Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Οικόπεδο Νεράιδα: Μια υπόθεση που «κακοφόρμισε»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Ιανουαρίου 2021 σε ερώτηση της δημοτικής παράταξης «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα», του επικεφαλής κ. Τάσου Μαυρόπουλου, αναφορικά με την αφορμισμένη υπόθεση του οικοπέδου Ο.Τ. 42 στην περιοχή Νεράιδα,

 

ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πολύ σύντομα, σε λιγότερο από μήνα ή σε 1-2 μήνες το πολύ» θα έφερνε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για ακόμη μια φορά, συνεπής στην ασυνέπεια που την διακρίνει, και έχοντας χάσει πλέον κάθε ίχνος αξιοπιστίας, η Δημοτική Αρχή Βύρωνα άφησε να περάσει ο διπλάσιος (έως και ο τετραπλάσιος) χρόνος από αυτόν που η ίδια είχε προσδιορίσει… και τώρα τηρεί αρποκράτειον σιγήν. Ούτε λόγος βέβαια για συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ.

Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=TqnjPCkFhcU (με τις 184 προβολές...!!! σοβαρό ενδιαφέρον δείχνει ο Βυρωνιώτικος λαός για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου) από το 34,50 λεπτό έως και το 42,30 λεπτό την απάντηση που είχε δώσει στο Δ.Σ. ο Δήμαρχος.

Τι άλλο είχε πει ο Δήμαρχος, τότε, στις 13 Ιανουαρίου 2021; Ότι καλώς έπραξαν που πήραν τα χρήματα των 368.594,12 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «γιατί αυτά θα χανόντουσαν»δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τους πολίτες, οι οποίοι, στις 21 Οκτωβρίου 2019, βασισμένοι στις αμφιβολίες του κ. Δημήτρη Σουλιώτη και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμης Ελπίδας» Δικηγόρου κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου, σχετικά με την μακροχρόνια παραμονή των χρημάτων  στο ΤΠ&Δ, είχαν καταθέσει το με  Αριθ. Πρωτ.: 26013/21-10-2019 ακολούθημα, όπου μεταξύ άλλων ρωτούσαν: 

3. Τι διαβεβαίωση υπάρχει ότι, η μακρόχρονη παραμονή του κατατεθειμένου ποσού στο ΤΠ&Δ, πέραν από το καθεστώς αδράνειας του λογαριασμού, δεν ενέχει τον κίνδυνο απώλειας του; Παρακαλούμε όπως το συγκεκριμένο ερώτημα απαντηθεί εγγράφως από το Νομικό Τμήμα του Δήμου.
Δείτε το άρθρο: SOS εκπέμπει το οικόπεδο στη Στάση Νεράιδα!
https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/05/sos.html

Όσοι ενδιαφέρονται αξίζει να διαβάσουν το παρακάτω Ιστορικό, θα αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες:

“Από το 2006 εκκρεμεί η υπόθεση του οικοπέδου της Νεράιδας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής πριν το 2014, θα επισπεύδονταν οι διαδικασίες απόδοσής του για χρήση στους κατοίκους της περιοχής, ως ελεύθερος χώρος.

Στο Δ.Σ. της 21ης Νοεμβρίου 2014 (όπου το θέμα συζητήθηκε κατόπιν αιτήματος πολιτών) ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καραγιάννης είχε δηλώσει ότι «πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, ΧΘΕΣ, για να μην χαθεί η υπόθεση».

Στο Δ.Σ. της 27ης Σεπτεμβρίου 2016  όπου το θέμα συζητήθηκε ξανά, ύστερα από αίτημα πολιτών, η κατάληξη ήταν ότι «κάθε λεπτό καθυστέρησης μπορούσε να αποβεί μοιραίο».

Έκτοτε, μετά από ένα διάστημα απραγίας, πάλι μετά από πίεση πολιτών και φορέων, το θέμα συζητήθηκε ξανά  στις 16 Μαΐου 2018, όπου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ενημερωθήκαμε ότι το θέμα βρισκόταν στη  διαβούλευση εκείνου με τον πληρεξούσιο και το δικηγόρο της ιδιοκτήτριας, μεταφέροντας κάποιους «διαλόγους» της διαβούλευσης, όπως «μου είπε»,  «του είπα».

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, κατατέθηκε νέο αίτημα 75 πολιτών με Αρ. Πρωτ. : 21790/09/09/2019, υπογραμμένο και από πρώην δημοτικούς συμβούλους (Αντιδημάρχους), για συζήτηση του θέματος. Η προβλεπόμενη προθεσμία του ενός μηνός για συζήτηση πέρασε χωρίς το θέμα να συζητηθεί.

Στις 21 Οκτωβρίου 2019, με νέα αίτηση των πολιτών (Αριθ. Πρωτ.: 26013/21-10-2019) κατατέθηκαν ερωτήματα ως ακολούθημα της παραπάνω αίτησής τους.

Στο Δ.Σ. της 23ης Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί στο Δ.Σ. στις 4 Νοεμβρίου 2019. Το Δ.Σ. αναβλήθηκε για τις 11/11/19, χωρίς το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί, αφού παρά τις δεσμεύσεις δεν συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη.
Αργότερα ο Δήμαρχος είπε ότι θα το φέρει ως μονοθεματικό, σε διαβούλευση με τους πολίτες της περιοχής για να τους ανακοινώσει ότι θα το πληρώσουν αυτοί.

Στις 17 Ιανουαρίου 2020, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων «Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα», «Βύρωνας και Τριγύρω» και «Ενάργεια», στους οποίους δεσμεύτηκε για άμεση μονοθεματική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία δεν έγινε ποτέ.

Το ιστορικό αυτό είναι ενδεικτικό, αφενός  της κακοδιοίκησης του δήμου και της προκλητικής απαξίωσης των θεσμών, των κανονισμών, των πολιτών, των  συλλογικοτήτων της πόλης μας και του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο είχε δεσμευτεί ότι η κακοδιοίκηση της προηγούμενης πενταετίας δεν θα επέστρεφε και αφετέρου ότι οι δεσμεύσεις που δίνει η δημοτική αρχή έχουν ευκαιριακό και παρελκυστικό χαρακτήρα.

Οι κάτοικοι στη Νεράιδα και οι συλλογικότητες της  πόλης μας, δικαίως ανησυχούν αυτό το διάστημα για την τύχη του οικοπέδου στην περιοχή,  αφού η δημοτική αρχή όμορου δήμου σε μια παρόμοια χρονίζουσα περίπτωση οικοπέδου,  στις 27/02/20, αποδέσμευσε οικόπεδο που είχε δεσμεύσει από το 1993 για χρήση πρασίνου.

Ο χειρισμός της δημοτικής αρχής σε αυτό το ζήτημα, η μεγάλη καθυστέρηση και άρνηση ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών συνιστά θεσμική εκτροπή και εντείνει και τις δικές μας ανησυχίες για την τύχη του οικοπέδου.

Οι διαδικασίες απόδοσής του στους κατοίκους έχουν καθυστερήσει δραματικά και πρέπει να επισπευσθούν. Γι αυτό ζητάμε,  τη συζήτησή του ως 1ο θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, με την παρουσία των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων που σας έχουν καταθέσει  την Αρ. Πρωτ.: 21790/09/09/2019 αίτηση”.

Αυτό ήταν το αίτημα της δημοτικής παράταξης της ΡΕΚ για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πότε έγινε αυτό; 25 Μαΐου 2020, δηλαδή πριν από ένα χρόνο ακριβώς!

Από τότε επικρατεί το σύνθημα της διοίκησης: «Μην το ανακινήσετε το ζήτημα, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο»… μάλλον επειδή φοβόταν μήπως της το «ματιάσουμε»... Έλεος! Άντε να δούμε πως και πότε θα λήξει επιτέλους αυτή η υπόθεση που κρατά 1/4 ενός αιώνα!

Για το blog Βύρωνας, η πόλη μας

Μαργιαλένα Αθηναίου

17 Μαΐου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου