Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

"Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα" από την θεατρική Ομάδα Θ’εραστές -16 & 17 Φεβρουαρίου

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΝΤΑ ΑΛΜΠΑ 

Την  Παρασκευή 16  και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στις 9.00 μ.μ. στoν Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία», η θεατρική Ομάδα Θ’εραστές παρουσιάζει την παράσταση “Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα” σε σκηνοθεσία Μάριου Μακρόπουλου.


Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (ισπανικά: La Casa de Bernarda Alba. Drama de mujeres en los pueblos de España) είναι θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Είναι το τελευταίο έργο που έγραψε ο Λόρκα το 1936, λίγο πριν τη δολοφονία του, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1945. Μαζί με τη "Γέρμα" και το "Ματωμένο Γάμο" αποτελούν την τριλογία της "ισπανικής υπαίθρου" του συγγραφέα.

Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Αγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει την επιβολή του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, του οποίου το πραξικόπημα εκδηλώθηκε στις 18 Ιουλίου 1936, λίγο μετά την ολοκλήρωση του έργου του Λόρκα.

Η παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και μετάφραση Νίκου Γκάτσου.

ΟΜΑΔΑ Θ’ΕΡΑΣΤΕΣ

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Δημητριάδου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ιωάννα Μπελιά, Κατερίνα Μπελιά, Ελένη Μπίτα, Ηρώ Παρδαβέλλα, Καλλιρρόη Παχή, Ηλέκτρα Χρηστίδη, Θάλεια Ψευτογιάννη

Σκηνοθεσία: Μάριος Μακρόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Ηρώ Παρδαβέλλα
Πρωτότυπη μουσική: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Τσουκανά

Φωτογραφίες: Κυριακή Γενάρη
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Βύρωνα εδώ: και Βικιπαίδεια εδώ:

Βύρωνας, η πόλη μας
12 Φεβρουαρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου