Ως συνέχεια του χθεσινού άρθρου, μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, στο βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016 όπου αναβίωσε για πρώτη φορά στο δήμο Μας το έθιμο του Αι Γιάννη του Λαμπαδάρη ή Κλήδονα.
Χρειάστηκαν προσπάθειες 6 χρόνων για να ευοδωθεί τελικά (με την παρούσα Δημοτική Αρχή που διοργάνωσε την εκδήλωση) και να στεφθεί –κατά τη γνώμη μας- με επιτυχία το δρώμενο αυτό.
«Η πρόταση και η έμπνευση» (όπως ακούστηκε* από το μικρόφωνο) για την αναβίωση του εθίμου, πήγασαν, προήλθαν από τα λόγια του Λαογράφου Δημήτρη Λουκάτου, μέσα από το βιβλίο του ¨Τα καλοκαιρινά¨:
«Ένα έθιμο που κατάφερε τόσους αιώνες, παρ' όλες τις συχνές "πολεμικές", να επιζήσει, δεν είναι δικαίωμα της δικής μας γενιάς να το σβήσει. Έχουμε χρέος όχι μόνο να το ανεχόμαστε αλλά και να το βοηθούμε στις εκδηλώσεις του ...».
Γιατί θεωρούμε ότι η εκδήλωση πέτυχε; Είναι αποτυπωμένο στις φωτογραφίες (τις οποίες δανειστήκαμε από την ιστοσελίδα του Δήμου).
Ήταν η χαρά όλων, όσοι μετά τον πρώτο δισταγμό θέλησαν να περάσουν πάνω από τη φωτιά. Μικρών και μεγάλων ...
«Χρόνε, κάνε πίσω στη πορεία σου … και κάνε με πάλι παιδί, γι’ απόψε μόνο»!
Ήταν οι μητέρες, οι γονείς που κρατούσαν τα μικρά τους σε ένα αέρινο βάπτισμα πυρός.
Ήταν ο Δήμαρχος, ποιός ξέρει τι έκρυβε στην ψυχή του εκείνη την ώρα .. Στον -ή και για τον- Κωνσταντίνο;
Ήταν ο συντονισμός και η παρουσίαση της Προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα κας Μαριάννας Μαστροσταμάτη, η οποία εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια στους παρευρισκόμενους το έθιμο, αυτό ήταν.
Κι η αγαστή συνεργασία όλων εκείνων που εθελοντικά συμμετείχαν, κι ας ήταν μικρός ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους. Των Προσκόπων, των Οδηγών, της Θεατρικής Ομάδας "Απόφοιτοι", της Χορωδίας των ΚΑΠΗ, της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Βύρωνα, των ηλεκτρολόγων (Ι. Βασιλόπουλος), της Ενωσης Μικρασιατών Βύρωνα** και τέλος του λαϊκού συγκροτήματος του Δημήτρη Κωσταβασίλη.
Εάν έγιναν κάποια λάθη, που πιστεύουμε ότι έγιναν, θα πρέπει να εξαλειφθούν στη συνέχεια γιατί το έθιμο πρέπει να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ.
Όπως είχε πει κι ο Μίκης (Θεοδωράκης) "ανάψαμε μια σπίθα" στο Βύρωνα.
Σκοπός ΜΑΣ (όλων) πρέπει να είναι η "μεταλαμπάδευσή" της στη νεολαία.
Τότε, το έθιμο «θα το έχουμε σώσει», όπως έγραψε και η Αντιδήμαρχος Ε. Βασιλοπούλου.
Για τον Βυρωνιώτικο λαό, για τα παιδιά, για την συνέχειά "μας".
ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ:
*Κατά την, καθ' υπαγόρευση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βασιλοπούλου, εκφώνηση των συντελεστών της εκδήλωσης, από την παρουσιάστρια της θεατρικής ομάδας "Απόφοιτοι", ακούστηκαν τα εξής:
« .. αυτή η γιορτή σήμερα, γίνεται χάρη στην πρόταση και την έμπνευση ενός δημότη μας, του κ. Νίκου Βούρτση και τον οποίο ευχαριστούμε για τη βοήθειά του ..»
Κι ας μην υπάρχει καμιά αναφορά στο κείμενο της ιστοσελίδας του Δήμου. Κι ας μην αναφέρεται στην αφίσα της εκδήλωσης.
Στην οποία αφίσα** δεν αναφέρεται ούτε η Ένωση Μικρασιατών Βύρωνα, αλλά η κα Μαριάννα Μαστροσταμάτη, ως πρόσωπο, ως Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα. Δηλαδή, διευκρινίζεται ποιά είναι η κα Μαστροσταμάτη και όχι ότι συμμετείχε στην εκδήλωση ο σύλλογος, (δηλαδή, η Ένωση Μικρασιατών Βύρωνα) στον οποίο η κα Μαστροσταμάτη συμμετέχει.
Ενάργεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου