Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

"Ο Σέντζας" από την Θεατρική Ομάδα Βαρνάβα, στο 2ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Βύρωνα την Τετάρτη 19/2

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Βύρωνα το οποίο πραγματοποιείται από τις 27/1/2020 έως τις 18/3/2020, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, η Θεατρική Ομάδα Βαρνάβα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει το έργο «Ο Σέντζας» του Παντελή Χόρν, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 & Σεβαστείας) και ώρα 20.00. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κοινωνική προσφορά:
Συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση του Δικτύου Αλληλεγγύης κατά την διάρκεια της παράστασης στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία».


Υπόθεση του έργου

Ο Σέντζας, πλούσιος τραπεζίτης από την Κωνσταντινούπολη, έχει επιστρέψει για να ζήσει από εδώ και πέρα στο  νησί από όπου κατάγεται. Η περιουσία και η κοινωνική του θέση τον βοηθούν να κερδίσει τον σεβασμό των κατοίκων του νησιού, τα πράγματα όμως, πολύ σύντομα, θα πάρουν άλλη τροπή. Ο πάμπλουτος καλεσμένος πολιορκεί όλον τον γυναικείο πληθυσμό της μικρής κοινωνίας, εξιστορεί με περηφάνια ιστορίες από την πολυτάραχη ζωή του, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, ζητώντας τον άμεσο διωγμό του έκφυλου ξένου.

Ο «Σέντζας», ως τίτλος, είναι ένα λογοπαίγνιο. Πρόκειται για το ιταλικό «σένσα» (σημ. Ιστοσελίδας: senza, προφέρεται σέντσα, με το "τσ" παχύ, κάπως σαν "τζ", εξ' ου και το όνομα "Σέντζας")  που σημαίνει «χωρίς». Ο Σέντζας σε αυτό το «πιραντελλικό» έργο είναι ένας άνδρας «χωρίς» ανδρισμό. Σεξουαλικά ανίκανος, εξαγοράζει όσους συμπατριώτες του γνωρίζουν  το μυστικό του προκειμένου να μην το αποκαλύψουν. Και τους δωροδοκεί, όχι μόνο για να μην το αποκαλύψουν, αλλά και για να συντηρήσουν τον ψεύτικο μύθο που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του, ότι είναι ένας ακαταμάχητος, αδίστακτος και αμετανόητος γυναικάς με εκατοντάδες επιτυχίες.

Ο Παντελής Χορν καυτηριάζει την υποκρισία και τη διαφθορά της «ευυπόληπτης» κοινωνίας, την εξαγορά συνειδήσεων και ηθικών αξιών, σκιαγραφώντας με χιούμορ αληθινές καταστάσεις.

Σκηνοθεσία: Nίκος Γκεσούλης
Σκηνικά- Κοστούμια: Mατίνα Γεωργά
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βαρσαμάκης 
Φωτισμοί: Kώστας Αγγέλου
Επιμέλεια και στήσιμο αφίσας: Ματίνα Γεωργα - Δημήτρης Παπαστάμος
Εκτέλεση  σκηνικών: Δημήτρης Παπαστάμος -Ματίνα Γεωργά
Kατασκευή κοστουμιών: Eλεωνόρα Τολίδου

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Mόσχα: Mατίνα Χαρίση - Εύη Μασιάλα
Μαρίτσα: Aναστασία Παπαθανασίου
Περμαθούλα: Aναστασία Αποστόλου
Mαθιός: Δημήτρης Μυλωνάς
Δάσκαλος: Ελένη Δήμου - Aναστασία Τουρκαντώνη
Κυρ Νικολάκης: Φίλιππος Σδράλιας
Σέντζας: Γιώργος Λέπουρης
Γιατρός: Mαρίνα Κατσίκη
Πραματευτής: Γιώργος Κωστελίδης
Ζαφείρα: Κωνσταντίνα Νικολοπούλου
Μυρσίνη: Όλγα Φωτίου



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα, δείτε ΕΔΩ.


Μερικά ακόμη στοιχεία για τον Παντελή Χόρν και το έργο του "Ο Σέντζας", από την ιστοσελίδα We Love Marathon, δείτε ΕΔΩ:


Ο Παντελής Χορν*, ο δημιουργός του έργου «Ο Σέντζας», γεννήθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας την 1η  Ιανουαρίου 1881. Υπήρξε θεατρικός συγγραφέας σημαντικών έργων του ελληνικού δραματολογίου του 20ού αιώνα και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Έχει γράψει πάνω από 30 θεατρικά έργα (αν και δεν σώζονται παρά μόνο 12 πολύπρακτα και 4 μονόπρακτά του). Τα γνωστότερα έργα του είναι «Οι Πετροχάρηδες», «Το φιντανάκι», «Το Μελτεμάκι», «Ο Σέντζας», έργα τα οποία παίζονται και μέχρι σήμερα. 


«Ο Σέντζας» ανεβαίνει τον Μάη του 1925, στο θέατρο «Κεντρικόν», από τον θίασο Αιμ. Βεάκη - Χρ. Νέζερ. Το έργο προκάλεσε δυσμενή σχόλια στον ημερήσιο Τύπο, λόγω του τολμηρού για την εποχή θέματος. Οι κριτικοί - με εξαίρεση τον Άλκη Θρύλο και τον Κωστή Μπαστιά, που θεώρησαν το έργο ένα από τα καλύτερα του συγγραφέα - το καταδίκασαν. Το έργο δεν ξαναπαρουσιάστηκε γιατί και αυτό το χειρόγραφο θεωρούνταν χαμένο. Το ανακάλυψε μαζί με τα υπόλοιπα η επιμελήτρια των «Απάντων» του Χορν, Έφη Βαφειάδη. Το έργο ύστερα από 77 ολόκληρα χρόνια, ανέβηκε από τη «Νέα Σκηνή» του Εθνικού θεάτρου το 2002, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, και με πρωταγωνιστές τον Τάκη Χρυσικάκο και τον Τάσο Πεζιρκιανίδη.

* Πατέρας του Δημήτρη Χόρν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου