Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Στις ΗΠΑ θα είχε παρέμβει ο Εισαγγελέας, στην Ιαπωνία κάποιος θα είχε τουλάχιστον παραιτηθεί, στην Ελλάδα όμως…(?)


Δήμαρχε, και
Αντιδήμαρχε Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα,

Μήπως ενθυμείστε πως κατέληγε το με Αριθμ. Πρωτ.: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ. οικ.60, έγγραφο της 29ης Ιουνίου 2016, του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Υπουργείο Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ), των Επιθεωρητών
Σταματίας Σπυροπούλου και Σταύρου Ποτουρίδη;

«Η παρούσα Έκθεση αποστέλλεται:
β) Στο Δήμο Βύρωνα ως κύριο του έργου προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής σε εμπειρογνώμονα για να διαπιστώσει τις αιτίες της καταγγελλομένης κατάστασης και εφόσον προκύψουν ευθύνες, αυτές να αποδοθούν με βάση τον Αστικό Κώδικα».


Δήμαρχε, και
Αντιδήμαρχε Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα,

λίγο πιο πάνω, το ίδιο έγγραφο, δεν ανέφερε;
«Μετά την εξέταση της κατάστασης των αιτίων που την δημιούργησαν και εφόσον προκύπτουν ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν μέσω των διατάξεων του Αστικού Κώδικα (Άρθρο 75 παρ. 4 του Ν. 3669/08)».

Τότε, γιατί φέρατε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ΔΙΧΩΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ και δήθεν ως αίτημα πολιτών την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) αναφορικά με τις κακοτεχνίες οδοστρωμάτων στο Δήμο Βύρωνα της εργολαβίας χρονικής περιόδου 2010-2011;

Γιατί, από τις 10 Δεκεμβρίου 2019 που παραλάβατε –όπως και εμείς- την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), με τις διαπιστωμένες ευθύνες των εμπλεκομένων, δεν φροντίσατε να ενημερωθείτε από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου για το πώς έπρεπε να πορευθείτε, αλλά αντιθέτως φροντίσατε, τρεις (3) μήνες μετά την παραλαβή της Έκθεσης, να κάνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο μιαν ωριαία παράσταση-συζήτηση για το τίποτα; Τρεις (3) ολόκληρους μήνες, αλήθεια, τί κάνατε με το περιβόητο «επιφυλασσόμεθα ανάλογα με την Πραγματογνωμοσύνη» του εγγράφου που είχατε κοινοποιήσει, στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, εκτός από εμάς, και προς τον Συνήγορο του Πολίτη;


Δήμαρχε, και
Αντιδήμαρχε Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα,
η Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης Αποδεικνύει την κακοτεχνία, και
δεν είναι μια απλή γνώμη, όπως ειπώθηκε από εσάς στο Δ.Σ. ! ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ. Και γίνεται εκ μέρους σας ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης. Πρώτα, το 2016, ετοιμαζόσασταν να εξαφανίσετε τα "πειστήρια του εγκλήματος" με την ανασφάλτωση των κακοπλακοστρωμένων δρόμων. Ύστερα, το 2018, δήθεν πληρώσατε σε λάθος κωδικό, λάθος ποσό,  για να παραμείνει έτσι το Πόρισμα του Εμπειρογνώμονα Μηχανικού για πάνω από είκοσι (20) μήνες στο Τ.Ε.Ε. ! (Δείτε ΕΔΩ το άρθρο του Σαββάτου, 30 Ιουνίου 2018, "Όχι, μη μου το λες !!!!")
Τώρα, το 2020, επίτηδες καθυστερείτε τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για την απόδοση των ευθυνών! 

Και μην ξεχνάτε ότι, εκτός από τις ευθύνες του Αστικού Κώδικα, υπάρχουν και οι Ηθικές και Πολιτικές ευθύνες! Από την Παράταξή σας, όμως Δεν ακούστηκε λέξη, ούτε και προς αυτή την κατεύθυνση.   

Όπως δυστυχώς δεν ακούστηκε μια λέξη καταδίκης του φαινομένου ούτε από τους επικεφαλής της μείζονος Α & Β Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γώγο Χρήστο, και κ. Μπαντή Μίλτο αντίστοιχα, που με τη στάση τους, συμπράττοντας με τις ενέργειες της διοίκησης, συνηγόρησαν, ο κάθε ένας από αυτούς για τους δικούς του σκοπούς, σε μια κακορραφία σε βάρος των πολιτών, των δημοτικών συμβούλων των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων -των οποίων την γνώμη αγνόησαν- αλλά και του Ελληνικού λαού εν γένει.  Δεν ακούστηκε ούτε συγγνώμη από εκείνους που κάποτε μίλησαν, όταν έπρεπε να σιωπήσουν! Γιατί η Πραγματογνωμοσύνη επιβεβαίωσε τις δικές μας αυτοψίες-έρευνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν είχαμε ιδεασμούς, δεν βλέπαμε φαντάσματα, δεν πετάξαμε λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά αναμοχλεύσαμε και δημιουργήσαμε μια διαδικασία από «στέρεα βάση» και όχι εκ του μηδενός.


Οι καθαρές συνειδήσεις δεν σπιλώνονται! Σπιλώνονται οι ασυνείδητοι που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους... και όπως αναφέρει μια Αφρικανική παροιμία: "Η μαϊμού που ανεβαίνει στον κοκοφοίνικα πρέπει να έχει καθαρά οπίσθια". 

Για την ιστορία
9 Μαρτίου 2020, Δημοτικό Κατάστημα Βύρωνα 
Έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως  2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης το «Αίτημα Πολιτών Βύρωνα για συζήτηση του θέματος:{Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) αναφορικά με κακοτεχνίες οδοστρωμάτων στο Δήμο Βύρωνα της εργολαβίας χρονικής περιόδου 2010-2011}», και η Διοίκηση Γ. Κατωπόδη υποπίπτει σε απανωτά «σκόπιμα» λάθη...

Πρώτο Σκόπιμο Λάθος της Διοίκησης Κατωπόδη
Μπορεί το θέμα με τις κακοτεχνίες των πλακοστρωμένων δρόμων μιας περιοχής να το ξεκινήσαμε Εμείς (οι πολίτες), να το επιδιώξαμε, και να το φτάσαμε εκεί που κατέληξε, αλλά Δεν το αιτηθήκαμε εμείς να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επειδή ήταν καθήκον και υποχρέωση της Διοίκησης να φέρει για συζήτηση στο Δ.Σ. την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης.
Με την κίνηση αυτή η Διοίκηση Κατωπόδη, για ακόμη μία φορά, όπως έκανε και με το εντέλλεσθε των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), ως άλλος Πόντιος Πιλάτος που «ένιπτε τας χείρας της», μετέθετε τη βαρύτητα της πράξης στους πολίτες λέγοντας «παρελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο»... Ευτυχώς, Δεν τσιμπήσαμε το δόλωμα!

Δεύτερο Σκόπιμο Λάθος της Διοίκησης Κατωπόδη
Ξεκίνησε η συζήτηση ΔΙΧΩΣ την απαραίτητη ΕΙΣΗΓΗΣΗ εκ μέρους της Διοίκησης, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών εν προκειμένω, σε αντίθεση με αυτά που προστάζει ο «Κλεισθένης» στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τρίτο και Τέταρτο Σκόπιμο Λάθος της Διοίκησης Κατωπόδη
Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες για το κοινό, και όλα τα θέματα που συζητιούνται καταγράφονται-μαγνητοφωνούνται, ως Πρακτικά της συνεδρίασης, έτσι ώστε όταν κάποιος που έχει έννομο συμφέρον ζητήσει, με αίτημα που πρωτοκολλείται, αντίγραφο της συζήτησης ενός θέματος, να έχει τη δυνατότητα να το παραλάβει, αφού πρώτα υπογράψει κατά την παραλαβή. 
Έτσι οι καταγεγραμμένες δηλώσεις των Δημάρχων, των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων  των Δημοτικών Παρατάξεων παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, και αναλόγως με τη βαρύτητα αυτών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή.  Ειδάλλως τι νόημα θα είχε η καταγραφή αυτών, εκτός και εάν ορισμένοι, όπως για παράδειγμα ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, νομίζουν ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται μια απλή κουβέντα καφενειακού τύπου για να περνά η ώρα…

«Έχεις δικαίωμα να μιλήσεις, αλλά ότι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον σου!» Αυτό το νόημα έχουν ενίοτε τα Πρακτικά των συνεδριάσεων!

Ξεκίνησε λοιπόν την  ομιλία του για το θέμα ο εκπρόσωπος των πολιτών, και στην παρουσίαση-ανάγνωση, μέσα από τα Πρακτικά της συνεδρίασης της 22ας Ιουλίου  2015, της ομιλίας του
Ζούμπου Κων/νου, πρώην Δημοτικού Συμβούλου της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Εποχή» και πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών επί διοικήσεως Νίκου Χαρδαλιά, ο νυν Δήμαρχος Γ. Κατωπόδης τον διέκοψε –πόσες φορές θα το γράψουμε, πόσες φορές πρέπει να το πούμε, ότι ο ομιλητής δεν διακόπτεται παρά μόνον εάν βρίζει, είναι εκτός θέματος κλπ)  λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να ακούγονται από τη στιγμή που ο κ. Ζούμπος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση! Άκουσον άκουσον (απόδοση: ω ! τι θράσος τι αναίδεια)!

Και τι ακριβώς δεν ήθελε ο Δήμαρχος Γ. Κατωπόδης να ακουστεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου; Μα αυτά που είχε δηλώσει, στις 22 Ιουλίου 2015, ημέρα Τετάρτη, ο Ζούμπος Κων/νος πρώην Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας (και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης "Νέα Εποχή Βύρωνα") κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο «Συζήτηση για την κατάσταση των πλακόστρωτων οδοστρωμάτων των οδών Π. Τσαλδάρη, Βρυούλων, Δηλβόης, Ευμένους κ.α., κατόπιν αιτήματος δημοτών», όταν έρριπτε τις ευθύνες στον πρώην Δήμαρχο και νυν Υφυπουργό της Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, Νίκο Χαρδαλιά! 

K. ΖΟΥΜΠΟΣ:  «Θέλω να αναφέρω τα εξής: Ότι υπήρχαν αρκετοί δρόμοι στον Δήμο Βύρωνα που είχαν γίνει με πλάκες, οι οποίες, κατά τη δική μου επιστημονική άποψη ως μηχανικός, δεν έπρεπε να είχαν γίνει με πλάκες, γιατί δεν είχαν απαγορευτική κλίση. Όταν σχεδιαζόταν αυτή η εργολαβία, η οποία ήταν και επείγουσα, εσπευσμένη, γιατί είχαν αρχίσει τότε οι περικοπές λόγω κρίσης κλπ. Και ο Νίκος ο Χαρδαλιάς ήθελε να την προχωρήσει και να την ολοκληρώσει μέσα στο 2010, εγώ είχα εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις στο θέμα των δρόμων που δεν είχαν απαγορευτική κλίση και είχα υποστηρίξει ότι έπρεπε να γίνουν με άσφαλτο αντιολισθηρή ορισμένοι απ’ αυτούς τους δρόμους. Δεν εισακούστηκα ούτε από τον πρώην Δήμαρχο, ούτε από την ηγεσία της Τεχνικής Υπηρεσίας σ’ αυτό το θέμα. Και έπρεπε να κάνω πίσω. Δημοπρατήθηκε, ότι οι δρόμοι που ήταν με πλάκες, έπρεπε όλοι να γίνουν ξανά με πλάκες.
…. Επίσης το έργο δεν περιλάμβανε ολική ανακατασκευή των οδών, παρά μόνον αφαίρεση των παλαιών πλακών και επίστρωση με νέες. Σε κάποιες απ’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, προφανώς δεν έγινε σωστή δουλειά. Διότι το να τοποθετηθούν νέες πλάκες σε οδόστρωμα, θέλει πλήρη καθαρισμό, θέλει εξυγίανση του υπόβαθρου το οποίο πρέπει να είναι από μπετό οπλισμένο κανονικά για να μην έχει καμία φθορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε μπετό αλλά είχε προβλήματα και ο παλαιό υπόστρωμα και είχαν φθαρεί και οι προηγούμενες πλακοστρώσεις. Εκεί, λοιπόν, η εργολαβία και οι όροι της δεν περιλάμβαναν εξυγίανση του υποστρώματος και του μπετόν αρμέ».
 

Δήμαρχε Βύρωνα,
τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης ήταν συνημμένα μαζί με το Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής του έργου στην καταγγελία προς το Υπουργείο Διαφάνειας!

Και τι μας απέδειξε μεταξύ των άλλων η Πραγματογνωμοσύνη; "Ότι υπήρξε αστοχία συγκόλλησης των πλακών λόγω του συνδετικού κονιάματος μαζί με τις μηχανικές αντοχές των πλακών, οι οποίες δεν κάλυπταν τις προδιαγραφές του έργου" και ότι "το πάχος του κονιάματος ήταν μέχρι 8 εκ. και είχε διαστρωθεί σε μία στρώση. Η προδιαγραφή για την διάστρωση του κονιάματος ορίζει ότι θα πρέπει να γίνεται σε διαδοχικές στρώσεις των 2,5 εκ. με ενδιάμεση διακοπή εργασίας κλπ...." Δηλαδή, ότι υπήρξε ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑ!  Πράγμα που εκ των προτέρων ο πρώην Αντιδήμαρχος είχε αφήσει να εννοηθεί...

Και μην ξεχνάμε ότι η Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης συνεκτίμησε και τα λεγόμενα του πρώην Αντιδημάρχου, την υπερασπιστική του γραμμή, που έλεγε: "Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Παναγή Τσαλδάρη, είχαμε και το φαινόμενο όπου προσπαθούσαν κάποιοι κάτοικοι ή άλλοι να περάσουν με οχήματα πάνω σε φρεσκοβαλμένες πλάκες και είχαμε αυτό. Βγάζανε τα εμπόδια τη νύχτα και περνούσαν οχήματα, με αποτέλεσμα σ΄αυτούς τους τρεις δρόμους ειδικά έχουμε φθορά των νέων πλακοστρώσεων, η οποία δεν έπρεπε να συμβεί μέσα σε τέτοιο διάστημα, αλλά δυστυχώς συνέβη."  

Έστω ότι, μεταξύ του "ίσως" και του "πιθανόν" αληθεύει η γραμμή αυτή. Αλήθεια όμως, τί είδους προφυλάξεις είχε πάρει η Ανάδοχος Εταιρεία; Τί εμπόδια είχαν τοποθετηθεί; μήπως μια κορδέλα; Τί έκανε η επιβλέπουσα το έργο Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου; Δική τους ευθύνη ήταν να διαφυλάξουν τις περιπτώσεις του "ίσως" και του "πιθανόν"...

Εν κατακλείδι

Από τη στάση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2020 των τριών μεγαλύτερων Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου, δεν περιμένουμε πολλά. Η Δημοτική Αρχή αν προχωρήσει στην αναζήτηση των ευθυνών με βάση τον Αστικό Κώδικα, θα δημιουργήσει δεδικασμένο, που αναγκαστικά θα την παρασύρει στην αναζήτηση ευθυνών και για τις δικές της κακοτεχνίες στην εργολαβία 2017-2020  ανασφάλτωσης των δρόμων της πόλης μας. Από την πλευρά της μείζονος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α, δεν έχουμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα στο θέμα αυτό. Η Δημοτική Παράταξη λειτουργεί ως νευροσπαστούμενο σιγιλλάριο στα χέρια Εκείνου. "Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι".  Από δε την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Β, ο ροζ χρωματικός νοητικός στραβισμός που ατενίζει το άμεσο μέλλον, δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας.

Παρόλα αυτά εμείς (οι πολίτες) θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε (μόνοι ή με τη βοήθεια Δημοτικών Παρατάξεων) για "την επιβολή των κατά νόμο διοικητικών ποινών  και  συνάμα την άμεση  δίωξη και παραπομπή στην δικαιοσύνη,  όσων εργολάβων και (πρώην) δημοτικών παραγόντων του Δήμου Βύρωνα ενέχονται στις αναφερόμενες παρανομίες καταλήστευσης του μόχθου του ελληνικού λαού και του αναφερόμενου Δήμου", όπως έγραψε προσφάτως (για τις σημερινές κακοτεχνίες στους δρόμους) και ο κ. Δημήτριος Σουλιώτης (Κοινωνικό Φαρμακείο Βύρωνα).

 
Όποιος "θάψει" το σκάνδαλο αυτό, θα θαφτεί μαζί του...
  

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου