Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Φωτογραφικό υλικό από την 2η αναβίωση του εθίμου του Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη και του Κλήδονα

Όπως ανέφερε και το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου “Με πολύ χαρά και ενθουσιασμό από μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες, αναβίωσε το έθιμο του «Κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη…», την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου) για να καούν οι Μάηδες στις φωτιές του Αη Γιάννη”.

Ήταν η 2η φορά που αναβίωσε το έθιμο στην πόλη μας, είχε προηγηθεί εκείνη της Παρασκευής 24 Ιουνίου του 2016. Η φετινή εκδήλωση ήταν πιο λιτή, με μικρότερη προσέλευση κόσμου (ευθύνεται και η καθυστερημένη ανακοίνωση από πλευράς διοίκησης, που έγινε μόλις 2 μέρες νωρίτερα), αλλά πράγματι με πολύ χαρά και ενθουσιασμό. Σε αυτό συνέβαλαν όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης με κυριότερο εκφραστή την μεγαλύτερη εθελοντική παιδαγωγική κίνηση στην Ελλάδα, του Προσκόπους.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Γρ. Κατωπόδης, που έλαβε για λίγο και το λόγο, η κυρία Κλωνάρη, ο κ. Καραγιάννης, ο κ. Κόκκαλης, που "πήδησε" και τη φωτιά, η κυρία Βαρουχάκη, η κυρία Μαριάννα Μαστροσταμάτη, του συλλόγου Μικρασιατών, καθώς και λιγοστά μέλη της "Ενάργειας". Εντύπωση πάντως προκάλεσε η έλλειψη των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του Δήμου!!!!

Ας ελπίσουμε ότι το δρώμενο θα καθιερωθεί, γιατί: «Ένα έθιμο που κατάφερε τόσους αιώνες, παρ' όλες τις συχνές "πολεμικές", να επιζήσει, δεν είναι δικαίωμα της δικής μας γενιάς να το σβήσει. Έχουμε χρέος όχι μόνο να το ανεχόμαστε αλλά και να το βοηθούμε στις εκδηλώσεις του. Στην εποχή μας μάλιστα, με το μηχανικό ρυθμό και τις πολύπλευρες υπερφροντίδες, είναι παρήγορη η παρουσία ενός χαρούμενου και διαχρονικού εθίμου, που ενώνει αιώνες και γενιές» (Δημήτριος Λουκάτος, «Τα Καλοκαιρινά», για το έθιμο του Αι Γιάννη του Κλήδονα ή Λαμπαδάρη).

Το Φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί προέρχεται από το facebook του Δήμου: 

 












Υ.Γ.: Όσοι ενδιαφέρονται να δουν φωτογραφικό υλικό από την 1η αναβίωση του εθίμου (24 Ιουνίου 2016) ή θέλουν να πληροφορηθούν περισσότερα σχετικά με την εκδήλωση εκείνη, ας διαβάσουν τα παρακάτω άρθρα:

Το δρώμενο του Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη / ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ (ΞΑΝΑ)ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ 2

https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/10/2.html

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016:

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ Ή ΛΑΜΠΑΔΑΡΗ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ.

https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/06/blog-post_15.html

Βύρωνας, η πόλη μας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου