφέρουν.

Αυτά συμβαίνουν στα Ε.Α.Σ.-Υμηττού (ΠΥΡΚΑΛ) 

Για να μετατραπεί ο χώρος σε Υπουργόπολη θα κλείσουν το εργοστάσιο. Όσο για τους εργαζόμενους στα Ε.Α.Σ.; Άγνωστο τι θα απογίνουν! Θα μεταφερθούν στην Μάνδρα, στην Ελευσίνα, στο Λαύριο; κανένας δεν γνωρίζει! Θα έχουν "τύχη" ανάλογη με αυτή που είχαν πριν χρόνια οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας;

Το σίγουρο είναι ότι ενώ ο οικονομικός προϋπολογισμός για την Υπουργόπολη αναμορφώνεται διαρκώς προς τα πάνω, ο χρονικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν θα πραγματοποιηθεί, αφού έχουν γίνει προσφυγές  στο ΣτΕ από  πολίτες και φορείς, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι πολίτες ζητάνε να γίνει πάρκο και όχι Υπουργόπολη. Οι εργαζόμενοι στην ΠΥΡΚΑΛ ζητάνε να διασφαλιστεί η εργασία τους!
Γιατί ακόμα και σήμερα, 35 μήνες μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δημιουργία «πάρκου υπουργείων» στον Υμηττό, από τη διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ και την κυβέρνηση
δεν υπάρχει κανένα σχέδιο μετεγκατάστασης του συγκροτήματος των εργοστασίων του Υμηττού, ώστε να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι την επόμενη ημέρα. Και όλα αυτά υπό τη σιωπή της αντιπολίτευσης της Ελληνικής Βουλής!

Πηγή: "Ρωγμή στην ενημέρωση"

*ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στα ΕΑΣ!  Η ανακοίνωση των εργαζομένων αποδίδει το ατύχημα στη συστηματική εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και όχι μόνο.

Η ανακοίνωση: 

Η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου των Ε.Α.Σ. στον Υμηττό, η ελλιπής έως ανύπαρκτη συντήρηση των μηχανημάτων, το καθημερινό άγχος των εργαζομένων για το εργασιακό μας μέλλον, ήταν οι κύριες αιτίες για ένα ατύχημα το οποίο συνέβη χθες (7-2-2024) στο τμήμα του Μηχανουργείου.

Ευτυχώς το ατύχημα δεν είχε ως συνέπεια τη ζωή του συναδέλφου, έχει όμως σοβαρές συνέπειες στη σωματική ακεραιότητα.

Το τραγικό είναι ότι, συνέβη μια μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του Σωματείου μας με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, με αφορμή την περικοπή του Ανθυγιεινού & Επικίνδυνου Επιδόματος την οποία μας επέβαλλαν οι δήθεν αρμόδιοι τεχνοκράτες…! Η περικοπή αυτή αποτελεί μια ακόμα αιτία εργασιακού στρες.

Ελπίζουμε να κατανοούν σήμερα, ότι τα επιχειρήματα μας για τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στην εργασία μας, δεν ήταν ψεύτικα ή μεγεθυμένα.

Απαιτούμε από τη διοίκηση της εταιρίας: 

Να καταβάλει κάθε οικονομική ενίσχυση της οικογενείας του συναδέλφου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της υγείας του.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στις παραγωγικές μηχανές του εργοστασίου. Να σταματήσει η εγκατάλειψη του Σ.Ε.Υ.

Να μας πουν διοίκηση και Κυβέρνηση, τι επιτέλους σκέφτονται να κάνουν με τους εργαζόμενους (εκτός των απολύσεων που από προχθές υλοποιούν) προκειμένου να διασφαλιστεί το εργασιακό μας μέλλον. Τις προτάσεις μας τις γνωρίζουν.

Να συνεχιστεί η καταβολή του Ανθυγιεινού & Επικίνδυνου Επιδόματος γιατί η ίδια η ζωή αποδεικνύει με τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα καταβολής του.

Οι τεχνοκρατικές προσεγγίσεις δεν έχουν κανένα σεβασμό για τη ζωή του εργαζόμενου.

Τα Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ & ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Α.Σ. ΥΜΗΤΤΟΥ 


Βύρωνας, η πόλη μας

8 Φεβρουαρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου