Το κλειστό βιοκλιματικό δημοτικό κολυμβητήριο Βύρωνα "ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΜΠΑΞΗΣ" κατασκευάστηκε το 2014 (παραδόθηκε την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 επί δημαρχίας Νίκου Χαρδαλιά) και ξεκίνησε την λειτουργία του το 2015. Διαθέτει μία πισίνα διαστάσεων 25x33 και μία μικρότερη πισίνα (12,5x10) εκμάθησης νηπίων.
Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν, από το ΕΣΠΑ, περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ! Ένα ποσό που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Οι πολίτες το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και έφτασε να έχει πάνω από 2000 εγγεγραμμένα μέλη. Ξεκίνησε και λειτουργούσε σε ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και σήμερα, παρά τις προσπάθειες των ελάχιστων εργαζομένων, είναι σε τροχιά υποβάθμισης.
Λειτουργεί από τις 7:30πμ έως τις 10μμ και το πρωί του Σαββάτου. Καθημερινά περνούν από το κολυμβητήριο μέχρι και 700 άτομα. Ακόμη λειτουργούν και προγράμματα παιδιών, εφήβων, ενηλίκων.
Το κόστος λειτουργίας του είναι υψηλό (συντήρηση, ενέργεια, καθαριότητα, προσωπικό), το οποίο καλύπτεται όλο από το αντίτιμο που πληρώνουν οι χρήστες του κολυμβητηρίου, διότι έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Λειτουργεί στη λογική της επιχείρησης, με τους πολίτες χρήστες του κολυμβητηρίου ως πελάτες.
Οι πολίτες χρήστες του κολυμβητήριου δημότες ή κάτοικοι πληρώνουν 35€ μηνιαία συνδρομή για καθημερινή χρήση, ενώ οι ετεροδημότες 45€ μηνιαία συνδρομή για καθημερινή χρήση. Οι πολίτες χρήστες πληρώνουν πάνω από 400.000 το χρόνο και έχουν δικαίωμα να κολυμπούν σε ένα χώρο με ασφάλεια, χωρίς να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τους.
Η έλλειψη προσωπικού ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα το 2024 η καθαριότητα να είναι πλημμελής. Να υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους χώρους, πισίνα, ντους, αποδυτήρια, τουαλέτες. Είναι εμφανής η μούχλα στα μπάνια. Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι πλέον ολοφάνερη, αφού το προσωπικό -ιδιαίτερα στην καθαριότητα- έχει μειωθεί. Συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι με εμπειρία και προσλαμβάνουν λιγότερους με δίμηνες συμβάσεις.
Σήμερα για την καθαριότητα του κολυμβητήριου απασχολούνται μόνο 4 εργαζόμενοι με δίμηνη σύμβαση (δύο το πρωί και δύο το απόγευμα) και οι συμβάσεις λήγουν στα μέσα Νοεμβρίου. Προσπαθούν όσο μπορούν να το κρατάνε καθαρό, αλλά δεν επαρκούν, όση προσπάθεια και να καταβάλουν. Το μηχάνημα καθαρισμού, που έχει το κολυμβητήριο, δεν χρησιμοποιείται, γιατί ο εργαζόμενος που το χειριζόταν συνταξιοδοτήθηκε. Ενώ άλλος εργαζόμενος από την υπηρεσία καθαριότητας, που είχε μεταφερθεί - αποσπαστεί στην καθαριότητα του κολυμβητήριου για το σκοπό αυτό, επέστρεψε πίσω.
Κυβέρνηση και δημοτική αρχή με την πολιτική τους στον τομέα της πρόσληψης προσωπικού οδηγούν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κλειστού κολυμβητήριου.
Πολίτες - χρήστες του κολυμβητήριου διαμαρτύρονται. Όπως μας μεταφέρει χρήστης του κολυμβητηρίου: «... δυστυχώς η αρχική μου εντύπωση για την καθαριότητα του κολυμβητηρίου έχει αλλάξει επί το δυσμενέστερο αφού τελικά ο καθαρισμός ιδίως των αποδυτηρίων είναι εξαιρετικά πλημμελής (μέσα δε στον χώρο των ντους ίσως δεν γίνεται καθόλου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμα και "γλίτσα"). Επιπλέον δεν υπάρχει μέριμνα για την αντικατάσταση - αποκατάσταση των αντικειμένων/υλικών που φθείρονται (το κλιματιστικό είναι έτοιμο να καταρρεύσει, οι θήκες σαπουνιού στον χώρο των ντους έχουν αποκολληθεί, χρειάστηκαν δύο μήνες για να αντικατασταθεί μία λάμπα μέσα στα ντους κ.ά.)».
"Στην πισίνα -πυθμένα- εμφανίζονται σκουλήκια" μας λέει συνομιλητής μας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και εκφράζει φόβους για μικρόβια και λοιμώξεις.
Για τη συντήρηση της πισίνας και του μηχανολογικού εξοπλισμού έχει υπογραφεί σύμβαση με εξωτερικό ιδιώτη συνεργάτη και ενώ έρχεται τακτικά, η εμφάνιση των σκουληκιών επαναλαμβάνεται.
Η δημοτική αρχή έχει την αποκλειστική ευθύνη και πρέπει χωρίς άλλη ολιγωρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού (καθαριότητα, γραμματεία) ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου με υγιεινή και ασφάλεια. Να υπάρχει οικονομικό αποθεματικό για να αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα που προκύπτουν (αναλώσιμα υλικά, μικροφθορές κ.λπ.).
Η δημοτική αρχή και κυβέρνηση οφείλουν να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την λειτουργία του κολυμβητηρίου και όχι να το υποβαθμίζουν με την πολιτική τους.
Υ.Γ. Για όλα τα παραπάνω προβλήματα στο κολυμβητήριο απευθύναμε ερώτημα στον αντιδήμαρχο δημοτικών υποδομών Δήμου Βύρωνα, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι τώρα καμία απάντηση.
Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "Ρωγμή στην ενημέρωση": https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/10/blog-post_22.html
Βύρωνας, η πόλη μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου