Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Ζητείται σύμβαση με ιδιωτική Εταιρεία για τη μεταφορά κλινοστρωμάτων προς ανακύκλωση

Ο Προϊστάμενος Διευθυντής Καθαριότητας κ. Βασιλακάκος Δημήτρης υπέβαλε εκτάκτως χθες αίτημα προς την Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, για λήψη απόφασης από τους Οικονομικούς Επιτρόπους προς σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την φόρτωση και μεταφορά κλινοστρωμάτων προς ανακύκλωση:

ΘΕΜΑ: Μεταφορά κλινοστρωμάτων προς ανακύκλωση

κ. Πρόεδρε, 

κ. Οικονομικοί Επίτροποι,

Ο Δήμος Βύρωνα στο πλαίσιο της αποκομιδής των απορριμμάτων από την πόλη, περισυλλέγει σε καθημερινή βάση όλα τα ογκώδη απορρίμματα και απόβλητα (σαβούρα). Μέσα σε αυτά περιέχονται μεταξύ άλλων, ξύλινα και μεταλλικά απόβλητα, κυρίως παλαιά έπιπλα, πόρτες, ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα κατεδαφίσεων (μπάζα), αλλά και κλινοστρώματα που εναποθέτουν οι δημότες.  

{Παρένθεση, δείτε εδώ: Απαράδεκτοι, και οι Μεν και οι Δεν!}

 

Το Τμήμα Καθαριότητας εφαρμόζει συγκεκριμένη διαδικασία για τον προσδιορισμό των παραγωγών των αποβλήτων αυτών, ενημερώνοντας τους κατοίκους για την υποχρέωση απομάκρυνσής τους με δικά τους μέσα (μίσθωση containers). Σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι αδύνατος ο προσδιορισμός των παραγωγών, με αποτέλεσμα τα κλινοστρώματα να παραμένουν σε κοινόχρηστους χώρους μετά από ανεξέλεγκτη εναπόθεση από τους Δημότες, και κυρίως στα πεζοδρόμια, προκαλώντας προβλήματα καθαριότητας, υγιεινής και διάβασης, επειδή μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής τους στο ίδιο σημείο, μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και ρύπανσης.

Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει απαγορεύσει με σχετική απόφαση του την απόρριψη στερεών αποβλήτων, μεταξύ αυτών και των κλινοστρωμάτων, στον ΧΥΤΑ που είναι ο χώρος εναπόθεσης των οικιακών απορριμμάτων, υποχρεώνοντας έτσι τους συμβεβλημένους Δήμους στην συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αυτών των αποβλήτων προς ανακύκλωση, με την  μεταφορά τους προς εγκεκριμένες και  πιστοποιημένες μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Επιπλέον το Άρθρο 117 του Ν.4674/20 παρ. 1 (ΦΕΚ 53 Ά /11-03-2020), “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις”, το οποίο αντικατέστησε το προγενέστερο άρθρο 61 παρ. 1 του Ν. 3979/2011 “περί Σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας”,   αναφέρει:

1. Η οικονομική επιτροπή, μπορεί κατά την κρίση της, να αποφασίζει για τη σύναψη και ανάθεση δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, εφόσον οι σχετικές πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Με την ως άνω απόφαση της οικονομικής επιτροπής καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.

Στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου (ΣΜΑ) έχει σωρευθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως και σήμερα πολύ μεγάλος  αριθμός κλινοστρωμάτων και επειδή:

1.    Ο αριθμός αυτός δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί άμεσα με το ειδικό όχημα μεταφοράς container του Δήμου, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά τις ανάγκες μεταφοράς του συλλεγμένου χαρτιού, του πλαστικού και των ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών συσκευών προς ανακύκλωση, καθώς και τις ανάγκες μεταφοράς των κλαδιών δένδρων προς τον ΧΥΤΑ.
2.    Ο αριθμός των κλινοστρωμάτων δεν μπορεί να συρρικνωθεί άμεσα, μέσα από διεργασίες διάλυσης, διαλογής, συλλογής και επεξεργασίας αυτών προς ανακύκλωση, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει επιπλέον προσωπικό για τον σκοπό αυτό.
3.    Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανάφλεξης των κλινοστρωμάτων, ειδικά σήμερα που ισχύει η αντιπυρική περίοδος, με συνέπεια την πρόκληση τεράστιας οικολογικής καταστροφής.
4.    Ο αριθμός των σωρευμένων κλινοστρωμάτων αυξάνεται καθημερινά ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας ήδη περιβαλλοντική ρύπανση στον χώρο του ΣΜΑ,
 
είναι ανάγκη να απομακρυνθεί ο όγκος των σωρευμένων κλινοστρωμάτων άμεσα από τον χώρο του ΣΜΑ του Δήμου, κρίνεται σκόπιμη η σύναψη ετήσιας δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την φόρτωση και μεταφορά των κλινοστρωμάτων προς ανακύκλωση με πιστοποιημένο ανάδοχο, ο οποίος θα διαθέτει την αντίστοιχη άδεια συλλογής, μεταφοράς, διαχείρισης και τελικής διάθεσης προς ανακύκλωση ογκωδών κλινοστρωμάτων του Δήμου μας.

Η παροχή υπηρεσιών για την φόρτωση και μεταφορά των κλινοστρωμάτων προς ανακύκλωση θα γίνει με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016.

Η δαπάνη της υπηρεσίας προβλέπεται να ανέλθει συνολικά στις 9.995 € μαζί με το ΦΠΑ 24% και θα βαρύνει πιστώσεις στον οικείο Κ.Α. εξόδων έτους 2021 (ποσόν 8.000 €) και 2022 (ποσόν 1.995 €).

•Το αντικείμενο της φόρτωσης και μεταφοράς των κλινοστρωμάτων προς ανακύκλωση θα περιλαμβάνει:

  • Φόρτωση και μεταφορά των συλλεχθέντων  κλινοστρωμάτων προς εγκεκριμένη και πιστοποιημένη με άδεια λειτουργίας μονάδα υποδοχής αυτών, για την εναλλακτική διαχείριση και ανακύκλωση αυτών.
  • Καταμέτρηση του εκάστοτε μεταφερόμενου φορτίου κλινοστρωμάτων και έκδοση του σχετικού παραστατικού (Δελτίο αποστολής).

Η διάρκεια της παροχής υπηρεσιών θα είναι για ένα έτος. Ο Δήμος δεν υποχρεούται να εξαντλήσει το συμβατικό αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών, παρά μόνον βάσει των πραγματικών αναγκών της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Μετά τα ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσης των κλινοστρωμάτων, παρακαλούμε όπως λάβετε σχετική απόφαση για την σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την φόρτωση και μεταφορά των κλινοστρωμάτων προς ανακύκλωση.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Βασιλακάκος Δημήτρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου