Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Πάμε Θέατρο; "12 ένορκοι", από το Α΄ Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Δήμου Βριλησσίων

Το Α΄ Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Δήμου Βριλησσίων, παρουσιάζει σήμερα, Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 8.00 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» τη θεατρική παράσταση «12 Ένορκοι», σε σκηνοθεσία Τώνιας Σταυροπούλου.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη θεατρική διασκευή της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας του 1957 “12 Angry Men”, σε σκηνοθεσία Σίντεϊ Λουμέτ, με πρωταγωνιστή τον εξαίρετο ηθοποιό Χένρι Φόντα. Το σενάριο της ταινίας εκείνης ήταν προσαρμογή για τον κινηματογράφο, του ομώνυμου τηλεοπτικού σεναρίου του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, που είχε προβληθεί από το τηλεοπτικό κανάλι CBS ζωντανά, σε ωριαίο επεισόδιο, τον Σεπτέμβριο του 1954.

Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα δικαστικά δράματα όλων των εποχών γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές που το παρακολουθείς με μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η υπόθεση επικεντρώνεται στη διαδικασία της λήψης της τελικής (αθωωτικής ή καταδικαστικής) απόφασης του σώματος των ενόρκων, σε μια δίκη για φόνο εκ προμελέτης.

Διασκευή κειμένου: Βασίλης Παπαπέτρου - Τώνια Σταυροπούλου
Σκηνικά- χορογραφίες: Μαργαρίτα Πέτροβα
Μουσική: Νίκος Βασιάδης
Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
Συντονισμός ήχου - φώτων: Εύα Αρβανίτη, Μαίρη Χατζή

Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Δόξα Γκλαβά, Κρυσταλλία Ζωή, Μαρία Φυρογένη, Θοδωρής Σκληρός, Κατερίνα Σταθάτου, Άννα Αλεξανδράκη, Λιάνα Τζερέτα, Γιάννης Μπάϊλας, Αλέξανδρος Γεωργίου, Πόπη Μαυράκη, Γιάννης Κανιάρης, Πέτρος Κωνσταντινίδης, Κώστας Τσιαπαρίκος

Χορός: Έφη Καλαμπόκα, Ντόρα Φαρμάκη, Μαίρη Τσίφτη, Δήμητρα Χίου, Αλεξάνδρα Παπαδήμα, Κρυσταλλία Ζωή.

Είσοδος ελεύθερη.

Φωτογραφία από την αμερικάνικη ταινία του 1957 


Η ταινία δεν έμπλεκε με την πολιτική, δεν προσπαθούσε να βάλει φιλοσοφικά ζητήματα. Περιοριζόταν στο αστυνομικό παιχνίδι και τελείωνε! 

Σε αντίθεση ο Ρώσος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νικήτα Σεργκέγεβιτς Μιχαλκόφ, στη δική του μεταφορά της υπόθεσης στην οθόνη, το 2007, με τον τίτλο "12", σχεδόν αδιαφόρησε για τα παραπάνω και πολιτικοποίησε την ιστορία. Έβαλε μέσα το ζήτημα της Τσετσενίας, σχολίασε, με μεροληπτικό και άδικο τρόπο, το πολύ πρόσφατο παρελθόν της Ρωσίας, μίλησε, με πολύ συναισθηματισμό και ελάχιστη λογική, για τη ρώσικη ψυχή και για την αυτοθυσία των Ρώσων, είπε, τέλος πάντων, τη γνώμη του για πολλά πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα.


Βύρωνας, η πόλη μας

14 Ιανουαρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου