Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέκλιναν τα οράματά τους, μαζί με εκείνα των πολιτών!

Η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει την απόκτηση από τον Δήμο Βύρωνα του Δημοτικού Κινηματογράφου «Νέα Ελβετία» και της από κοινού με τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού χρήσης του Λόφου Κοπανά!

Διαβάστε εδώ, το άρθρο της Κυριακής 12 Μαΐου 2019, με τίτλο Ας συγκλίνουν τα οράματά των

Tην Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρώην Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο νυν Δήμαρχος της πόλης Αλέξιος Σωτηρόπουλος, με την ευκαιρία της επετειακής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του Βύρωνα, προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Στις ομιλίες τους οι κύριοι Νίκος Χαρδαλιάς και Αλέξιος Σωτηρόπουλος αναφέρθηκαν για τα 100 χρόνια της πόλης με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια.

Ο Δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο Δήμος Βύρωνα απέκτησε το όνομά του. Το όνομα ενός ποιητή και επαναστάτη που τότε, το 1924, συμπληρώνονταν ακριβώς εκατό χρόνια από τον θάνατο του στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στην οποία είχε έλθει για να συνδράμει τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για ελευθερία.

Ο προσφυγικός αυτός συνοικισμός Βύρωνος, όπως ονομάσθηκε για να εξελιχθεί στον Δήμο Βύρωνα εν συνεχεία, μέσα από μία εκατονταετή διαδρομή πρωτοστάτησε στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, στην εθνική αντίσταση στην Κατοχή, αλλά και στον πολιτισμό, και διέγραψε μία λαμπρή πορεία, την οποία τιμούμε με τη συναυλία στις 22/9 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

Στη συναυλία αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του Βύρωνα και να τραγουδήσουμε γι’ αυτήν».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρώην Δήμαρχος Βύρωνα κ. Χαρδαλιάς Νίκος τόνισε: 

«Ο Βύρωνας συμπληρώνει φέτος ένα αιώνα ζωής. Μια εκατόχρονη συγκλονιστική πορεία, από τον πρώτο αστικό προσφυγικό συνοικισμό της Αθήνας, που στέγασε τις οδυνηρές ανεξίτηλες μνήμες του ξεριζωμού αλλά και τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο μέχρι το σημερινό μεγάλο Δήμο στους πρόποδες του Υμηττού.

Τιμούμε την μνήμη των πρώτων κατοίκων του, των ξεριζωμένων Μικρασιατών. Όσων αγωνίστηκαν κατά των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων. Την μνήμη των προγόνων μας. Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας!

Ο Βύρωνας προχωρά χωρίς να ξεχνά!

Προσωπικά, θεωρώ το Βύρωνα ανεξίτηλα συνδεδεμένο με τη ζωή μου. Στο Βύρωνα γεννήθηκα, μεγάλωσα, ονειρεύτηκα, έζησα με την οικογένεια μου. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν αρχικά ως δημοτικό σύμβουλο, 4 χρόνια και στη συνέχεια για Δήμαρχο τους 12 χρόνια. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση».

Στο τέλος της τοποθέτησης του ο κ. Χαρδαλιάς  ανέφερε ότι: 

α) η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην αγορά του κτηρίου από τους ιδιώτες που επί δεκαετίες μισθώνει ο Δήμος Βύρωνα και στεγάζει τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην Λουΐζα) και θα τον παραχωρήσει στον Δήμο Βύρωνα. Εν συνεχεία, εκεί θα ανεγερθεί νέος σύγχρονος πολυχώρος πολιτισμού στην θέση του υφιστάμενου κτίσματος.

[Σ.σ.: Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών (πολλάκις πρωτοκολλημένο από την περίοδο της Δημαρχίας του Νίκου Χαρδαλιά. Το Α επίσης της ιδρυτικής της «Δημοκρατικής Ενότητας», του αείμνηστου Δημήτρη Σουλιώτη, Ν.Β., Π.Ζ.) αρχίζει να υλοποιείται!!! Διαβάστε το άρθρο της Κυριακής 12 Μαΐου 2019, με τίτλο: Ας συγκλίνουν τα οράματά των]

  
2) η Περιφέρεια Αττικής (και όχι το Υπουργείου Πολιτισμού όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί) θα αποκτήσει επίσης την έκταση του Λόφου Κοπανά επί της οποίας βρίσκονται τα Θέατρα Βράχων, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς εγκαταστάσεις, που επιδικάσθηκε πέρυσι σε ιδιώτες και θα την αποδώσει στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού για να συνεχίσουν  να χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς και τις εγκαταστάσεις όπως σήμερα.

«Επιλύονται έτσι δύο σοβαρότατα ζητήματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες την πόλη του Βύρωνα και σχετίζονται με τον πολιτισμό και ο Δήμος Βύρωνα θα αποκτήσει τις δύο σημαντικές αυτές εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί να τις ανακαινίσει, τις αναβαθμίσει και να τις καταστήσει σύγχρονες, ασφαλείς και ελκυστικές για τους πολίτες του Βύρωνα και όλης της Αθήνας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου (https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=12600).

Βύρωνας, η πόλη μας
13 Σεπτεμβρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου