Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Παρασκευή 24 Ιουνίου, 2η αναβίωση του εθίμου του Αϊ Γιάννη του Λαμπαδάρη και του Kλήδονα


«Ένα έθιμο που κατάφερε τόσους αιώνες, παρ' όλες τις συχνές "πολεμικές", να επιζήσει, δεν είναι δικαίωμα της δικής μας γενιάς να το σβήσει. Έχουμε χρέος όχι μόνο να το ανεχόμαστε αλλά και να το βοηθούμε στις εκδηλώσεις του. Στην εποχή μας μάλιστα, με το μηχανικό ρυθμό και τις πολύπλευρες υπερφροντίδες, είναι παρήγορη η παρουσία ενός χαρούμενου και διαχρονικού εθίμου, που ενώνει αιώνες και γενιές».

Με τα λόγια αυτά, για το έθιμο του Αι Γιάννη του Κλήδονα ή Λαμπαδάρη, που υπάρχουν στο βιβλίο του Λαογράφου και Πανεπιστημιακού Δημήτριου Λουκάτου, «Τα Καλοκαιρινά», ανοίγαμε ακριβώς πριν από έξι (6) χρόνια, το άρθρο μας το οποίο αφορούσε την αναβίωση του εθίμου για πρώτη φορά στην πόλη μας. Διαβάστε το άρθρο της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2016, εδώ: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ Ή ΛΑΜΠΑΔΑΡΗ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ. https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/06/blog-post_15.html

Αύριο, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 8.00 μ.μ., στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου), το έθιμο αναβιώνει για 2η φορά (με αυτή τη Δημοτική Αρχή) και, όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Δήμου στην ανακοίνωσή του: «Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τα’ Αη Γιαννιού τη χάρη…» - «γιορτάζουμε τον Κλήδονα και καίμε τους Μάηδες στις φωτιές του Αη Γιάννη». 

Η Είσοδος είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Βύρωνα σε συνεργασία με τους Προσκόπους Βύρωνα και την βοήθεια της Εθελοντικής Ομάδας του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα την ημέρα της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται και τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου.

Υ.Γ.: Όσοι ενδιαφέρονται να δουν φωτογραφικό υλικό από την 1η αναβίωση του εθίμου ή θέλουν να πληροφορηθούν περισσότερα σχετικά με την εκδήλωση εκείνη, ας διαβάσουν το παρακάτω άρθρο: 

Το δρώμενο του Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη / ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ (ΞΑΝΑ)ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ 2 

https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/10/2.html

Βύρωνας, 23 Ιουνίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου