Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Επικίνδυνες πολυκατοικίες από άποψη δομική και δημόσιας ασφάλειας. Ο κίνδυνος από ψηλά!

Αν θυμάστε, στις 14 Οκτωβρίου 2021 είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τα επικίνδυνα κτίσματα» https://vironasipolimas.blogspot.com/2021/10/blog-post_14.html που αφορούσε τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα της πόλης μας.
Επικίνδυνες όμως δεν είναι μόνο οι εγκαταλελειμμένες οικίες, αλλά δυστυχώς και πολλές πολυκατοικίες της πόλης μας.

Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω φωτογραφία: πρόκειται για 3όροφη πολυκατοικία από ωπλισμένο σκυρόδεμα η οποία σε πολλά εξωτερικά σημεία παρουσιάζει οξειδωμένο οπλισμό και ρηγματώσεις με τοπική αποκόλληση σαθρών τμημάτων σκυροδέματος, επιχρίσματος και τεμαχίων μαρμάρων από τα μπαλκόνια. Το κτήριο είναι επικίνδυνο από άποψη δομική και δημόσιας ασφάλειας, δηλαδή, επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των πεζών που διέρχονται από το πεζοδρόμιο ή των οδηγών που σταθμεύουν από κάτω...

Για τη συγκεκριμένη πολυκατοικία έχουμε αιτηθεί προς τη Δ/νση Δόμησης και το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων, που υποστηρίζει διοικητικά τον Δήμο Βύρωνα, τη διενέργεια αυτοψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του από 13-4-29 Π. Δ/τος «περί επικίνδυνων οικοδομών».

Εάν από την ΥΔΟΜ πραγματοποιηθεί έλεγχος και συνταχθεί Έκθεση Επικινδύνου από άποψη δομική, τότε, μέσα σε ένα διάστημα τριών (3) μηνών από την νόμιμη κοινοποίηση της Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες της πολ/κίας είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στη εκτέλεση των εργασιών που θα αναφέρονται στην Έκθεση προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του κτηρίου.  

Όμως η προθεσμία υποστήριξης του Βύρωνα από την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021. Ποιος θα ελέγξει την επικινδυνότητα αυτών των πολυκατοικιών και πότε; 

Πριν λίγο καιρό η Δημοτική Αρχή είχε πει ότι εξετάζει τη εναλλακτική δημιουργίας Υπηρεσίας μαζί με όμορους δήμους, για παράδειγμα, Καισαριανής, Δάφνης-Υμηττού. Τί ενέργειες έκανε; 

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Αντιδημάρχου Τ.Υ.Δ.Β. στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Ιουλίου 2021: «Η προθεσμία θεωρητικά λήγει τον Οκτώβριο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί από το Δήμο ΥΔΟΜ, γιατί εκτός από τις κτιριακές υποδομές χρειάζεται και ανθρώπινο δυναμικό. Και εντάξει για τις κτιριακές υποδομές, αλλά εμείς έχουμε 5 μηχανικούς από τους οποίους οι 2 σε λίγο συνταξιοδοτούνται. Για να γίνει απαιτούνται 6-7 Μηχανικοί (Αρχιτέκτονες κλπ) η Ηλιούπολη όμως έχει 13 και δεν μπορεί ακόμη να δημιουργήσει ΥΔΟΜ.  Δυσκολεύουν τα πράγματα, γιατί τρέχουν έργα με τα προγράμματα Φιλόδημος και Τρίτση 30.000.000 ευρώ και δεν ξέρουμε πόσα θα πάρουμε, υπάρχει και η επίβλεψη… Κανένας όμορος Δήμος δεν έχει φτιάξει ΥΔΟΜ και σκεφτόμαστε να ζητήσουμε συνάντηση με τον Σταυριανουδάκη για να του εκθέσουμε τα προβλήματα… αν είναι να φτιαχτεί ΥΔΟΜ από 2-3 όμορους δήμους πχ Ηλιούπολης, Καισαριανής...»

Εμείς, ως Ενάργεια, θεωρούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ τη δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης από το Δήμο Βύρωνα και γι' αυτό Υπενθυμίζουμε στη Δημοτική Αρχή -αλλά και στην αντιπολίτευση- το απόσπασμα από το άρθρο μας (Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021) Δήμαρχε, όλα τα σπίτια του Βύρωνα, ακόμη και τα πολυώροφα, είναι ετοιμόρροπα;

«Δείτε το παράδειγμα: 14 Δεκεμβρίου 2020. Η αποκόλληση τμημάτων σοβάδων, λόγω γήρανσης των υλικών, από το στηθαίο κάποιας πολυκατοικίας, κάποιου δρόμου του Βύρωνα, είχε ως αποτέλεσμα, ευτυχώς, μόνον υλικές ζημιές σε κάποιο αυτοκίνητο»

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΟΠΩΔΗ; ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο Βύρωνα και η συζήτηση στο Δ.Σ. για τα επικίνδυνα κτίσματα 

Ενάργεια
25 Οκτωβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου