Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Βύρωνας, πόλη ακατάλληλη για πεζούς και οδηγούς

Κανονικά, οι πολίτες, οι κάτοικοι μιας πόλης, πρέπει να περπατούν πάνω στα διαμορφωμένα γι’ αυτούς πεζοδρόμια και όχι στους δρόμους. Εάν όμως τα πεζοδρόμια είναι ανύπαρκτα, με εμπόδια, στενά ή και κατεστραμμένα, και άρα ακατάλληλα για περπάτημα, όπως συμβαίνει στο δήμο Βύρωνα, τότε οι πολίτες αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα των δρόμων, με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αφού οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα από διερχόμενο αυτοκίνητο ή δίκυκλο, όπως και πτώση, λόγω της κακής κατάστασης του οδοστρώματος.

 
Ας αναφέρουμε τρεις (3) περιπτώσεις με κακή κατάσταση του οδοστρώματος που συνδέονται με ατυχήματα πεζών:

1η περίπτωση: Οδός Τιμοθέου, από Αρήτης έως Νίκου Νικηφορίδη.
Εκεί που οι πτώσεις ατόμων είναι σε καθημερινή βάση, ειδικά την ημέρα Τρίτη που υπάρχει και η Λαϊκή Αγορά του Παγκρατίου.
Πέρασαν τριάντα επτά (37) μήνες από τότε που, κατόπιν προσκλήσεως πολιτών, ο Δήμαρχος κ. Άκης Κατωπόδης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Μ. Καραγιάννη και επιτελείο-κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου διενήργησαν αυτοψία κατά μήκος της οδού Νίκου Νικηφορίδη και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της περιοχής, μεταξύ αυτών και το χάλι της κατάστασης του οδοστρώματος του συγκεκριμένου σημείου μήκους 40 μέτρων. Δείτε την εικόνα: Βομβαρδισμένος δρόμος, σεληνιακό τοπίο!

2η περίπτωση: Οδός Νεοπτολέμου, από Αδαμαντίου Κοραή έως Βρυούλων (Βουρλών, πιο σωστά).
Στα σχεδόν ανύπαρκτα πεζοδρομία της οδού, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν πάντα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Πριν τρεις (3) βδομάδες μια κυρία έπεσε με  αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό κάταγμα στο χέρι. Αιτία; Το οδόστρωμα της οδού που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα και προς τον Συνήγορο του Πολίτη: «βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση»…!!!

 

Παρεμπιπτόντως, το τμήμα αυτό του δρόμου είναι ένας από τους 4 δρόμους στους οποίους το 2017 διενεργήθηκε αυτοψία από Μηχανικό του Τ.Ε.Ε. και έκτοτε «το οδόστρωμα δεν συνήλθε ποτέ», ακόμη και όταν η Τεχνική Υπηρεσία έκτοτε το μπάλωνε προχείρως… παρότι το είχε εντάξει και μέσα στο πρόγραμμα ανασφαλτώσεων για το 2019. Απλά, τους ξέφυγε!!!

3η περίπτωση: Οδός Βρυούλων (Βουρλών, πιο σωστά), από Νεοπτολέμου έως Αρύββου.
Η ανυπαρξία πεζοδρομίων κατευθύνει τους πεζούς να περπατάνε στο οδόστρωμα, εκεί όπου εξακολουθούν να υπάρχουν τα απομεινάρια της γεμάτης κακοτεχνίες εργολαβίας οδοποιίας του 2010-2011. Τρία (3) βυθισμένα φρεάτια -σαφής ένδειξη ότι είχε προϋπάρξει ασφαλτόστρωση πάνω στην παλαιότερη άσφαλτο, δίχως φρεζάρισμα- που αποτελούν πηγή σοβαρών ορθοπεδικών κακώσεων ή και καταγμάτων.

 

Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημερομηνία απάντησης της Τεχνικής Υπηρεσίας και προς τον Συνήγορο του Πολίτη, ακόμη περιμένουμε «να γίνει η περιβόητη ανύψωση από το συνεργείο του Δήμου». Σα δεν ντρέπονται!

 
Ενημερωτικά, το τμήμα της οδού Βρυούλων (Βουρλών, πιο σωστά) από Εμπεδοκλέους έως Νεοπτολέμου περιλαμβανόταν στον πίνακα ανασφάλτωσης της Δημοτικής Αρχής των Α. Κατωπόδη – Μ. Καραγιάννη αλλά και αυτό δυστυχώς τους ξέφυγε… Μήπως όμως το πληρώσαμε; 

Θα κλείσουμε το άρθρο με την αναφορά σε ένα σημείο της πόλης μας, εκεί που, εξαιτίας της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να ακούσουμε στις ειδήσεις για κάποιο τραγικό δυστύχημα…!!!

Σύντομο ιστορικό:

10 Ιουνίου 2010, με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.:16182 Αίτηση-Ερώτηση πολίτες αιτούνται την ανασφάλτωση-ασφαλτόστρωση του τμήματος της οδού Ν. Νικηφορίδη από την οδό Ιφικράτους, έως την οδό Τιμοθέου, ως εξής:  «… …. …. το τμήμα της οδού Νικηφορίδη, από την οδό Τιμοθέου έως την οδό Ιφικράτους, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων του Δήμου; Επειδή είναι το μοναδικό τμήμα της οδού που δεν έχει ασφαλτοστρωθεί! Γιατί γίνονται μισές δουλειές στο Δήμο; Πως είναι δυνατόν τα 2/3 του δρόμου να έχουν ασφαλτοστρωθεί και το 1/3 όχι, όταν και αυτό χρήζει ασφαλτόστρωσης;».
1η Σεπτεμβρίου 2016, Νέο Αίτημα με αποδέκτη τον Αντιδήμαρχο Τ/Υ κ. Μ. Καραγιάννη: «… το οδόστρωμα παρουσιάζει προβλήματα … … …»
17 Σεπτεμβρίου 2019, Νέο Αίτημα, υπ' αριθμ. Πρωτ.: 22596, το οποίο, τον Δεκέμβριο του 2019, συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη φωτογραφία η σημερινή κατάσταση του οδοστρώματος…!!!!!

 

Επιπροσθέτως στο σημείο αυτό, στη συμβολή των οδών Ν. Νικηφορίδη – Πρωτεσιλάου και Ν. Νικηφορίδη - Αρήτης, από την υπ’ αριθμ. 38/2015 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δεν υλοποιήθηκε ποτέ η κατασκευή της διάβασης πεζών με την απαιτούμενη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση  για την ασφαλή διέλευση των πεζών, ούτε τοποθετήθηκε προστατευτική χαμηλή περίφραξη στους ανακατασκευασμένους χώρους πρασίνου, ούτε υπήρξε και κάποια μέριμνα για το επί 24ώρου διπλοπαρκάρισμα που ως αποτέλεσμα έχει τη μείωση του πλάτους του δρόμου με αυξημένο κίνδυνο να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα ή και δυστύχημα ακόμη.

 

Όλα αυτά, στις 22 Φεβρουαρίου 2023 επιτροπή κατοίκων τα είπε για ακόμη μία φορά στον Δήμαρχο και στον Αντιδήμαρχο Τ/Υ, τα Αιτήθηκαν μάλιστα και γραπτώς με την Αρ. Πρωτ.: 5102/06/03/2023 Αίτηση με Θέμα: α) Αίτημα ασφαλτόστρωσης κατεστραμμένων και επικίνδυνων τμημάτων δρόμων και β) Αίτημα υλοποίησης της υπ’ αριθμ. 38/2015 Απόφασης της ΕΠΖ.

Ενάργεια

9 Φεβρουαρίου 2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου