Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ερωτήσεις για την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου και τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα της πόλης

Στις 14 Ιουνίου 2021 είχαμε γράψει: "Πετάμε το γάντι προς τις δημοτικές παρατάξεις! Το θέμα της δημιουργίας Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο, μαζί με το θέμα των επικίνδυνων κτισμάτων της πόλης, πρέπει ΑΜΕΣΑ να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο". 

Δεν πέρασε ένας μήνας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Βασίλειος Α. Δεμπόνος και Βασίλειος Μουντοκαλάκης, σε συνεργασία με την ένωση πολιτών της «Ενάργειας», έθεσαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου που διενεργείται σήμερα (07/07/21) τις ακόλουθες ερωτήσεις, προκειμένου να παρασχεθούν και οι σχετικές διευκρινήσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. 

  1. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε, σχετικά με τις προθεσμίες καθώς επίσης και για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί για την δημιουργία Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) στο Δήμο μας; 
  2. Λαμβανομένου υπόψη ότι επί της οδού Κωνσταντιλιέρη αρ. 76-80, και επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Χειμάρας, κατόπιν αυτοψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 19/9/2018 και στις 26/2/2020 αντίστοιχα, συντάχθηκε Έκθεση Επικινδυνότητας των εν λόγω κτισμάτων, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σχετικά με τις ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στα σχετικά σημεία;

Αναφορικά με τη σύσταση Υπηρεσίας Δόμησης στο Βύρωνα ήρθε επιτέλους η ώρα  να δοθούν απαντήσεις, γιατί, όπως είχαμε γράψει (14 Ιουνίου 2021) και στο άρθρο μας: Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο Βύρωνα και η συζήτηση στο Δ.Σ. για τα επικίνδυνα κτίσματα, το άρθρο 43 του ν.4735/2020, που τροποποιεί το άρθρο 97Α του ν.3852/2010, στην παρ. 1 προβλέπει ότι: «εκτός από τις υπηρεσιακές μονάδες που προβλέπονται στο άρθρο 97, σε κάθε Δήμο συστήνεται και λειτουργεί υποχρεωτικά Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ)» και ως γνωστόν η προθεσμία σύστασης ΥΔΟΜ λήγει τον Οκτώβριο 2021. 

Ο δε Συνήγορος του Πολίτη, προσφάτως, την 1η Ιουνίου 2021, στην με Αρ. Πρωτοκόλλου: 281.../30978/2021 απαντητική του επιστολή προς πολίτη ανέφερε ότι «Ο Δήμος Βύρωνα οφείλει να έχει δημιουργήσει Υπηρεσία Δόμησης». 

Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας της υποστελέχωσης του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, λόγω μετακίνησης αρμοδίων μηχανικών σε έτερους Δήμους, μέσω διαδημοτικής κινητικότητας, αλλά και υπέρμετρου φόρτου εργασίας, η παροχή Διοικητικής υποστήριξης προς τον δήμο Βύρωνα εδώ και ένα χρόνο έχει ουσιαστικά σταματήσει!

Σχετικά δε με τα αναφερόμενα, στην ερώτηση των δημοτικών συμβούλων, εγκαταλελειμμένα κτίσματα, υπενθυμίζουμε ότι, το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021, από το ψηλό σημείο της πρόσοψης του κτίσματος που βρίσκεται στην γωνία των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Χειμάρας, για το οποίο είχε συνταχθεί, κατόπιν καταγγελίας, η από 19 Μαρτίου 2020 Έκθεση Επικινδύνου της Υπηρεσίας Δόμησης Αθηνών, αποκολλήθηκε ένα σεβαστού μεγέθους κομμάτι σοβά και έπεσε στο πεζοδρόμιο, ενώ από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε  κανείς. 

Για να δούμε, τί απάντηση θα δώσει η Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με τα όσα περιγράφονται στην Έκθεση Επικινδύνου;

Και γιατί ποτέ δεν τοποθετήθηκε συλλεκτήριο πέτασμα στην πρόσοψη του κτίσματος της οδού Κωνσταντιλιέρη αρ. 76-80,  σύμφωνα με τα όσα αναφερόταν στην από 19/09/2018 Έκθεση Επικινδύνου, της κυρίας Μητρούλια της ΥΔΟΜ; Διαβάστε απαραιτήτως το άρθρο: Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο Βύρωνα και η συζήτηση στο Δ.Σ. για τα επικίνδυνα κτίσματα, εκεί θα βρείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό καθώς επίσης και τις Εκθέσεις Επικινδύνου της ΥΔΟΜ.

 

7 Ιουνίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου