Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Κατακραυγή για το πως χειρίστηκε η Δημοτική Αρχή την υπόθεση του οικοπέδου στη Νεράϊδα

 Προεόρτιο του τί θα ακολουθήσει αν χαθεί η υπόθεση!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2021 ΕΣΚΑΣΕ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ! Βάσει του Νόμου 4759/2020, λόγω παρέλευσης 15ετίας, από τον Μάιο του 2021 είχε αυτοδικαίως αρθεί το δικαίωμα απαλλοτρίωσης ή αγοράς από τον Δήμο Βύρωνα του «δεσμευμένου» οικοπέδου των οδών Χρυσαθέμιδος και Παν. Τσαλδάρη, στη Νεράιδα, που προορίζονταν για κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Θα περίμενε κανείς ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της πόλης, όχι μόνον των περίοικων, η Δημοτική Αρχή, κυρίως, αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα ενημέρωναν τους κατοίκους. Αυτό όμως δεν έγινε!

Η ενημέρωση των πολιτών του Βύρωνα ξεκίνησε (και συνεχίζεται) από τα τοπικά ιστολογία και τις τοπικές εφημερίδες «Δήμος και Πολιτεία» και «Επικοινωνία».

Τα δε ιστολόγια (αλφαβητικά) «Βύρωνας, η πόλη μας», «Βύρωνας και Τριγύρω» και «Ρωγμή στην ενημέρωση», προχώρησαν παραπέρα, κάνοντας ουσιαστικά ένα ρηξικέλευθο βήμα. 

Απηύθυναν στους περίοικους του οικόπεδου (όπου, περίοικοι θεωρούνται εκείνοι που “βλέπουν” στον κοινόχρηστο χώρο ή που θα μπορούσαν να αποκτήσουν θέα ή αλλιώς μπορούν στο μέλλον να έχουν πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο), στην Δημοτική Αρχή (με αίτημα Πρωτοκόλλησης) και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ένα ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, αφενός για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και αφετέρου για να συζητήσουν με τους εκπρόσωπους του Δήμου:

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» 

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Βύρωνα,

Τα ιστολόγια της πόλη μας (αλφαβητικά) «Βύρωνας, η πόλη μας», «Βύρωνας και τριγύρω» και «Ρωγμή στην ενημέρωση»

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙΤΕ
το ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και ΩΡΑ 11.30 π.μ. ΑΚΡΙΒΩΣ,

στον «κοινόχρηστο χώρο» των οδών Χρυσαθέμιδος και Παν. Τσαλδάρη (τέρμα του λεωφορείου Αγ. Αρτέμιος - Νεράιδα), στο κάλεσμα ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, που διοργανώνουν, αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης του «δεσμευμένου» οικοπέδου.

Με τιμή
4 Νοεμβρίου 2021

Υ.Γ.:
α) Προσκαλούνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
β) Παρακαλούμε όπως η πρόσκλησή μας αυτή λάβει Αριθμό Πρωτοκόλλου.

====================

Στη συνάντηση ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ: ο Δήμαρχος και κανένας από την δημοτική αρχή και την παράταξη του (ΣΤΑΣΗ Βύρωνα) συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβούλιου κ. Πλακίδα. 

Η δημοτική αρχή ενδεχομένως διστάζει να αντιμετωπίσει και να κοιτάξει στα μάτια τους κατοίκους-περίοικους, τους οποίους εμπαίζει στα 7 χρόνια που διοικεί το Δήμο. 

ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ακόμη, από την παράταξη «Μαζί για τον Βύρωνα» του κ. Μίλτου Μπαντή, από την παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» της κα. Σάρολα, και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Δεμπόνος (επικεφαλής της νεοσύστατης παράταξης «Έξυπνος Βύρωνας»), παρότι είχαν προσκληθεί! 

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ) που είχαν την ευαισθησία και την πολιτική λογική να βρεθούν και να συνομιλήσουν με τους (έστω λιγοστούς) περίοικους που παραβρέθηκαν στο σημείο συνάντησης, άκουσαν τους κατοίκους και τα ερωτήματα τους!


Μίλησαν οι κ.κ. Χρήστος Γώγος («Νέα Εποχή Βύρωνα»), Βαγγέλης Γείτονας («Λαϊκή Συσπείρωση»), Μαρία Μπικάκη («Αριστερή Παρέμβαση»), Τάσος Μαυρόπουλος  («Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση»), αναπτύσσοντας ο καθένας από την μεριά του την λογική του και στηρίζοντας ότι ο χώρος πρέπει να διαμορφωθεί σε πλατεία, αναδείξαν δε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για το ότι δεν έχει διαμορφωθεί 20 χρόνια τώρα ο χώρος σε πλατεία. Κοινή πεποίθηση όλων ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι πρέπει να πρωτοστατήσουν για να απαιτήσουν δυναμικά ο χώρος να διαμορφωθεί σε πλατεία και να μην εφησυχάζουν, να μην αδιαφορούν. Το παρών έδωσαν επίσης η κυρία Ιουλία Κιούπη, δημοτική σύμβουλος της «Νέας Εποχής», και ο κ. Νεκτάριος Αποστολάκης της «Δύναμης Ελπίδας» (αναπληρώνοντας τον κ. Αλέξη Σωτηρόπουλο που απουσίαζε). 


Το άνοιγμα της συζήτησης εκ μέρους των ιστολογίων το έκανε ο κ. Βούρτσης Νικόλαος (εκ μέρους του «Βύρωνας, η πόλη μας»), παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο,


για να συνεχίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος Χρήστος (εκ μέρους της «Ρωγμής στην ενημέρωση»), ενώ ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ήταν και άνθρωποι που έχουν στο παρελθόν θητεύσει στο δήμο είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι είτε ως αντιδήμαρχοι, όπως ο κ. Προμπονάς Ιάκωβος, ο οποίος εξέφρασε και την άποψή του για δυναμική παρέμβαση των κατοίκων, εάν θέλουν να γίνει ο χώρος πλατεία, οι κ.κ. Γ. Ανδρίτσος, Κ. Καλιμμέρης, και ο κ. Σταύρος Τζορτζιώτης, που θύμισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών. Ο κ. Ζυγούρης Παναγιώτης (εκ μέρους του «Βύρωνας και τριγύρω») βιντεοσκοπούσε την συζήτηση. 

 

Όπως προαναφέρθηκε, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι της δημοτικής αρχής Γρ. Κατωπόδη επέλεξαν να απουσιάσουν από την συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής της Νεραΐδας, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο οικόπεδο που, από το 2012 και την Απόφαση 2054 του Συμβουλίου της Επικρατείας, καμία διοίκηση δεν κατάφερε να μετατρέψει σε χώρο πρασίνου, έναν προς απαλλοτρίωση χώρο! 

Αποτέλεσμα μηδέν, σε μια περιοχή που όλοι αναγνωρίζουν ότι υστερεί από ελεύθερους χώρους και πλατείες, που όλες οι δημοτικές παρατάξεις στα προεκλογικά τους φυλλάδια, στις προεκλογικές περιοδείες τους υπόσχονται ότι ο χώρος θα διαμορφωθεί σε πλατεία. 

Το παράδοξο είναι ότι, όλα αυτά τα χρόνια, λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, είτε για απαλλοτρίωση είτε για απευθείας αγορά! Για το σκοπό αυτό, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την δημοτική αρχή Ρογκάκου, 368.594,12 ευρώ! Πέρσι δε, το 2020, και χωρίς καμία ενημέρωση και απόφαση  του δημοτικού συμβούλιου, η δημοτική αρχή Γρ.  Κατωπόδη «σήκωσε» τα χρήματα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα έχει εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμού του Δήμου Βύρωνα έτους 2021, με τον κωδικό 7112.0001. 

Όλα αυτά τα επτά (7) χρόνια διοίκησης Κατωπόδη όπου συλλογικότητες και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επανειλημμένα έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση πήγαν χαμένα; Όχι! Γιατί ανέδειξαν τον τρόπο που η παρούσα Δημοτική Αρχή διαχειρίστηκε την υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι από πέρσι, αλλά και στις αρχές του 2021, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών διαβεβαίωναν ότι «οι συνεννοήσεις και η διαπραγμάτευση με την ιδιοκτήτρια και τον πληρεξούσιο προχωρούν και ότι η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο», «δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα, εμπιστευτείτε μας». 

Θα περίμενε κανείς ότι ένας θεσμικός δημοτικός άρχοντας αυτό που λέει, το εννοεί. Μάταια όμως! Φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Δήμαρχου κ. Κατωπόδη. 

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ και η αδυναμία να καλύψει τις ευθύνες της ήταν προφανώς και ένας από τους λόγους που η διοίκηση Κατωπόδη επέλεξε την απουσία από την λογοδοσία (=δίνω εξηγήσεις) μπροστά στους κατοίκους για το θέμα αυτό. Με την πολιτική της ανέδειξε και την αλαζονεία που την διακρίνει που βασίζεται στο δημαρχιακό μοντέλο και στην λογική και πρακτική που την διαπνέει εδώ και μια τετραετία.
«Εγώ είμαι Δήμαρχος», μια λογική αντιδημοκρατική και αυταρχική που απογειώθηκε με την αντιδημοκρατική εκτροπή του Νόμου Θεοδωρικάκου, που ανέτρεψε τα εκλογικά αποτελέσματα και την βούληση των πολιτών και έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε μειοψηφούσες δημοτικές αρχές, όπως στην περίπτωση του Δήμου Βύρωνα. 

Το κάλεσμα και η συζήτηση τάραξε τα λιμνάζοντα νερά! Από δω και πέρα η δυναμική παρέμβαση και κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων είναι αυτή που, εάν υπάρξει, θα αναγκάσει την τοπική δημοτική εξουσία να διαμορφωθεί άμεσα το «δεσμευμένο οικόπεδο» σε χώρο πρασίνου, και να αποδοθεί δωρεάν στην πόλη μας, δίχως οι περίοικοι να επιβαρυνθούν το κόστος της απαλλοτρίωσης. 

Μην ξεχνάμε ότι, με την άρση της απαλλοτρίωσης, και έχοντας ξαναγυρίσει σχεδόν στο μηδέν, η υπόθεση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το αρ. 89 του Ν 4759/2020 «Επανεπιβολή απαλλοτρίωσης», πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο του αρμόδιου Περιφερειάρχη, ο οποίος πρέπει να λάβει απόφαση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (*βλέπε Σημείωση). 

Μέχρι τότε η δημοτική αρχή ας φροντίσει τουλάχιστον να καθαρίσει το χώρο, να στεγανοποιήσει τις υπόγειους εισόδους-πόρτες (ώστε να μην παρελαύνουν τα ποντίκια) και ορισμένοι ασυνείδητοι πολίτες να σταματήσουν να θεωρούν ότι ο χώρος είναι δημόσιο ουρητήριο. 

Τα  ιστολόγια που πήραμε την προαναφερόμενη πρωτοβουλία, αφού ευχαριστήσουμε  όσους και όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, θα συνεχίσουμε το δρόμο της ενημέρωσης των πολιτών για τα δρώμενα στην πόλη μας, θέλοντας να συμβάλουμε στην ενεργοποίηση των πολιτών. Γιατί για εμάς ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ είναι ο Ενημερωμένος πολίτης! 

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μετά από την έκδοση της απόφασης επανεπιβολής της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ο οικείος δήμος είτε παρακαταθέτει, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών, την προσήκουσα αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ δικαιούχου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, είτε εκδίδει χρηματικό ένταλμα πληρωμής της προσήκουσας αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη.
Παράβαση οποιασδήποτε από τις παραπάνω προθεσμίες, έχει ως συνέπεια την αυτοδίκαιη οριστική άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. Η παράβαση αυτή μπορεί να διαπιστώνεται με πράξη του συντονιστή της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, μετά από σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου. 

2. Ο δικαιούχος της αποζημίωσης, ακόμη και εάν εισπράξει την προσήκουσα αποζημίωση, δικαιούται, εντός έξι (6) μηνών από την παρακατάθεσή της ή την έκδοση του χρηματικού εντάλματος πληρωμής, να ασκήσει ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων αίτηση για τον προσδιορισμό προσωρινής ή οριστικής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, στρεφόμενος κατά του οικείου δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Μετά από την παρέλευση της προθεσμίας αυτής συνάγεται αποδοχή της προσήκουσας αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη και η ρυμοτομική απαλλοτρίωση θεωρείται συντελεσθείσα». 

Τα ιστολόγια (αλφαβητικά)

«Βύρωνας η πόλη μας», «Βύρωνας και τριγύρω», «Ρωγμή στην ενημέρωση»

7 Νοεμβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου