Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

κ. Πρωθυπουργέ, Δήμαρχε και αντιπολίτευση του Δήμου Βύρωνα, σας ευχαριστούμε για την αδράνειά σας για τα δικαιώματα των πεζών!

Επί έξι (6) ολόκληρους μήνες Δεν έπραξαν απολύτως τίποτα, και αντί να ντρέπονται, στις 12 Ιανουαρίου 2021, με λακωνικότητα ενημέρωσαν (κοινοποίησαν) ότι επεβλήθησαν κυρώσεις!

Συμπολίτες,

Είναι γνωστό σε όλους ότι η πόλη του Βύρωνα χαρακτηρίζεται («πάσχει») -για διάφορους λόγους που δεν θα αναφέρουμε εδώ- από την έλλειψη βατών πεζοδρομίων. Οι διοικήσεις του Δήμου όμως, διαχρονικά, με την εφαρμογή της πολιτικής της εξυπηρέτησης, μετατρέπουν σε δυσκολοπέραστα ακόμη και εκείνα τα πεζοδρόμια που πληρούν τις προδιαγραφές της ελεύθερης όδευσης. 

Δυστυχώς παρόμοιες εικόνες δεν θα δούμε ποτέ στα πεζοδρόμια της πόλης του Βύρωνα!


«Να ακούσεις για κάτι 100 φορές δεν είναι πιο πειστικό από το να το δεις μπροστά σου έστω και μία» λέει μια Κινέζικη παροιμία, και «Χρησιμοποίησε μια εικόνα. Αξίζει χίλιες λέξεις» το σλόγκαν του διαφημιστή Arthur Brisbane, από τον Μάρτιο του 1911.

Ο περίπατος πλάι-πλάι, αλαμπρατσέτα ή αγκαζέ, είναι «απαγορευμένος» στα πεζοδρόμια της πόλης.


Αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν, καταστάσεις που πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν! Δείτε την άνω φωτογραφία: Επί έξι (6) ολόκληρους μήνες, σε κάποιο (στο όποιο) σημείο της πόλης μας (που δεν ήταν ή είναι και το μοναδικό), καθημερινά, και εν γνώσει των διοικούντων αλλά και της αντιπολίτευσης, καταστρατηγούνταν τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών-πεζών.

Τι έχουν να μας πουν οι διοικούντες, αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι, για αυτή την αυθαίρετη, παράνομη και απάνθρωπη καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων κινητικότητας και ασφάλειας των ανθρώπων (και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων - παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων κλπ);

Τους υπενθυμίζουμε την καταπάτηση της ισχύουσας νομοθεσίας; Του 2ου Άρθρου της Απόφασης του Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02), και του Άρθρου 65 παρ. 2 του πρόσφατου Νόμου 4688/2020, που αναφέρουν ότι, σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 μ.).

Η συγκεκριμένη «υπόθεση», τον Ιούλιο του 2020, έφθασε και ως Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Προασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, τις καταγγελτικές διαπιστώσεις των κατοίκων και των πεζών, η ένωση πολιτών «Ενάργεια» τις μετέφερε, για ακόμη μία φορά, ως Ερώτηση (Αριθμ. Πρωτ.: 13142/15-07-20) στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020. 

Κι ενώ θα επαρκούσαν μια επιτόπια επίσκεψη και δυο-τρεις λέξεις από τον Δήμαρχο ή έστω από τον Αντιδήμαρχο Τ.Υ.Δ.Β., όπως για παράδειγμα: «Παρακαλούμε, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δεν επιτρέπεται -ή απαγορεύεται-  στον χώρο-πεζοδρόμιο αυτό», εκείνοι ΔΕΝ έπραξαν τίποτα!

Έτσι, στις 12 Αυγούστου 2020, ακολούθησαν Αναφορές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ν.Π. (Αριθμός Πρωτοκόλλου: 17261/2020) αλλά και προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) στο Τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης (Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1020/6736/1).
Τον Αύγουστο ενημερώθηκε και η Υπηρεσία του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα, καθώς επίσης και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (22 Αυγούστου 2020).

Επειδή «φύλλο δεν κουνιόταν» η «Ενάργεια» την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ΑΠΟΤΑΘΗΚΕ μέχρι και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επί έξι ολόκληρους μήνες, δηλαδή, από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού (Lockdown) μέχρι την έναρξη του δεύτερου απαγορευτικού, τα τραπεζοκαθίσματα παρέμεναν εκεί, "καμαρωτά", χάρη στην εφαρμογή της πολιτικής των διοικούντων, δηλαδή, της μη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, σε συνδυασμό πάντα με την ανοχή της αντιπολίτευσης. Όχι, «δεν θα μιλήσουμε» για πολιτική εξυπηρέτησης διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Ήρθε το έτος 2021, όταν, στις 12 Ιανουαρίου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Έκδοσης & Χορήγησης Αδειών Καταστημάτων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με λακωνικότητα ενημέρωσε την συλλογικότητα και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ότι: «Σας γνωρίζουμε ότι στο κατάστημα «...... » στην οδό ....  επεβλήθησαν οι κυρώσεις που επιβάλει ο νόμος. Δεν υφίστανται τα τραπεζοκαθίσματα λόγω Covid».

 

Αλήθεια, πότε ακριβώς επεβλήθησαν οι κυρώσεις; Τί περιλαμβάνουν αυτές; Η φράση "Δεν υφίστανται τα τραπεζοκαθίσματα λόγω Covid" μήπως αφήνει περιθώρια ότι αυτά ενδέχεται να επανέλθουν μετά τη λήξη του δεύτερου απαγορευτικού;

Κανονικά οι κυρώσεις θα έπρεπε να επιβληθούν στους Ανύπαρκτους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και για την αδράνειά τους, αναφορικά με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών, θα έπρεπε ήδη να είχε παρέμβει ο Εισαγγελέας!

Από τα Σχετικά που αναφέρονται στο παραπάνω Απαντητικό έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, φαίνεται ότι, η νέα ειρωνική Επιστολή 8585/12-10-20, προς το Γραφείο Πρωθυπουργού και προς την Γ.Α.Δ.Α., ενόχλησε τα μάλα, οπότε, μετά και το 835/5-1-21 έγγραφο αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα... Διαβάστε ένα απόσπασμά της:  

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού)

"ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΑΣ"

Με αφορμή .... ....... ...... ...... θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους του Θεσμούς που σε καθημερινή βάση ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ.

Ευχαριστούμε λοιπόν το Γραφείο του Πρωθυπουργού που με ταχύτητα διεκπεραίωσε την Αναφορά μας που περιγράψαμε στο προωθημένο μήνυμα.

Ευχαριστούμε το Τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης της Γ.Α.Δ.Α. Τουλάχιστον για το ότι κατάφερε έστω να πρωτοκολλήσει (έλαβε τον Αριθμό Πρωτοκόλλου: 1020/6736/1) την αναφορά μας.

Ευχαριστούμε την επί χρόνια «καθήμενη» Διοίκηση του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα.

Μα περισσότερο Ευχαριστούμε την Δημοτική Αρχή Βύρωνα, τον επί 6ετία Δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλη Καραγιάννη της Δημοτικής Παράταξης «Στάση Βύρωνα» (που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι για τις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης κοινοχρήστων χώρων ουδέποτε εφάρμοσαν την παρ. 2 του άρθρου 50 του Ν. 4257/2014 σύμφωνα με την οποία: «Η αυθαίρετη χρήση διαπιστώνεται από το δήμο ή τις αστυνομικές αρχές»... και ουδέποτε ενήργησαν για το συμφέρον των πεζών πολιτών!

Με Οργή

Πολυσυλλεκτική 100μελής Συλλογικότητα «Ενάργεια»
Βύρωνας, 12 Οκτωβρίου 2020
 

Κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο αυτό των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, επειδή, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στη νοοτροπία σε σχέση με το προ 10ετίας παρελθόν, υπενθυμίζουμε προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Βύρωνα την με Αριθ. Πρωτ.: 20948 Αναφορά της 30ης Ιουλίου 2012 του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης κ. Δημήτρη Σάρολα: 

«Κυρίες και κύριοι κατόπιν των ανωτέρω, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω για κακοδιοίκηση τη διοίκηση του Δήμου και να ζητήσω τόσο από αυτή όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσουν εδώ και τώρα το υπάρχον, σε εκρηκτικές πλέον διαστάσεις, πρόβλημα».

-------------------------------------------------------

Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται να εμπεδώσουν το θέμα και να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες, ας διαβάσουν επίσης τα άρθρα:

α) Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020: «Όταν οι διοικούντες "κάνουν πως δεν βλέπουν", πάντα θα υπάρχουν κάποιοι "κακοί" που θα αντιδρούν...» https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/07/blog-post_15.htm 

β) Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020: «Δημοτική Αρχή και Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα υπεύθυνοι για την ασυδοσία στα πεζοδρόμια του Δήμου Βύρωνα» https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/09/blog-post.html 

γ) Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020: «Η αντιπολίτευση του Δήμου Βύρωνα διαχρονικά απούσα για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών» https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/10/blog-post_16.html

 Για το «Βύρωνας, η πόλη μας»

Μαργιαλένα Αθηναίου

31 Ιανουαρίου 2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου