Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Το σκουληκιασμένο δημοτικό κολυμβητήριο που φεσώνει τον Βυρωνιώτικο λαό

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 5056/2023 (ΦΕΚ 163/06.10.2023 Τεύχος Α΄) το  Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται υποχρεωτικά κάθε δύο (2) μήνες σε Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, όπου στη συνεδρίαση αυτή, η οποία είναι δημόσια, συζητούνται έως δέκα (10) θέματα τα οποία τίθενται από τους Δημοτικούς Συμβούλους και στα οποία απαντάει εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής.

Κατά τη χθεσινή (30 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη), λοιπόν, 5η Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, στην ερώτηση-καταγγελία της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου κας Ιουλίας Κιούπη, την οποία συνυπέγραφαν και ορισμένοι πολίτες, σχετικά με τα προβλήματα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Βύρωνα «Χρήστος Ταμπαξής» (διαβάστε το άρθρο της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2024Σε τροχιά υποβάθμισης το δημοτικό κλειστό κολυμβητήριο εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού), αυτά που απαντήθηκαν, στην μία ώρα συζήτησης του θέματος, ήταν ότι:

Α) Κάθε χρόνο, το δημοτικό κολυμβητήριο «βάζει μέσα» τον δήμο Βύρωνα κατά 300.000 ευρώ, δηλαδή, από το 2015 που λειτουργεί, στα εννέα (9) χρόνια, οι διοικούντες τον Δήμο, με μια «σοφή απόφαση» που πήραν, όπως την χαρακτήρισε ο δήμαρχος κ. Αλέξιος Σωτηρόπουλος, έχουν ΦΕΣΩΣΕΙ τον Βυρωνιώτικο λαό με 2.700.000 ευρώ!!!

Β) Το κολυμβητήριο, πράγματι, δεν συντηρείται όπως θα έπρεπε… 

και

Γ) Στην κολυμβητήριο κάνουν «μπάνιο» και σκουλήκια…  
Προσέξτε στον ακόλουθο σύνδεσμο του Youtube 


στο 50 λεπτό, την ερώτηση που υποβάλει η εκπρόσωπος του Δήμου προς κάποιον καταγγέλλοντα την κατάσταση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, ή οποία όμως εκπρόσωπος του Δήμου ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ στην 1 ώρα και 08 λεπτά, κάνοντας λόγο για το όχι «Γιάννης, Γιαννάκης» για ζωύφια -αντί για σκουλήκια- σχεδόν οικόσιτα, αβλαβή, που έρχονται από το βουνό κλπ.

Το μόνο που δεν ακούσαμε είναι ότι τα σκουλήκια - ζωύφια θα πρέπει να θεωρούνται καλός οιωνός, κάπως σαν τα φιδάκια που εμφανίζονται στην εκκλησία της Παναγίας της Λαγκούβαρδας  στην Κεφαλλονιά.

Στις τραγελαφικές καταστάσεις της 5ης Ειδικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. θα επανέλθουμε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ.

Βύρωνας, η πόλη μας

31 Οκτωβρίου 2024


Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Δημοτικές Αρχές επικίνδυνες για πεζούς και εργαζόμενους

Πριν από λίγες μέρες, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα πραγματοποιήθηκαν εργασίες μπετόστρωσης του πεζοδρομίου που βρίσκεται μπροστά από το εγκαταλελειμμένο οίκημα της οδού Φρύνης αριθμός 54, το οποίο εικονίζεται στις φωτογραφίες.

Και ενώ για την εκτέλεση παρόμοιων έργων η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών, στην περίπτωση αυτή, η Δημοτική Αρχή του κ. Αλέξιου Σωτηρόπουλου ακολούθησε τη πεπατημένη την οποία είχαμε καταγγείλει και τον Ιούνιο του 2023, επί δημαρχίας Γρηγόρη Κατωπόδη, δηλαδή οι εργασίες έγιναν δίχως να υπάρξει κάποιο μέτρο προφύλαξης για τους πεζούς που διέρχονταν από το σημείο εκείνο της οδού Φρύνης.

Δείτε τι αναφέρει η κοινή Υπουργική Απόφαση της 14ης Φεβρουαρίου 2011, των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών κατά την εκτέλεση εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών:

Υποχρεώσεις και μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών κατά την εκτέλεση εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών

Άρθρο 1
Ασφαλείς διάδρομοι κίνησης πεζών

β.2. Εφόσον για την εκτέλεση των εργασιών καταλαμβάνεται όλο το πλάτος του υφιστάμενου πεζοδρομίου, τότε δημιουργείται πρόσθετο πεζοδρόμιο ελάχιστου πλάτους όπως προβλέπεται στο εδάφιο (α) της παραγράφου αυτής, σε βάρος του οδοστρώματος κατ’ επέκταση του υφιστάμενου (όπως φαίνεται στο τυπικό σκαρίφημα 2).
β.3. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα, αντί της δημιουργίας πρόσθετου πεζοδρομίου, η όδευση των πεζών να πραγματοποιείται σε λωρίδα του οδοστρώματος που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Για τη μετάβαση ατόμων σε αμαξίδιο από το πεζοδρόμιο, επί του οποίου γίνονται οι εργασίες, στο οδόστρωμα και αντίστροφα κατασκευάζονται προσωρινές ράμπες, πλάτους 0,90 έως 1,50μ και μέγιστης κλίσης 5%, ή όταν τεχνικά αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με κλίση μέχρι 8%, ή χρησιμοποιούνται οι μόνιμες ράμπες του πεζοδρομίου (όπως φαίνεται στο τυπικό σκαρίφημα 3).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (και την Δημοτική Αρχή) δεν υπήρξε κανένα μέτρο ασφαλείας για όσους εργάστηκαν για την μπετόστρωση του πεζοδρομίου, γιατί το εγκαταλελειμμένο οίκημα της οδού Φρύνης αρ. 54 είναι επικίνδυνο από δομική άποψη. Το φωτογραφικό υλικό είναι υπεραρκετό για την διαπίστωση των όσων γράφουμε.

Από την Δευτέρα 21/10/2024, ο χώρος ελευθερώθηκε και το πεζοδρόμιο δόθηκε για διέλευση στους πεζούς, όμως με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, αφού, ανά πάσα στιγμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος για πτώση στο πεζοδρόμιο δομικών στοιχείων του κτίσματος!!!


Την Τρίτη 22/10/2024, με την Αρ. Πρωτοκόλλου: 24635 Καταγγελία, με θέμα «Καταγγελία για εργασίες του Δήμου, κάτω από το επικίνδυνο κτίσμα της οδού Φρύνης αρ. 54., δίχως μέτρα προφύλαξης για πεζούς και εργαζόμενους. Αίτημα για άμεση λήψη μέτρων προφύλαξης των πολιτών και για διενέργεια αυτοψίας», η Ένωση Πολιτών «Ενάργεια» κατήγγειλε την συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ζήτησε τη άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων για το επικίνδυνο οίκημα της οδού Φρύνης αρ. 54, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα, καθώς επίσης και την εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ενημέρωση του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων για διενέργεια αυτοψίας αναφορικά με την επικινδυνότητα του κτίσματος.

Περιμένουμε να δούμε αν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενδιαφερθούν για το θέμα, γιατί ΔΕΝ μπορεί να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη ανευθυνότητα από αιρετούς και μη.

Περιμέναμε βέβαια να πάρει θέση και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, ΓΙΑΤΊ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ… αλλά μετά είναι αργά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ της Τρίτης 27 Ιουνίου 2023: Η Νομοθεσία και η πραγματικότητα διαψεύδουν τη Δημοτική Αρχή του Βύρωνα

Και αυτό της Δευτέρας 18 Μαρτίου 2019, αναφορικά με τη νομοθεσία για την επισκευή των πεζοδρομίων: Κυρίες-κύριοι, παρακαλούμε, μην σκοντάφτετε και μην πέφτετε! 

 Βύρωνας, η πόλη μας / Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
24 Οκτωβρίου 2024

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Σε τροχιά υποβάθμισης το δημοτικό κλειστό κολυμβητήριο εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού

Το κλειστό βιοκλιματικό δημοτικό κολυμβητήριο Βύρωνα "ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΜΠΑΞΗΣ" κατασκευάστηκε το 2014 (παραδόθηκε την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 επί δημαρχίας Νίκου Χαρδαλιά) και ξεκίνησε την λειτουργία του το 2015. Διαθέτει μία πισίνα διαστάσεων 25x33 και μία μικρότερη πισίνα (12,5x10) εκμάθησης νηπίων.
Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν, 
από το ΕΣΠΑ, περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ! Ένα ποσό που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

Οι πολίτες το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και έφτασε να έχει πάνω από 2000 εγγεγραμμένα μέλη. Ξεκίνησε και λειτουργούσε σε ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και σήμερα, παρά τις προσπάθειες των ελάχιστων εργαζομένων, είναι σε τροχιά υποβάθμισης.

Λειτουργεί από τις 7:30πμ έως τις 10μμ και το πρωί του Σαββάτου. Καθημερινά περνούν από το κολυμβητήριο μέχρι και 700 άτομα. Ακόμη λειτουργούν και προγράμματα παιδιών, εφήβων, ενηλίκων.

Το κόστος λειτουργίας του είναι υψηλό (συντήρηση, ενέργεια, καθαριότητα, προσωπικό), το οποίο καλύπτεται όλο από το αντίτιμο που πληρώνουν οι χρήστες του κολυμβητηρίου, διότι έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Λειτουργεί στη λογική της επιχείρησης, με τους πολίτες χρήστες του κολυμβητηρίου ως πελάτες.

Οι πολίτες χρήστες του κολυμβητήριου δημότες ή κάτοικοι πληρώνουν 35€ μηνιαία συνδρομή για καθημερινή χρήση, ενώ οι ετεροδημότες 45€ μηνιαία συνδρομή για καθημερινή χρήση. Οι πολίτες χρήστες πληρώνουν πάνω από 400.000 το χρόνο και έχουν δικαίωμα να κολυμπούν σε ένα χώρο με ασφάλεια, χωρίς να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τους.

Η έλλειψη προσωπικού ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα το 2024 η καθαριότητα να είναι πλημμελής. Να υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους χώρους, πισίνα, ντους, αποδυτήρια, τουαλέτες. Είναι εμφανής η μούχλα στα μπάνια. Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι πλέον ολοφάνερη, αφού το προσωπικό -ιδιαίτερα στην καθαριότητα- έχει μειωθεί. Συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι με εμπειρία και προσλαμβάνουν λιγότερους με δίμηνες συμβάσεις.

Σήμερα για την καθαριότητα του κολυμβητήριου απασχολούνται μόνο 4 εργαζόμενοι με δίμηνη σύμβαση (δύο το πρωί και δύο το απόγευμα) και οι συμβάσεις λήγουν στα μέσα Νοεμβρίου. Προσπαθούν όσο μπορούν να το κρατάνε καθαρό, αλλά δεν επαρκούν, όση προσπάθεια και να καταβάλουν. Το μηχάνημα καθαρισμού, που έχει το κολυμβητήριο, δεν χρησιμοποιείται, γιατί ο εργαζόμενος που το χειριζόταν συνταξιοδοτήθηκε. Ενώ άλλος εργαζόμενος από την υπηρεσία καθαριότητας, που είχε μεταφερθεί - αποσπαστεί στην καθαριότητα του κολυμβητήριου για το σκοπό αυτό, επέστρεψε πίσω.

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή με την πολιτική τους στον τομέα της πρόσληψης προσωπικού οδηγούν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κλειστού κολυμβητήριου. 

Πολίτες - χρήστες του κολυμβητήριου διαμαρτύρονται. Όπως μας μεταφέρει χρήστης του κολυμβητηρίου: «... δυστυχώς η αρχική μου εντύπωση για την καθαριότητα του κολυμβητηρίου έχει αλλάξει επί το δυσμενέστερο αφού τελικά ο καθαρισμός ιδίως των αποδυτηρίων είναι εξαιρετικά πλημμελής (μέσα δε στον χώρο των ντους ίσως δεν γίνεται καθόλου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμα και "γλίτσα"). Επιπλέον δεν υπάρχει μέριμνα για την αντικατάσταση - αποκατάσταση των αντικειμένων/υλικών που φθείρονται (το κλιματιστικό είναι έτοιμο να καταρρεύσει, οι θήκες σαπουνιού στον χώρο των ντους έχουν αποκολληθεί, χρειάστηκαν δύο μήνες για να αντικατασταθεί μία λάμπα μέσα στα ντους κ.ά.)».

"Στην πισίνα -πυθμένα- εμφανίζονται σκουλήκια" μας λέει συνομιλητής μας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και εκφράζει φόβους για μικρόβια και λοιμώξεις.

Για τη συντήρηση της πισίνας και του μηχανολογικού εξοπλισμού έχει υπογραφεί σύμβαση με εξωτερικό ιδιώτη συνεργάτη και ενώ έρχεται τακτικά, η εμφάνιση των σκουληκιών επαναλαμβάνεται.

Η δημοτική αρχή έχει την αποκλειστική ευθύνη και πρέπει χωρίς άλλη ολιγωρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού (καθαριότητα, γραμματεία) ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου με υγιεινή και ασφάλεια. Να υπάρχει οικονομικό αποθεματικό για να αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα που προκύπτουν (αναλώσιμα υλικά, μικροφθορές κ.λπ.).

Η δημοτική αρχή και κυβέρνηση οφείλουν να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την λειτουργία του κολυμβητηρίου και όχι να το υποβαθμίζουν με την πολιτική τους.

Υ.Γ. Για όλα τα παραπάνω προβλήματα στο κολυμβητήριο απευθύναμε ερώτημα στον αντιδήμαρχο δημοτικών υποδομών Δήμου Βύρωνα, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι τώρα καμία απάντηση.

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "Ρωγμή στην ενημέρωση": https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/10/blog-post_22.html

Βύρωνας, η πόλη μας