Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Β.: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ, ΤΙΣ Σ.Σ.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ -ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το βάφτισαν νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, είναι όμως κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί εδώ και καιρό να κάνει το άσπρο-μαύρο παρουσιάζοντας τις αλυσίδες που πάει να περάσει στους εργαζόμενους για οφέλη. 

Πρόκειται για νομοσχέδιο έκτρωμα που καταφέρνει πολλά χτυπήματα της κυβέρνησης στο 8ωρο, στα Εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων. 

Αποτελεί συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησαν και εφάρμοσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 


Ας δούμε όμως τι πραγματικά φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά: 

-Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή, 10-13 ώρες δουλειάς  και έως 78 την εβδομάδα, (μέσω ατομικών συμβάσεων). Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας, και ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της επιχείρησης ή της υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν θα υπάρχει η «αναπλήρωση» σε περίπτωση απόλυσης. 

-Νομιμοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας με την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας. 

-Αύξηση των υπερωριών που θα μπορεί να επιβάλει σε ετήσια βάση η εργοδοσία σε 150 ώρες (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες). Μειώνεται η αμοιβή των υπερωριών (καθώς με την αύξηση του πλαφόν περιορίζονται οι λεγόμενες κατ’ εξαίρεση υπερωρίες που αμείβονται με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60%, ενώ πλέον η προσαύξηση θα αμείβεται με μόλις 40%). 

-Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, τη δουλειά στο σπίτι, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου. 

-Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, μετά το πρώτο «κύμα» στο χώρο του εμπορίου. Προστίθενται πολλοί κρίσιμοι κλάδοι για το κεφάλαιο, στους οποίους καταργείται η Κυριακάτικη αργία. 

-Καταργείται το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) και μετατρέπεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή». 

-Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, η απεργία, η απεργιακή περιφρούρηση. Αυξάνεται τουλάχιστον στο 33,3% το προσωπικό ασφαλείας σε μια σειρά κλάδους (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας), γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια μιας απεργίας να εργάζεται ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων. 

-Για την προκήρυξη απεργίας αλλά και ολιγόωρων στάσεων εργασίας, απαιτείται προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής του οργάνωσης τουλάχιστον 48  ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Για τη λήψη απόφασης απεργίας θα πρέπει στη γενική συνέλευση το σωματείο να παρέχει δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς). 

-Για τη συμμετοχή σε Γ.Σ., την ψηφοφορία για λήψη απεργιακής απόφασης και τις εκλογές των σωματείων απαιτείται να διασφαλιστεί και η εξ αποστάσεως συμμετοχή των μελών, δηλαδή, επιχειρείται το χτύπημα των σωματείων και η διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους, των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων, της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, επιχειρείται να σπάσει η συλλογική δύναμη της τάξης και να ενισχυθεί η εξατομίκευση και η χειραγώγηση των εργαζομένων. 

-Για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος απαιτείται η απογραφή (φακέλωμα) των εργαζομένων στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. 

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Θα επεκταθούν και στο δημόσιο – έχουν πανεργατική στόχευση. Άλλωστε, όλα τα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των σωματείων αναφέρονται και στα σωματεία του δημόσιου τομέα. 

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά μέτρα της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια. Καμία πλευρά της ζωής του εργαζόμενου δεν μένει ανεπηρέαστη. Δεν γλιτώνει από τη διάλυση όλων των κατακτήσεων που με αγώνες και αίμα επιτεύχθηκαν.

Δεν πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο αυτό που φέρνει τώρα η κυβέρνηση και έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες αντεργατικές διατάξεις (ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ). Είναι μια τομή. Σχεδιάζει ένα ιστορικό πισωγύρισμα, την κατάρτιση του 8ωρου και τον ουσιαστικό περιορισμό της δράσης των συνδικάτων  Αποτελεί την επιτομή ενός ολόκληρου προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της αστικής πολιτικής, μια ιστορική πρόκληση σταθεροποίησης, κερδοφορίας και ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών. 

Στεκόμαστε μετωπικά απέναντι στο νόμο και την κυβερνητική πολιτική. Μας κήρυξαν τον πόλεμο, θα απαντήσουμε δυναμικά. Τα μέτρα αυτά είναι στην φαρέτρα του κεφαλαίου και της Ε.Ε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής τους και όχι απλά νέο συντηρητική ιδεοληψία. Για αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν νόμους βάζοντας τις βάσεις για τη «διευθέτηση» δηλ. επέκταση του χρόνου εργασίας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!
  • Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα. 
  • Να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη στο σύνολό του.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση αποδοχών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.
  •  Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 
  • Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία.
  • Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων και της αντεργατικής νομοθεσίας

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ – ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ

 ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ -ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ

 Το Δ.Σ.

Μάιος 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου