Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η πλατεία Βαγγέλη Μαρτάκη καθρέφτης της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής

Στο μακρινό μέλλον παρέπεμψε για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή Γρηγόρη Κατωπόδη την πλήρη ανακατασκευή της πλατείας Βαγγέλη Μαρτάκη (και όχι πλατεία Δεληολάνη, όπως κακώς είναι ευρέως γνωστή) σύμφωνα με γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτηση πολιτών, πριν έξι μήνες, στις 11 Μαΐου 2021.


Από το 2016 και τον έντυπο «Απολογισμό» της, που η ίδια η Διοίκηση είχε εκδώσει, και όπου ανέφερε: «Διεκδικούμε από την Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτήσεις για την ανακατασκευή ... ... καθώς επίσης της πλατείας Μαρτάκη», πέρασαν ήδη (5) πέντε χρόνια αδράνειας!

 

Αδιαφόρησε πλήρως για την συνολική κατάσταση της πλατείας, όπως είχε αδιαφορήσει και για την κακή κατάσταση των τοιχίων στήριξης των χωμάτων αυτής, αγνοώντας τις, προφητικές όπως αποδείχθηκε, προειδοποιήσεις (η/μήνυμα προς την Τεχνική Υπηρεσία, 27 Μαΐου 2016) και τις δημοσιεύσεις άρθρων (Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016) περί επικείμενης κατάρρευσής των, πράγμα που τελικά συνέβη στις αρχές του Δεκεμβρίου 2016, ύστερα από μια καταρρακτώδη βροχή. Έκτοτε η πρόχειρη υποστύλωση/στήριξη απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

 

Και μπορεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου του 2019 να έγινε αντικατάσταση των παλαιών πάγκων, και προ ολίγων μηνών να πραγματοποιήθηκαν κάποιες εργασίες επισκευής, αλλά έως την "υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Κέντρου του Βύρωνα, προϋπολογισμού 9.000.000 που θα περιλαμβάνει όλες τις πλατείες (Μαρτάκη, Πλατεία Σμύρνης, Ελ. Βενιζέλου, την οδό Κύπρου και την περιοχή Νεράιδα) με σκοπό την πλήρη ανακατασκευή τους, και που βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης", έχουμε μέλλον μπροστά μας…

Μέχρι τότε, εκείνο που χρειάζεται να πράξει άμεσα η Δημοτική Αρχή είναι:
α) Να προασπίσει τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πεζών που καταστρατηγούνται από τις αυθαιρεσίες των περιπτέρων της πλατείας, άλλωστε υπάρχει και ειδικός Κανονισμός γι’ αυτά.

 

β) Να προχωρήσει στις αποξηλώσεις των παράνομων κατασκευών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ και των όσων είχε δηλώσει ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Καραγιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2015: «Στην πλατεία κάτω, του «Δεληολάνη», τη Μαρτάκη, το τι γίνεται εκεί. Εμείς μετά από 4-5 μήνες, τους καλέσαμε εγγράφως εδώ, και τους είπαμε, θα κατεδαφιστούν. Έχουμε τη βούληση να κατεδαφιστούν, τους το είπαμε: «Κοιτάξτε, σας δίνουμε μία προθεσμία», είπε, και από τότε πέρασαν περισσότερο από έξι (6) χρόνια ή εβδομήντα τέσσερις (74) ολόκληροι μήνες (η "βούληση" της δημοτικής αρχής αλλάζει τα λεξικά της Ελληνικής γλώσσας)!!!!

 

γ) Να διενεργεί συχνό καθαρισμό της πλατείας, με λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή προσέλκυσης των περιστεριών και εφαρμογή συστηματικής απεντόμωσης, για να μην αποτελεί ανθυγιεινή εστία εις βάρος της υγείας των επισκεπτών και της Δημόσιας Υγείας, ούτε να υποβαθμίζεται το περιβάλλον, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι Υγειονολόγοι-Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής που διενήργησαν αυτοψία στις 31 Ιουλίου 2019.

 

Τι άλλο χρειάζεται η πλατεία Β. Μαρτάκη; 

  • Εμπλουτισμό της βλάστησης με φύτευση περισσότερων δένδρων, αφού η  ζώνη του ριζοστρώματος είναι πλούσια σε νερό. 
  • Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
  • Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ώστε να απορροφάται μεγαλύτερος όγκος ομβρίων υδάτων. 
  • Ειδικές θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και δίκυκλα/μοτοσυκλέτες, και πάνω από όλα,
  • Ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, για το πώς οι ίδιοι επιθυμούν τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας, ως πόλο πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας.

 

Υ.Γ.: Ο Βυρωνιώτης ήρωας της Εθνικής αντίστασης Βαγγέλης Μαρτάκης, σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, σκοτώθηκε στις 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944, σε μάχη που διεξήχθη στην οδό Υμηττού και Αγ. Φανουρίου με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή… θα υπάρξει αντικατάσταση της αναμνηστικής πλάκας που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, με την αναγραφή της ημερομηνίας θανάτου του, όπως επανειλημμένως έχει ζητηθεί, και ότι επιτέλους θα καθιερωθεί τελετή μνήμης και απότισης φόρου τιμής την ημέρα εκείνη*. Διαφορετικά, ποιος είναι ο λόγος που ονοματοδοτήθηκε έτσι η πλατεία;



*Διαβάστε επίσης στο άρθρο της Κυριακής, 4 Ιουλίου 2021 με τίτλο «Ημέρα μνήμης! Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου 1944 σκότωσαν τον Βαγγέλη Μαρτάκη» πως «μια ομάδα συμπολιτών μας, θέλοντας να τιμήσει τον Βαγγέλη Μαρτάκη προχώρησε, κόντρα στην λήθη, σε μια συμβολική πράξη τιμής. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Αναστούλης και Τάσος Μαυρόπουλος, επικεφαλής των προοδευτικών παρατάξεων Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα (ΑΡ.ΠΑ) και Ριζοσπαστική Ενωτική  Κίνηση (ΡΕΚ) αντιστοίχως. Την ολιγόλεπτη ομιλία αναφορικά με την ζωή και το θάνατο του Βαγγέλη Μαρτάκη ανέλαβε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος», δείτε εδώ: https://vironasipolimas.blogspot.com/2021/07/4-1944.html

Ενάργεια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου