Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμαρχε, τι θα κάνεις για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους;

Πριν μερικά χρόνια είχαμε διεξάγει μια έρευνα-δημοσκόπηση, σε ένα δείγμα 150 πολιτών, και στην ερώτηση ποιες πιστεύετε ότι είναι οι αιτίες που δεν καταπολεμάται το φαινόμενο της αυθαίρετης κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων, το σύνολο των απαντήσεων συνοψιζόταν στην φράση-απάντηση ενός από αυτών:
Χ.Π: «Τα αίτια είναι η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και η ποικιλόμορφη διαπλοκή, με αυτούς που αυθαιρετούν και καταπατούν τα δικαιώματα των πεζών και τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο».

[Α] 

Επειδή κατά την 2η «Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, υπήρξαν από τις δημοτικές παρατάξεις δυο (2) ερωτήσεις οι οποίες δεν αναφέρονταν στα συνημμένα έγγραφα της πρόσκλησης στο Δ.Σ., όπως αυτή είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα,

συγκεκριμένα: η δημοτική παράταξη «Αριστερή Συμπόρευση» των ΑΡ.ΠΑ – ΡΕΚ αναφέρθηκε στο πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), ενώ κάποιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Βύρωνας Μπροστά» αναφέρθηκε στην παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων στα σημεία των πεζοδρομίων που έχουν ανακατασκευαστεί / διαπλατυνθεί στην οδό Νίκου Νικηφορίδη,

και επειδή, και στις δυο αυτές περιπτώσεις, η Απάντηση του Δημάρχου Βύρωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι η αστυνόμευση «θα γίνει όταν επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία»,

για τον λόγο αυτό, στις 24 Απριλίου 2024, η συλλογικότητα με την ονομασία Ένωση Πολιτών «Ενάργεια» υπέβαλε το, με Αρ. Πρωτοκόλλου: 9126 (Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 25/04/2024) ΑΙΤΗΜΑ (- ΣΥΣΤΑΣΗ), με θέμα: «Περί της αστυνόμευσης α) των αυθαιρεσιών των ΚΥΕ στους κοινόχρηστους χώρους, και β) των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.».

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 4 (Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση) του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), απάντησε με καθυστέρηση, στις 28 Αυγούστου 2024, ως εξής: 

«Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την παράνομη κατάληψη του κοινοχρήστου χώρου, που επισημαίνετε, είναι αληθές ότι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δεν έχει λειτουργήσει την τελευταία δεκαετία στο Δήμο η αναγκαία επιτροπή ελέγχου από εργαζόμενους.
Μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση του αρμοδίου Τμήματος, είναι προς υπογραφή η σχετική απόφαση συγκρότησης της επιτροπής ελέγχου, προκειμένου να ελεγχθεί η δημιουργηθείσα κατάσταση, με δεδομένο και ότι το Αστυνομικό Τμήμα δηλώνει αδυναμία να συνδράμει
»
.

Τέτοια απόφαση για συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου από εργαζόμενους, και μάλιστα την τελευταία δεκαετία, δεν την γνωρίζαμε, ούτε ποτέ αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Γρηγόρη Κατωπόδη.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο νυν Δήμαρχος αναφέρεται στο Νόμο 4178/13 και το  Άρθρο 12: Επιτροπή Ελέγχου αυθαιρέτων κατασκευών για λόγους προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Εντύπωση μας προκαλεί επίσης η απάντηση ότι το Αστυνομικό Τμήμα (εννοεί προφανώς Βύρωνα) δηλώνει αδυναμία να συνδράμει

Πάντως, να υπενθυμίσουμε στον Δήμαρχο Βύρωνα, δικηγόρο κ. Αλέξιο Σωτηρόπουλο ότι,  στις  8 Μαρτίου 2021, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, σε Έγγραφό του (το οποίο είχε συναφθεί με το Αίτημα-Σύσταση), αναφορικά με την αυθαίρετη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Βύρωνα, ανέφερε ρητά ότι, αυτή «διαπιστώνεται από το Δήμο ή την Αστυνομική Αρχή της περιοχής (παρ. 2 του άρθρου 50 του Ν. 4257/2014), οι οποίες οφείλουν να προβαίνουν σε κάθε ενέργεια για την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων».

«ΟΦΕΙΛΟΥΝ» ΕΓΡΑΨΕ ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, γι’ αυτό και η συλλογικότητα «Ενάργεια» στο αίτημά της ανέφερε:

Από τη στιγμή λοιπόν που, προς το παρόν, δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία θεωρούμε ότι είστε υποχρεωμένος να αιτηθείτε προς την Αστυνομική Αρχή του Βύρωνα (Α.Τ. Βύρωνα) την, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, διαπίστωση και την ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ της αυθαίρετης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων από τα ΚΥΕ, εν αναμονή μάλιστα και της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της «Ποιότητας ζωής στην πόλη μας – Β’ μέρος»”.

Να υπενθυμίσουμε επίσης στον Δήμαρχο Βύρωνα, δικηγόρο κ. Αλέξιο Σωτηρόπουλο ότι πέρασαν σχεδόν έξι (6) χρόνια από τότε που η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου, με το, από 30 Οκτωβρίου 2018, Έγγραφό της ζητούσε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βύρωνα, των Γρηγόρη Κατωπόδη και Μιχάλη Καραγιάννη, να απελευθερώσει τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, που είχαν (και εξακολουθούν να έχουν) παρανόμως καταληφθεί από τα τραπεζοκαθίσματα και τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα σταντς των περιπτέρων, «ώστε να αποδοθούν στους δημότες και στους πεζούς γενικότερα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και όμως, ΑΥΤΟΙ, ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! 

Παρά το γεγονός ότι, οι προαναφερόμενοι, προσχηματικά, και κατόπιν 2ου Εγγράφου του Γενικού Επιθεωρητή, απέστειλαν έγγραφο που καλούσε τους καταστηματάρχες να απομακρύνουν τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020, -δείτε μέρος της εισήγησης της διοίκησης των Γρηγόρη Κατωπόδη και Μιχάλη Καραγιάννη-

ουσιαστικά, ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, γιατί ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα» Μ. Μπαντή, που ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης  Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε το άρθρο της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2022, με τίτλο: Με ποιο δικαίωμα ΑΥΤΟΙ υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών στην πόλη μας; 

Άραγε θα συνεχίσουμε να ζούμε τις ίδιες καταστάσεις των περασμένων 14+ ετών με την κατάφωρη καταστρατήγηση των Συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών/πεζών και Αμέα, την έλλειψη σεβασμού της Διοίκησης προς τους πολίτες και τις «unfair» (ο Δήμαρχος, κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, γνωρίζει πολύ καλά τι εννοούμε…) ενέργειες;

Θα δείξει…

[Β] 

Όσον αφορά για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων που δεν απαντήθηκε από τον Δήμαρχο, η θέση-πρόταση της συλλογικότητας Ένωση Πολιτών «Ενάργεια» ήταν η ακόλουθη:

«Το αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να πράξετε και στη δεύτερη περίπτωση της παράνομης στάσης και στάθμευσης αυτοκινήτων… …
Επομένως, και εδώ, θα πρέπει να υπάρξει εκ μέρους σας μια Επιστολή προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής / Τμήμα Τροχονόμ. Αστυνόμευσης, με σαφείς οδηγίες, για συνεχή έλεγχο και για μηδενική ανοχή στις παραβάσεις, που θα αποσκοπούν στην όσο δυνατόν καλύτερη κυκλοφοριακή ευταξία και στην αύξηση της οδικής ασφάλειας…
Βλέπε τα συνημμένα έγγραφα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής 11ης Μαΐου 2023 και 30ης Νοεμβρίου 2023 αναφορικά με την καταγγελία μας για τις παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων στο πεζοδρόμιο της οδού Χρ. Σμύρνης αρ. 132-138
».

Διαβάστε το άρθρο του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2024 με τίτλο: «Είμαι μάγκας, παρκάρω όπου γουστάρω και αδιαφορώ εάν ενοχλώ!»

Τί από αυτά που επιβάλλεται να γίνουν, θα γίνουν από τη Δημοτική Αρχή Α. Σωτηρόπουλου, κανείς δεν ξέρει. Να ευχόμαστε μονάχα (παραφράζοντας τον Αριστοτέλη) αυτό: ότι αυτά που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον να μην είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν... δηλαδή το "τίποτα απολύτως!"

Βύρωνας, η πόλη μας / Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
12 Σεπτεμβρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου