Κυριακή 26 Μαΐου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρόκειται για EXIT POLL



Δημοσιοποιούμε, σήμερα, για την ιστορία και μόνο, τη έρευνα-δημοσκόπηση που διεξήγαγαν μέλη της ομάδας μας, μεταξύ 15 και 25 Φεβρουαρίου 2019, σε ένα αντιπροσωπευτικό και στατιστικά αξιόπιστο δείγμα πληθυσμού, όπου είχαν ερωτηθεί 527 άτομα.

Βέβαια, από το μήνα Φεβρουάριο που διενεργήθηκε εκείνη η δημοσκόπηση, στην πορεία, άλλαξαν πολλά*, καθώς δημιουργήθηκε ακόμη μία δημοτική παράταξη, δηλαδή, η "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα" (ΡΕΚ) με επικεφαλής τον κ. Τάσο Μαυρόπουλο ως υποψήφιο δήμαρχο, επί κεφαλής της "Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα" (ΑΡ.ΠΑ.) τέθηκε ο  κ. Παύλος Αναστούλης, ενώ, ανακοινώθηκε και η σύμπλευση του συνδυασμού "Μαζί για τον Βύρωνα" του κ. Μίλτου Μπαντή με τον συνδυασμό "Βύρωνας-Πράσινος Δήμος" της κυρίας Κατερίνας Στέφου.

Στις σημαντικές αυτές αλλαγές, εάν προσθέσουμε και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων γύρω από τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από πολιτικά κόμματα καθώς και τους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής ή τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα της "στιγμιαίας εκείνης φωτογραφίας" που αποτύπωσε η δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, ίσως δεν έχουν πλέον καμία σημασία, εκτός της 1ης θέσης για την "Νέα Εποχή Βύρωνα", που από ότι φαίνεται, δεν ανατρέπεται από κανένα παράγοντα που αναφέραμε.   

Επιστρέφοντας στη δημοσκόπηση, από το δείγμα εκείνο, το 77% του συνόλου είχε δηλώσει ότι θα επιθυμούσε για Δήμαρχο υποψήφιο ο οποίος δεν θα στηριζόταν από κάποιο πολιτικό κόμμα, το 72%  (τότε) δεν γνώριζε (όλους) τους υποψήφιους, ενώ περίπου το 55% είχε δηλώσει ότι αδιαφορεί και ότι θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές.

Τα ποσοστά των υποψηφίων Δημάρχων για τον Α' γύρο των εκλογών (δεν υπήρξε ερώτηση συμπεριφοράς για την περίπτωση του Β' γύρου) ήταν:

1. Γώγος (Νέα Εποχή Βύρωνα) : 24,48%
 
2. Κατωπόδης (Στάση Βύρωνα) : 21,15%

3. Μπαντής (Μαζί για τον Βύρωνα) : 17,61%
 
4. Σωτηρόπουλος (Δύναμη Ελπίδας) : 17,05%

5. Γείτονας (Λαϊκή Συσπείρωση Βύρωνα) : 10,32%

6. Σάρολα (Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα) : 6,72% (με σημαντική τάση ανόδου)

7. Τζιορτζιώτης (Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα) : 2,67% (με καθοδική τάση)

Να σημειωθεί ότι, δεν είχε γίνει αναγωγή ή εκτίμηση της ψήφου των αναποφάσιστων. Δεν θα είχε νόημα, και μάλιστα 3 μήνες πριν τις εκλογές, επειδή, συνήθως, η αλλαγή των αναποφάσιστων σε ψηφοφόρους γίνεται τις τελευταίες ώρες ή ακόμη και μπροστά στην κάλπη. Ήταν, θεωρητικώς, καθαρά αποτελέσματα.
 
Η δημοσκόπηση, παρότι από κάποιους διέρρευσε* στο fb και τον τοπικό τύπο, δεν είχε σκοπό να δει το "φως της δημοσιότητας" τότε, γιατί δεν είχε διενεργηθεί από εταιρεία δημοσκοπήσεων, όμως τα αποτελέσματά της είχαν σταλεί με Η/Μ σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους.
 
Τέλος, θα πρέπει κανείς να σταθεί στη σημαντικότερη λεπτομέρεια της δημοσκόπησης, δηλαδή, στο ποσοστό όλων εκείνων που επιζητούν έναν ανεξάρτητο δήμαρχο, παρόλο που στην κάλπη θα ψηφίσουν κάποιον που στηρίζεται από κάποιο κόμμα !!!!
Εδώ η επιστήμη της Στατιστικής σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού έτσι και αλλιώς είναι γνωστό ότι, από το 1989 "η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο" όπως είχε πει ο Κ. Καραμανλής.

*Δείτε εδώ: "Το αποτέλεσμα μιας έρευνας: Διαρροές και Αντιπαραθέσεις!" (Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019) https://vironasipolimas.blogspot.com/2019/03/blog-post_89.html

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 
28 Μαΐου 2019: Δύο μέρες μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 
Παρατήρηση επί της δημοσκόπησης: Η άθροιση των ποσοστών της Δύναμης Ελπίδας και της Στάσης Βύρωνα δηλαδή, του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου έδινε ποσοστό 38,20% .


*Μια ακόμη παράμετρος που πιστεύουμε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αντιστραφεί η δυναμική της παράταξης "Δύναμη Ελπίδας" ήταν και η συγκεκριμένη Φωτογραφία (την παρουσιάζουμε σε ασπρόμαυρη εκδοχή για ευνόητους λόγους) του επονομαζόμενου "Ρεπόρτερ Βύρωνα" που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2019, όπου απεικονίζονται οι: (αριστερά) υποψήφιος δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος (Δύναμη Ελπίδας), (δεξιά) υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γώγος (Νέα Εποχή Βύρωνα) σε θερμό εναγκαλισμό με τον Δήμαρχο Άκη Κατωπόδη (Στάση Βύρωνα).
Όποιος και να ήταν ο ρόλος του Ρεπόρτερ Βύρωνα, όπου και να αποσκοπούσε το φερέφωνο αυτό, με τον τρόπο του συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος, με τη διάδοση της "φήμης" που συνόδεψε τη φωτογραφία και που διέτρεξε σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός τον Βύρωνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου