Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Οι αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Βύρωνα και οι πάτρωνές των

Η παραχώρηση των κοινοχρήστων χώρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων προϋποθέτει εκ μέρους των καταστηματαρχών τον σεβασμό στον ισχύοντα Κανονισμό του Δήμου και κυρίως στην ισχύουσα Νομοθεσία. 

Στο Δήμο Βύρωνα όμως ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών (των ΚΥΕ) μετατρέπουν παρανόμως τους παραχωρημένους χώρους, εν είδει ιδιοκτησίας, σε στεγασμένους χώρους με σταθερές κατασκευές, εν γνώσει πάντα και με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, αλλά και με τη σιωπηρή συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α΄ και Β΄. «Ο σιωπών δοκεί συναινείν» (qui tacet consentire videtur), «όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί».

Καλώς ήλθατε στην πλατεία Παραγκούπολης του Δήμου Βύρωνα, γνωστή και ως πλατεία Σμύρνης

 

Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, κατά καιρούς, καταδικάζουν και  καταγγέλλουν την επικρατούσα κατάσταση στην πόλη μας (το ίδιο βέβαια έπραττε και η σημερινή Δημοτική Αρχή όταν βρισκόταν στην πλευρά της αντιπολίτευσης...), με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα παρακάτω δύο αποσπάσματα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ της επικεφαλής δικηγόρου κυρίας Βασιλικής Σάρολα: «Η δημοτική αρχή με περισσή αλαζονεία, δυσανάλογη της αποδοχής της στην κοινωνία του Βύρωνα, δείχνει πως αγνοεί συνταγματικά δικαιώματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας*».

«Κάποιες επιχειρήσεις δε έχουν επιδοθεί σε κάθε μορφής αυθαίρετη και κακόγουστη κατασκευή – εντός των δημόσιων παραχωρούμενων χώρων – κατά παράβαση του ισχύοντος κανονισμού παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Βύρωνα, της σχετικής νομοθεσίας και με την ανοχή (μέσω μη σύννομων αποφάσεων) της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βύρωνα. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων»**{ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: επικεφαλής η δικηγόρος κα Βασιλική Σάρολα}.

Οι άνω και κάτω φωτογραφίες δείχνουν το "απομεινάρι" της αυθαίρετης κατασκευής  ενός καταστήματος της πλατείας Σμύρνης που μεταφέρθηκε πριν από δέκα (10+) και πλέον μήνες. Κι όμως, η κατασκευή εξακολουθεί να παραμένει στην πλατεία ως είχε, δηλαδή όπως όταν το κατάστημα λειτουργούσε. Καμία κίνηση αποξήλωσης από τον επιχειρηματία, υποχρέωσή του ήταν, καμία κίνηση αποξήλωσης όμως και από την υπεύθυνη πια Διοίκηση του Βύρωνα. Υποχρέωσή της είναι άμεσα να πράξει τα δέοντα!


Η μακροχρόνια απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, όπου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι παραχωρημένοι χώροι «γυμνοί» από τα τραπεζοκαθίσματα, ανέδειξε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση.

Θυμίζουμε ένα μικρό απόσπασμα από τα Πρακτικά της 1ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020, δηλαδή, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΚΡΙΒΩΣ !
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ:
«Για εμάς, ο υφιστάμενος Κανονισμός, τουλάχιστον με την υπάρχουσα νομοθεσία, για τις υπερκείμενες κατασκευές και τα υπόλοιπα είναι ξεκάθαρος. Αυτός έχει παραβιαστεί, και αντί να εφαρμοστεί η νομοθεσία άμεσα ή να έχει εφαρμοστεί μια πενταετία, εξαετία, δίνουμε και δύο μήνες παράταση προς όλους για να την εφαρμόσουν!»

Εξήμισι χρόνια τώρα (και άλλα τόσα πριν) παραβιάζονται ο Κανονισμός, τα συνταγματικά δικαιώματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά για την -υπεύθυνη- Δημοτική Αρχή, «δεν τρέχει τίποτα!» Σεβασμός...   

Παραπομπές:

*Απόφαση 3447/2007 του ΣτΕ:
«Οι διατάξεις αυτές, με τις οποίες απαγορεύεται η κατασκευή σε κοινόχρηστους χώρους …. …. προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στον κοινόχρηστο χώρο που ευρίσκεται κάτω από τα προστεγάσματα, προς την οποία, αντιθέτως, θα προσέκρουε η κατασκευή των στηριγμάτων αυτών που παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής σε κλειστό ή ημίκλειστο χώρο του κοινόχρηστου αυτού χώρου και πάντως έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στο χώρο αυτό και, γενικότερα, η χρήση του από το κοινό».

**Τα παραπάνω εντός εισαγωγικών αποσπάσματα προέρχονται από την παρουσίαση των θέσεων της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» αναφορικά με την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της πλατείας Φατσέα. Δείτε το σχετικό άρθρο της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2020 με τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: Ενημέρωση για την προτεινόμενη ανάπλαση της πλατείας Φατσέα», εδώ: https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/11/blog-post_19.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου