Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Εάν από την πτώση σοβάδων και μαρμάρων είχε χτυπηθεί άνθρωπος;

 

Επειδή δεν περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό από εκείνους που διοικούν το Δήμο, τον Οκτώβριο του 2021, όταν διαπιστώσαμε την από δομική άποψη επικίνδυνη  τριώροφη πολυκατοικία της οδού Κοντολιού, αμέσως επικοινωνήσαμε με τους ιδιοκτήτες και τους αναγκάσαμε να προσλάβουν ως βοηθό διαχείρισης μιαν εταιρεία εξυπηρέτησης κτηρίων  ώστε να ξεκινήσουν την έρευνα αγοράς για την επισκευή της... Αγωνιούσαμε για το τί μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Μάλιστα τοποθετήσαμε και κορδέλα για να αποτραπεί η στάθμευση αυτοκινήτων ή η διέλευση πεζών από κάτω της αλλά δυστυχώς η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη μας δεν επέτρεψε τη διατήρησή της παρά ελάχιστες ώρες. Και το αποτέλεσμα το βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία. Στις 5 Μαρτίου 2022, πτώση σοβάδων και μαρμάρων από αποκόλληση. Ευτυχώς πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και στο δρόμο.     

Έτσι, στις 10 Μαρτίου 2022, η ένωση πολιτών "Ενάργεια" και η κίνηση πολιτών "Βύρωνας και τριγύρω", από κοινού, υποβάλαμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την με Αρ. Πρωτ.: 4305/11-03-2022 Ερώτηση με θέμα:" Υπηρεσία δόμησης Βύρωνα και επικίνδυνα κτίσματα στην πόλη" η οποία ανέφερε:

Στις 25 Οκτωβρίου 2021 υποβάλαμε προς τη Δ/νση Δόμησης και το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων, η οποία εκείνη την περίοδο εξακολουθούσε να  υποστηρίζει διοικητικά τον Δήμο Βύρωνα, έστω και στα χαρτιά, το υπ’ αρ. Πρωτ.: 279483 Αίτημα για διενέργεια αυτοψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του από 13-4-29 Π. Δ/τος «περί επικίνδυνων οικοδομών», στην τριώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Κοντολιού αρ. 8.


 
Ο λόγος που υποβάλαμε το αίτημα αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύσαμε αυθημερόν την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021στο ιστολόγιο «Βύρωνας η πόλη μας» με τίτλο: Επικίνδυνες πολυκατοικίες από άποψη δομική και δημόσιας ασφάλειας. Ο κίνδυνος από ψηλά!   «3όροφη πολυκατοικία από ωπλισμένο σκυρόδεμα η οποία σε πολλά εξωτερικά σημεία παρουσιάζει οξειδωμένο οπλισμό και ρηγματώσεις με τοπική αποκόλληση σαθρών τμημάτων σκυροδέματος, επιχρίσματος και τεμαχίων μαρμάρων από τα μπαλκόνια. Το κτήριο είναι επικίνδυνο από άποψη δομική και δημόσιας ασφάλειας, δηλαδή, επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των πεζών που διέρχονται από το πεζοδρόμιο ή των οδηγών που σταθμεύουν από κάτω...»

Τέσσερις (4) μήνες μετά, και συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες του Μαρτίου 2022 οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν γιατί για ακόμη μία φορά αποκολλήθηκαν σαθρά τμήματα σκυροδέματος, επιχρίσματος και τεμάχια μαρμάρων που έπεσαν ΕΥΤΥΧΩΣ στα σταθμευμένα αυτοκίνητα προκαλώντας υλικές ζημιές (Υπάρχει καταγραφή του συμβάντος από την Αστυνομία και φωτογραφικό υλικό). Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιο φαινόμενο συνέβη στις 14 Δεκεμβρίου 2020 στην οδό Ν. Νικηφορίδη.

 
Κατόπιν αυτών Ερωτάσθε:
 

1. Με δεδομένη την ισχύουσα Νομοθεσία και την δήλωση του Αντιδημάρχου Τ.Υ.Δ.Β. στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Ιουλίου 2021 «Η προθεσμία θεωρητικά λήγει τον Οκτώβριο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί από το Δήμο ΥΔΟΜ, γιατί εκτός από τις κτιριακές υποδομές χρειάζεται και ανθρώπινο δυναμικό. Και εντάξει για τις κτιριακές υποδομές, αλλά εμείς έχουμε 5 μηχανικούς από τους οποίους οι 2 σε λίγο συνταξιοδοτούνται. Για να γίνει απαιτούνται 6-7 Μηχανικοί (Αρχιτέκτονες κλπ) η Ηλιούπολη όμως έχει 13 και δεν μπορεί ακόμη να δημιουργήσει ΥΔΟΜ.  Δυσκολεύουν τα πράγματα, γιατί τρέχουν έργα με τα προγράμματα Φιλόδημος και Τρίτση 30.000.000 ευρώ και δεν ξέρουμε πόσα θα πάρουμε, υπάρχει και η επίβλεψη… Κανένας όμορος Δήμος δεν έχει φτιάξει ΥΔΟΜ και σκεφτόμαστε να ζητήσουμε συνάντηση με τον Σταυριανουδάκη για να του εκθέσουμε τα προβλήματα… αν είναι να φτιαχτεί ΥΔΟΜ από 2-3 όμορους δήμους πχ Ηλιούπολης, Καισαριανής...» πότε σχεδιάζετε να δημιουργήσετε Υπηρεσία Δόμησης στο Δήμο Βύρωνα; 

2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της πολυκατοικίας της οδού Κοντολιού αρ. 8,  ποια Υπηρεσία και ποιος Δήμος ευθύνεται για την μη διενέργεια αυτοψίας μέχρι σήμερα;

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε είτε προφορικώς, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, είτε γραπτώς, το ταχύτερο δυνατόν!

==================================

Στις 15 Μαρτίου λάβαμε την εξής Απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βύρωνα Μιχάλη Καραγιάννη σχετικά με τη δημιουργία ΥΔΟΜ. 

Μετά από ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων(*) για την δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) στο Δήμο, έχω ενημερώσει το σώμα εκτενώς για τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Τα κυριότερα προβλήματα των Δήμων είναι:
1) Η στελέχωση των υπηρεσιών από άτομα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δεδομένου ότι τα 7-8 άτομα θεωρούνται ελάχιστος αριθμός.
2) Η εξεύρεση οικήματος για την εγκατάσταση και
3) Η ψηφιοποίηση των φακέλων της πολεοδομίας.
Ο Δήμος Βύρωνα θα συμμετάσχει στην διαδικασία δημιουργίας ΥΔΟΜ με τους όμορους Δήμους Καισαριανής και Δάφνης-Υμηττού, αλλά το κυρίως πρόβλημα της στελέχωσης δεν έχει λυθεί. Το Υπουργείο εσωτερικών επεξεργάζεται λύσεις, αλλά δεν έχει καταλήξει σε καμία και για τον λόγο αυτό δίνει συνέχεια παρατάσεις. Η τελευταία έληξε 28.2.2022 και περιμένουμε νέα μέχρι τις 1.5.2022.
Εμείς ως Δήμος έχουμε πιέσει το Υπουργείο Εσωτερικών στέλνοντας επιστολές για προσλήψεις προσωπικού, η τελευταία με αρ.πρ.: 21810/1.12.2021.
Μέχρι να λήξει η νέα παράταση 1.5.2022 η ΥΔΟΜ Αθηνών είναι υπεύθυνη για έκδοση αδειών και αυτοψιών.

==================================

Σχολιασμός

Από παράταση σε παράταση και η μετάθεση των ευθυνών. Αν είχε χτυπηθεί άνθρωπος να δούμε τι θα γινόταν!

* Η ερώτηση προς τους δημοτικούς συμβούλους ήταν προωθημένη...

Ενάργεια

16 Μαρτίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου