Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Πλατεία Φατσέα: Εξηγήσεις για την καθυστέρηση της ανάπλασής της

 

Μας πρόλαβε (και καλώς έπραξε) και μας έβγαλε από τον κόπο να ρωτήσουμε για την πλατεία Φατσέα η Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας», του επικεφαλής Αλέξη Σωτηρόπουλου, η οποία, στις 29 Μαρτίου 2022, υπέβαλε σχετική ερώτηση, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση του Αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (το φωτογραφικό υλικό του άρθρου είναι της 12ης Απριλίου 2022):

Η χρονική καθυστέρηση των εργασιών στην πλατεία “Φατσέα” οφείλονται, όπως αναφέρεται και στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για την παράταση των εργασιών, σε τρεις (3) λόγους:

  1. Καθυστέρηση σαράντα (40) ημερών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των καταστημάτων.
  2. Καθυστέρηση τριάντα (30) ημερών λόγω καιρικών συνθηκών και κρουσμάτων covid.
  3. Διακοπή σαράντα εφτά (47) ημερών λόγω καθυστέρησης πληρωμής λογαριασμού από το Πράσινο Ταμείο.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει κανονικά και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου, με αρχές Μαΐου, να έχουν στρωθεί οι σκληρές επιφάνειες (κυβόλιθοι), ώστε να λειτουργήσουν τα καταστήματα.


Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αλλαγή της αρχικής μελέτης, έχουν όμως γίνει προσαρμογές κατά την εκτέλεση του έργου, οι οποίες ήταν απαραίτητες για τεχνικούς και αισθητικούς λόγους, όπως: 

  • Η μία κεντρική πέργκολα αλλάζει θέση και τοποθετείται απέναντι για να αποφευχθεί η κοπή δέντρων.
  • Οι κάθετοι στύλοι των περγκολών από ογκώδεις τσιμεντένιοι, κατασκευάζονται από κοιλοδοκούς για λόγους καλαισθησίας και όγκου. 
  • Οι χώροι έμπροσθεν των καταστημάτων που προβλέπονταν να κατασκευαστούν σε διαφορετικά επίπεδα, για την καλύτερη ασφάλεια των πεζών γίνονται ενιαίοι.

Γίνονται μόνο τέτοιου είδους μικρές παρεμβάσεις.

===============================

ΣΧΟΛΙΟ: Αυτή ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχής. Εμείς, οι πολίτες, θα περιμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών και τότε θα αποταθούμε στο Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) και στον Εισαγγελέα, όσον αφορά τη νομιμότητα της συγκεκριμένης ανάπλασης, η οποία σκοπό έχει να λειτουργήσει ως πιλότος για τις αναπλάσεις που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες πλατείες της πόλης μας. «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», όπως είχε πει, το 1962, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού.

Θυμίζουμε ότι, η υπ’ αριθμ. 3447/2007 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού στον οποίο υπάγονται και οι κοινόχρηστοι χώροι, τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και την πολεοδομική νομοθεσία απαγορεύεται ρητά η κατασκευή προστεγάσματος με κάθετα στηρίγματα στους πεζόδρομους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι τα γύρω της πλατείας καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ χρήση της ΠΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, κλείνοντας αυθαιρέτως (;) τους χώρους και τοποθετώντας τραπεζοκαθίσματα, γιατί η πρασιά (το προκήπιο), ο ιδιόκτητος αυτός χώρος, όπως ξεκάθαρα λέει η νομοθεσία, πρέπει να φυτεύεται!!!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ  ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΤΣΕΑ: ΑΝΤΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑ;

https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/10/blog-post_30.html

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/05/blog-post_18.html

 





Ενάργεια

12 Απριλίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου