Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Έρευνα-σοκ- βίδα-βίδα για το κόστος των ανακατασκευασμένων Παιδικών Χαρών του Δήμου Βύρωνα

Γνωρίζουμε ότι το άρθρο που σήμερα δημοσιεύουμε θα προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και πιθανώς αντιδράσεις από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου, όμως σκοπός μας, εκτός από την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, δεν είναι άλλος από τη διόρθωση πολλών από τα κοινά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ρήση του Αισχίνη κατά Τιμάρχου: «αἱ γὰρ ἴδιαι ἔχθραι πολλὰ πάνυ τῶν κοινῶν ἐπανορθοῦσι» μόνο που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει καμία έχθρα απέναντι στη διοίκηση του Δημάρχου κ. Γ. Κατωπόδη.


Αναφορικά με το κόστος της ανακατασκευής από τον Δήμο των δώδεκα (12) Παιδικών Χαρών του Βύρωνα, διενεργήθηκε από μέλη της κίνησης πολιτών "Βύρωνας και Τριγύρω" μια έρευνα η οποία διήρκεσε έξι (6) ολόκληρους μήνες, και τμήμα αυτής δημοσιοποιούμε σήμερα γιατί πιστεύουμε ότι, μελλοντικά, και με το ενδεχόμενο ανοικτό να ανακατασκευαστούν και οι υπόλοιπες Παιδικές Χαρές του Δήμου, αυτή μπορεί να φανεί εξαιρετικά ωφέλιμος για το δημόσιο συμφέρον.

Για την έρευνα αυτή, τον μήνα Ιούλιο (του 2019) ενημερώθηκαν ορισμένες δημοτικές παρατάξεις καθώς και οι συλλογικότητες (αλφαβητικά) «Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα», «Ενάργεια» και «Πολίτες του Βύρωνα», και μετά την απάντηση του Δήμου στην με αρ. Πρωτ.: 6425/5 Μαρτίου 2019, αίτηση της συλλογικότητας «Ενάργειας» σχετικά με το κόστος της κάθε μιας Παιδικής Χαράς, ΕΓΙΝΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ...

Από την έρευνα δημοσιοποιούμε μόνον ένα (1) παράδειγμα (από την Παιδική Χαρά Ντάνκαν), ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία ή και ολόκληρη η έρευνα είναι στη διάθεση οιουδήποτε (ακόμη και της διοίκησης) ενδιαφέρεται να την πληροφορηθεί.


Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Δήμος Βύρωνα ανέφερε ότι, "το τελευταίο διάστημα, με δύο συμβάσεις που υλοποίησε, προχώρησε στην ανακατασκευή δώδεκα (12) Παιδικών Χαρών της πόλης μας" και ότι, το πρώτο έργο της ανακατασκευής που αφορούσε τις Παιδικές Χαρές, Καραολή και Δημητρίου (κόστος: 33.200 ευρώ), Πάρκο Ραιδεστού (κόστος: 48.400 ευρώ), Αγ. Γεωργίου Καρέα και Προσφυγικά Καρέα (οδός Κισσού) (κόστος: 34.150 ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με 198.000€.

Σύμφωνα όμως με
ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΓΥΡΩ" ΤΑ ΚΟΣΤΗ των συγκεκριμένων Παιδικών Χαρών θα έπρεπε να ήταν:
  1. Καραολή και Δημητρίου: 13.262 ευρώ 
  2. Πάρκο Ραιδεστού (Ταπητουργείο): 24.819 ευρώ.  
  3. Αγίου Γεωργίου Καρέα: 11.898 ευρώ. 
  4. Προσφυγικά Καρέα (οδός Κισσού): 14.034 ευρώ.
Δηλαδή, η Συνολική εκτίμηση της ανακατασκευής των τεσσάρων παιδικών Χαρών θα έπρεπε να ανέρχεται περίπου στα 64.000 ευρώ...
 
Σχετικά με το δεύτερο έργο που χρηματοδοτήθηκε
από την Περιφέρεια με 980.000€ και αφορούσε οκτώ (8) Παιδικές Χαρές, παραθέτουμε τα στοιχεία που κοινοποίησε η Τεχνική Υπηρεσία και σε παρένθεση τις τιμές που έβγαλε η έρευνα των πολιτών:
  1. Πλατεία Βαρουτίδη (Αγαλματάκια): 18.750 ευρώ, (έρευνα:12.592 ευρώ)
  2. Μανώλη (Αλαμάνας και Αθ. Διάκου):
  3. Πάρκο Νέας Ελβετίας: 139.000 ευρώ, (έρευνα:73.678 ευρώ)
  4. Ντάνκαν (δίπλα στη σχολή χορού): (έρευνα:13.380 ευρώ)
  5. Πάρκο Ανάληψης: 95.150 ευρώ
  6. Πλατεία Γράμμου (Τσιρακοπούλου): 61.000 ευρώ, (έρευνα:19.700  ευρώ)
  7. Αγ. Τριάδα: 120.800 ευρώ, (έρευνα:35.192 ευρώ)
  8. Πάρκο Δ. Νικολαΐδη (μόνο το τμήμα εκείνο που βρίσκεται στη συμβολή Β. Αντωνιάδη): 54.400 ευρώ, (έρευνα:17.279 ευρώ) 



Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε, όπως το γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, ότι, στοχαζόμαστε, [Στοχαζόμαστε βάσει του Άρθρου 14 του Συντάγματος που αναφέρει: "Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του...", όπου ΣΤΟΧΑΖΟΜΑΙ, σύμφωνα με το Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης Δημητράκου (Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών), σελίς 6713, σημαίνει και: "σχηματίζω εικασίες", "κρίνω", αλλά και: "συμπεραίνω", "νομίζω"] δηλαδή, νομίζουμε ότι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση υπερκοστολόγησης* της ανακατασκευής του συνόλου των 12 Παιδικών Χαρών, εν αγνοία της διοίκησης και για το λόγο ακόμη ότι οι Παιδικές Χαρές εξοπλίστηκαν με εξοπλισμό χαμηλότερο -πάντα ποσοτικά- σε αριθμό παιχνιδιών και δραστηριοτήτων με αυτόν που είχαν κατά την αρχική τους κατασκευή.


*ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αναφορικά με την υπερκοστολόγηση, υπενθυμίζουμε ότι, στο άρθρο μας "Σκανδαλώδης αδιαφορία για ένα πιθανό σκάνδαλο!" (Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019) γράψαμε:
"Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, με Η/Μ ενημερώσαμε όλους τους επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ότι, σχετικά με τη δαπάνη, ύψους περίπου 980.000 ευρώ,  της ανακατασκευής και Πιστοποίησης των Παιδικών Χαρών του Δήμου Μας, «μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»! Επισκεφτήκαμε Τεχνικές Υπηρεσίες άλλων δήμων, δείξαμε φωτογραφικό υλικό από τις μέχρι στιγμής ανακατασκευασθείσες Παιδικές Χαρές και ως απάντηση εισπράξαμε την απορία τους.
Επειδή εμείς, άλλα στοιχεία, πέρα από τις φωτογραφίες, και ανθρώπους με την απαραίτητη τεχνογνωσία, δεν διαθέτουμε για τον περαιτέρω έλεγχο της υπόθεσης, «πετάξαμε το γάντι» σε όλη την αντιπολίτευση του δήμου, γιατί θεωρούμε ότι, η υπόθεση, Μας, και Τους αφορά όλους, και γιατί πιστεύουμε ότι, αυτή πρέπει να ελεγχτεί, να διερευνηθεί!" Δείτε εδώ:


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου