Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΤΩΣΕΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΟ!

 "της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά" ....
Γράψαμε τις προάλλες (20 Νοεμβρίου) για την καθίζηση του οδοστρώματος που υπέστη ένα μικρό τμήμα της οδού Εμπεδοκλέους, μόλις ένα μήνα μετά την ανασφάλτωσή της. Δείτε εδώ:

https://vironasipolimas.blogspot.gr/2017/11/blog-post_20.html
Η Τεχνική Υπηρεσία όφειλε να ενημερώσει για την αιτία πρόκλησης της καθίζησης αυτής αλλά, δίχως να δοθούν εξηγήσεις, την επόμενη ημέρα προχώρησε στην ενέργεια του "μπαλώματος" του τμήματος αυτού με πίσσα.
Όμως, το εντύπωμα-βαθούλωμα επί της οδού εξακολουθεί να παραμένει, και με την πάροδο του χρόνου και την πίεση που θα ασκείται στο σημείο λόγω της συχνής διέλευσης αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, αυτό θα βαθαίνει. 


Μα τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις αποκάλυψαν και τις ατέλειες του έργου, όχι μόνον στη περίπτωση της ανασφάλτωσης της οδού Εμπεδοκλέους, αλλά και σε αρκετούς ανασφαλτωμένους δρόμους.
Η εικόνα που παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία της η οδός Εμπεδοκλέους,  είναι εικόνα δρόμου που ασφαλτοστρώθηκε προ 20ετίας! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις διασταυρώσεις αυτής με τις οδούς Βρυούλων και Φιλοκτήτου, όπου αισθητά απουσιάζουν και τα απαραίτητα ρείθρα τα οποία ως γνωστόν χρησιμεύουν ως αγωγοί των βρόχινων υδάτων. Δείτε τις φωτογραφίες 1,2 &3.  

εικόνα 1
εικόνα 2
εικόνα 3, Aνάγλυφο ... μέσα σε 1 μήνα!!!!
Η κατάσταση της οδού Εμπεδοκλέους έγινε αφορμή να εξετάσουμε και άλλους προσφάτως ανασφαλτωμένους δρόμους. Η ίδια εικόνα σχεδόν παντού. Δυστυχώς ο ασφαλτοτάπητας "ξεφτίζει", ειδικά στα πλάγια των δρόμων και σε αποστάσεις έως 2 μέτρα από τα πεζοδρόμια.

οδός Κορδελιού
οδός Μεσολογγίου
Στο οδόστρωμα δημιουργήθηκε ήδη τρύπα! Ευκαιρία για "μπάλωμα" ..
Κατόπιν όλων αυτών, Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις, με τα στελέχη εκείνα που τις πλαισιώνουν στα ψηφοδέλτια των και τα οποία διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση, και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, να επιθεωρήσουν ΆΜΕΣΑ τους δρόμους που έχουν ήδη ανασφαλτωθεί, για τη διαπίστωση των κακοτεχνιών, και της μη ποιοτικής ανταπόκρισης της εργολαβίας στις απαιτούμενες προδιαγραφές, καθώς επίσης όπως καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Το έργο, ποιοτικά, δεν είναι άρτιο και θα αποτελεί σκάνδαλο η περίπτωση κατά την οποία θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής για αυτό!

Όταν, τον Ιούλιο του 2015, σαράντα δύο  (42) πολίτες φέραμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο  το θέμα της κατάστασης των πλακόστρωτων  δρόμων της εργολαβίας του 2010, με το σκεπτικό ότι: "έχουμε απαυδήσει να είμαστε οι θεατές της διαρκώς ζημιογόνου, κλαυσιγέλωτης κατάστασης των αναθέσεων έργων οδοποιίας, όπου οι δρόμοι καταστρέφονται μετά από κάποιους μήνες ή μέσα σε ελάχιστα χρόνια, δηλαδή, των έργων αμφιβόλου ποιότητας, όπου υπάρχει πλουτισμός των εργολάβων ...", είχαμε εισηγηθεί την θεσμοθέτηση, κατά την εκτέλεση των μελλοντικών έργων, του επιβλέποντος μηχανικού ανεξάρτητου της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, ο οποίος θα δίνει την τελική έγκριση  για το έργο και θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις όποιες κακοτεχνίες ή αστοχίες. 
Δεν εισακουστήκαμε!

Για την κατασκευή του έργου των ανασφαλτώσεων 2017-2018, Διευθύνουσα και Επιβλέπουσα Υπηρεσία είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα, δηλαδή η ίδια, που είχε επιβλέψει όλα τα προηγούμενα έργα, κι όπως πολύ σωστά το επισήμανε και το ανέφερε κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Τζιορτζιώτης (Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα), για να εισπράξει, τότε, τη δήλωση του Αντιδημάρχου της Τ/Υ κ. Μ. Καραγιάννη: «Ναι, αλλά, με άλλη ηγεσία»!

Δική του λοιπόν, του κ. Καραγιάννη, και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου είναι η ευθύνη!

Θεωρούμε ότι, και για τη συγκεκριμένη εργολαβία πρέπει να επιληφθεί το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ).
Όπως έχουμε ξαναγράψει και σε άλλα άρθρα μας "αποστολή του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1418/1984 όπως ισχύει, είναι η επιθεώρηση (τακτική και έκτακτη) των έργων που εκτελούνται από τους φορείς του Δημοσίου σύμφωνα με τη νομοθεσία των Δημοσίων Έργων, σε όλη την Επικράτεια.
Η επιθεώρηση από το ΣΕΔΕ εκτείνεται σε όλες τις φάσεις παραγωγής των έργων, και συγκεκριμένα από τη μελέτη, μέχρι την οριστική παραλαβή αυτών, και έχει διττό χαρακτήρα: προληπτικό υπό την έννοια της ενημέρωσης των φορέων υλοποίησης των έργων για παραλείψεις και σφάλματα που παρατηρούνται στη διαχείριση και ποιότητα των έργων, και κατασταλτικό με την επισήμανση των παραβάσεων που επισύρουν διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις των αρμόδιων οργάνων".




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου