Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Έλλειμμα καθαριότητας, έλλειμμα γενικώς...



Συνέντευξη για την καθαριότητα έδωσε στην εφημερίδα «Ζω2» (τεύχος 81, Οκτώβριος 2019) ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Βύρωνα κ. Κώστας Αγγέλης, ο οποίος φωτογραφίζοντας τη διαχρονική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας είπε μεταξύ άλλων σε ότι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή:

Υπάρχει έλλειμμα καθαριότητας. Ακόμα μεγαλύτερο, είναι το έλλειμμα σεβασμού μεταξύ μας, στο συνδημότη μας, στο γείτονά μας.

  • Μας φτάνει να μην έχουμε το κάδο στο σπίτι μας. Πολλές φορές τον κάνουμε… βόλτες!!! (σ.σ. Εάν ενδιαφέρεται ο Αντιδήμαρχος μπορούμε να του αναφέρουμε παραδείγματα!)
  • Σε πολλά σημεία «στοχοποιούνται» οι κάδοι, με σκουπίδια και σαβούρα, για να είναι οι κοντινοί μας άδειοι.
  • Πετάμε ό,τι ώρα και όπως νάναι τα σκουπίδια. Ας έχει μόλις περάσει απορριμματοφόρο, ας είναι έξω από τον κάδο, ας είναι ανοιχτή η σακούλα.


 
  • Κατεβάζουμε όποτε μας γουστάρει τη μισή αποθήκη, τα στρώματα, τα κλαδέματα από τον κήπο μας (σ.σ. κυρίως βεράντες)…
  • Κάνουμε ανακαίνιση στο σπίτι ή μερεμέτια και δεν προμηθευόμαστε τον ειδικό κάδο για τα μπάζα (ο Δήμος εξυπηρετεί έως δυο-τρεις σακούλες).
  • Βγάζουμε το σκύλο μας βόλτα στα παρτέρια και τις Παιδικές Χαρές (!) χωρίς να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες…


Είναι δύσκολο να επηρεάσουμε τις Παγκόσμιες πολιτικές στην ανάπτυξη, στην κλιματική κρίση. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας, να πούμε και ν’ ακούσουμε ιδέες και προτάσεις για την τοπική κοινωνία που θα μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η καθαριότητα στην πόλη μας είναι δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά ΥΠΟΘΕΣΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !

σ.σ. Να το πούμε αλλιώς;
"ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!"



ΠΕΡΕΝΘΕΣΗ: Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των πολιτών, η γνώμη μας είναι ότι, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους, πρέπει να διοργανώσει μια τεράστια καμπάνια διαρκούς ενημέρωσής των δια μέσου του τύπου και των ΜΜΕ, σε βαθμό πλύσης εγκεφάλου, και παράλληλα να εφαρμοστεί και η προβλεπόμενη επιβολή προστίμων για όσους ρυπαίνουν, διαφορετικά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και ποτέ. 

Διαβάστε επίσης τι είχαμε γράψει στο άρθρο μας "Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ" την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016, όπου είχαμε παραθέσει και μέρος των ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ του 2010 από το έντυπο καθαριότητας επί δημαρχίας Ν. Χαρδαλιά, από όπου αντλήσαμε και το τωρινό φωτογραφικό υλικό, δείτε ΕΔΩ.

 
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αγγέλης αναφέρθηκε επίσης στον άμεσο και μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό του τομέα Καθαριότητας του Δήμου.

Είμαστε πάνω από δέκα χρόνια -ίσως ο μοναδικός δήμος πια- με ανακύκλωση στην πηγή. Με 130 σταθμούς τριών ρευμάτων (χαρτί-πλαστικό-αλουμίνιο), χωρίς όμως να κλιμακώνουμε τα αποτελέσματά μας. Οι αιτίες πολλές και γνωστές... να μην επαναλαμβανόμαστε. Από το 2010, μνημόνια, υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, μηδενικές επενδύσεις, μείωση προσωπικού και απαγόρευση προσλήψεων.

Μόλις την τελευταία διετία προγραμματίσαμε την πρόσληψη μόνιμων εργατών καθαριότητας. Η Διεύθυνση και ο προκάτοχός μου είχαν ήδη σχεδιάσει την ανανέωση του 80% σχεδόν των κάδων στην πόλη, την αγορά, μέσω "ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ", πλυστικού μηχανήματος καθώς και σύγχρονου σαρώθρου. Επίσης, με πολλά προβλήματα, είχε ξεκινήσει η ξεχωριστή αποκομιδή και εκτροπή από τα σύμμεικτα, των κλαδεμάτων, των στρωμάτων και των αδρανών (μπάζα).

Σχεδιάζουμε επέκταση των ρευμάτων στα ρούχα/υποδήματα, γυαλί (εκ νέου συμφωνία) και πιλοτικά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου τα βιοαπόβλητα.

Την επέκταση συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων, (όπως στην πλ. Ελ. Βενιζέλου-Αγ. Λάζαρος).

Την επόμενη τετραετία, στοχεύουμε στην ανανέωση -σταδιακά- του γερασμένου στόλου απορριμματοφόρων και του συναφούς μηχανολογικού εξοπλισμού.

  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου