Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ … κάποιοι, ζητάνε και τα ρέστα!





Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 συζητήθηκε, εκτάκτως, στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της συγκρότησης επιτροπής για την διερεύνηση κακοτεχνιών, ή μη, σε τεχνικό έργο του έτους 2010, που αφορούσε ορισμένα πλακόστρωτα τμήματα, συγκεκριμένων οδών του Δήμου (Βρυούλων - Παν. Τσαλδάρη - Αρύββου και άλλων) σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΕΜΠ. Οικ. 60/296-2016 έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε την καταγγελία προς ΣΕΔΕ εδώ:

Είχε προηγηθεί, στις 3 Αυγούστου, διαβούλευση στο γραφείο Δημάρχου, μεταξύ, των πολιτών (Δ. Σουλιώτη και Ν. Βούρτση), του Αντιδημάρχου της Τ/Υ, κ. Καραγιάννη, καθώς και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων (κύριοι Ζούμπος, Σωτηρόπουλος και Κόνσουλας), όπως και μία ακόμη συνάντηση για το ίδιο θέμα, στα τέλη Ιουλίου, μεταξύ του Δημάρχου κ. Κατωπόδη, του Αντιδημάρχου Τ/Υ κ. Καραγιάννη και πολιτών.

Τελικά ελήφθη η απόφαση για την συγκρότηση Επιτροπής από τους εκπροσώπους των Δημοτικών Παρατάξεων, και τον καταγγέλλοντα, με σκοπό την διερεύνηση ύπαρξης ή μη κακοτεχνιών στα πλακόστρωτα τμήματα τεσσάρων οδών: Βρυούλων, Αρύββου, Νεοπτολέμου, και Παν. Τσαλδάρη, ενώ η επιλογή του Εμπειρογνώμονα μηχανικού θα γίνει από το ΤΕΕ.

Κάπου εδώ, θα σταματούσε η ενημέρωση της ιστοσελίδας μας για το θέμα αυτό.

Όμως, επειδή κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν για «ιδεασμούς» και «πέταγμα λάσπης στον ανεμιστήρα», ή ακόμα και περί καταγγελίας των καταγγελλόντων, στην περίπτωση που δεν αποδειχθεί η κακοτεχνία, είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε, γιατί οι συγκεκριμένοι κύριοι –δεν θα τους ονομάσουμε, διαθέτουμε τα Πρακτικά της συνεδρίασης- θέλουμε να πιστεύουμε ότι προσήλθαν "αδιάβαστοι" στο Δημοτικό Συμβούλιο, και όχι, ότι επιζητούν μια διαφορετικού τύπου σχέση μεταξύ Κράτους-ΟΤΑ και Πολίτη.

-Να τους υπενθυμίσουμε (επειδή μας διαβάζουν) ότι:
Κάτοικοι, διαμαρτυρόμενοι για την κακή κατάσταση των συγκεκριμένων δρόμων, με την βοήθεια μηχανικών που διενήργησαν «επιφανειακή αυτοψία», φέραμε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, 22 Ιουλίου 2015.

-Να τους υπενθυμίσουμε, μέσα από τα Πρακτικά της συνεδρίασης, την δήλωση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμης Ελπίδας» κ. Α. Σωτηρόπουλου:
Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Εγώ θα πρότεινα να ζητήσει ο Δήμος από την αρμόδια Ελεγκτική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών να ελέγξει το έργο και ταυτοχρόνως να ελεγχθεί από τη Νομική μας Υπηρεσία η σύμβαση και ο Νόμος περί Δημοσίων Έργων, να δούμε τι δυνατότητες έχουμε, είτε να διεκδικήσουμε κάποια αποζημίωση, είτε τουλάχιστον αποκατάσταση του έργου από την εταιρεία. Δηλαδή καλά το διαπιστώσαμε. Από τη στιγμή που το διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι και πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτό».

[Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε (Μολιέρος).]
Ήταν υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής του κ. Κατωπόδη να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Αλλά επειδή τέτοια κίνηση, έξι (6) μήνες μετά από τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπήρξε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Με τα Πρακτικά της συνεδρίασης, βασιζόμενοι, κατά λέξη, στις δηλώσεις των: κ. Καραγιάννη (Αντιδημάρχου της Τ/Υ), κ. Ζούμπου (πρώην Αντιδημάρχου της Τ/Υ), κ. Τζορτζιώτη (Αριστερή Παρέμβαση), και κ. Σωτηρόπουλου (Δύναμη Ελπίδας), και μαζί Με το Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής του έργου, έχοντας ως οδηγό την δήλωση του κ. Σωτηρόπουλου, καταθέσαμε αναφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς διερεύνηση και διαλεύκανση της εργολαβίας του 2010.

Σύμφωνα με την εικόνα που εμφάνιζαν οι συγκεκριμένοι πλακόστρωτοι δρόμοι υπήρξε, ή όχι κακοτεχνία;
Σύμφωνα με τα λεχθέντα του πρώην Αντιδημάρχου της Τ/Υ κ. Ζούμπου, υπήρξε ΚΑΙ εξαρχής κακοτεχνία.
Δεν έπρεπε να διερευνηθεί η υπόθεση; Πού είναι λοιπόν ο «ιδεασμός»; [ιδεασμός: όρος της ψυχολογίας που σημαίνει, σχηματισμό έμμονων ιδεών και σκέψεων που (συνήθως) κατατρύχουν κάποιο άτομο]

Ας μας δώσουν απάντηση, οι κύριοι αυτοί, στο ερώτημα που θέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, γιατί, στο έγγραφο Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου, υπάρχει εμπλοκή του ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΥ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ Σ.Ε.Δ.Ε;;;

Αναφέρεται στο έγγραφο: «14. Στις 12-7-2012 (αρ. πρωτ. ΣΕΕΔΔ/Φ.1Δ/6967/211/Α/2012) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΔΔ, σύμφωνα με την οποία δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στο έργο, ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά».

Πως είναι δυνατόν;; όταν, Προσέξτε:
Αποστολή του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. είναι η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με την επισήμανση φαινομένων κακοδιοίκησης, διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και κακής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι Βασικοί άξονες - στόχοι του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. είναι:
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και η αύξηση της αποδοτικότητας της διοικητικής δράσης.
Η βελτίωση της ποιότητας και επάρκειας των παρεχόμενων από τη Δημόσια Διοίκηση υπηρεσιών.
Η οικονομικότητα της διοικητικής λειτουργίας και ο περιορισμός της σπατάλης.
Η προστασία των αρχών της νομιμότητας και η κατοχύρωση της διαφάνειας στις διοικητικές πράξεις

Πως λοιπόν έγινε ο ποιοτικός έλεγχος του έργου από αναρμόδια υπηρεσία; 
Ο έλεγχος ήταν ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του Σ.Ε.Δ.Ε.!!!

Γιατί Αποστολή του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1418/1984 όπως ισχύει, είναι η επιθεώρηση (τακτική και έκτακτη) των έργων που εκτελούνται από τους φορείς του Δημοσίου σύμφωνα με τη νομοθεσία των Δημοσίων Έργων, σε όλη την Επικράτεια.
Η επιθεώρηση από το ΣΕΔΕ εκτείνεται σε όλες τις φάσεις παραγωγής των έργων, και συγκεκριμένα από τη μελέτη, μέχρι την οριστική παραλαβή αυτών, και έχει διττό χαρακτήρα: προληπτικό υπό την έννοια της ενημέρωσης των φορέων υλοποίησης των έργων για παραλείψεις και σφάλματα που παρατηρούνται στη διαχείριση και ποιότητα των έργων, και κατασταλτικό με την επισήμανση των παραβάσεων που επισύρουν διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις των αρμόδιων οργάνων.

Ας μας απαντήσουν το ερώτημα: ΠΩΣ, η επιτροπή οριστικής παραλαβής του έργου, που πήγε κατόπιν της υπ’ αριθμόν 2678/20-3-2013 προσκλήσεως του Προέδρου της επιτροπής, την 27ην Μαρτίου 2013 επί τόπου του έργου, ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ τα προβλήματα των φθορών και διαβρώσεων, στα συγκεκριμένα πλακόστρωτα τμήματα των οδών που αναφέρουμε, τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2012;;;

Υπάρχουν γι’ αυτό οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής! Για τον λόγο αυτό φέραμε το θέμα το έτος 2015 για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι φωτογραφίες (22-7-2015) που ακολουθούν, δίνουν μια ιδέα για τον «ιδεασμό»!




Ας μας απαντήσουν το ερώτημα: ΠΩΣ, η επιτροπή ΔΕΝ ΕΙΔΕ τα 300-500 φρεάτια που η ανάδοχος εταιρεία ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε. ισοπέδωσε, σκέπασε, ή κυριολεκτικά καταβύθισε, και έκρινε ότι οι εργασίες ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις σχετικές προδιαγραφές και υπέγραψε για την παραλαβή του έργου;;
Ας μας εξηγήσει η Τ/Υ του Δήμου, για ποιο λόγο βυθίστηκαν τα φρεάτια του Δήμου κατά την εκτέλεση του έργου των ανασφαλτώσεων του 2010;;; μια μόνον εξήγηση υπάρχει! Άσφαλτος πάνω στην άσφαλτο δίχως φρεζάρισμα…



Οι φωτογραφίες που ενθέτονται είναι από φρεάτια τα οποία ακόμη και σήμερα (30-9-2016) εξακολουθούν, να είναι καταβυθισμένα.

Υπάρχουν οι μαρτυρίες όλων των οδηγών (αυτοκινήτων-μοτοσικλετών) που διέσχισαν, όλα αυτά τα χρόνια, τον Βύρωνα. Ποιος οδηγός δεν θυμάται το φρεάτιο-πηγάδι της οδού Εμπεδοκλέους, μπροστά από το κτήριο του ΟΤΕ;

Υπάρχουν, μέσα στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, οι μαρτυρίες-δηλώσεις του Αντιδημάρχου της Τ/Υ κ. Καραγιάννη και του δημοτικού συμβούλου κ. Ζούμπου (πρώην Αντιδημάρχου της Τ/Υ του Δήμου) σχετικά με την εν λόγω κακοτεχνία!

Πως λοιπόν οι εργασίες ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά στις σχετικές προδιαγραφές και έγινε παραλαβή ενός τέτοιου έργου;
Ή, η επιτροπή δεν πήγε πουθενά, ή πήγε επιλεκτικά, σε ορισμένα μόνο τμήματα του έργου. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.
Κι όμως, δυστυχώς, έγινε παραλαβή ενός τέτοιου έργου!
Αν κλείσεις την πόρτα σε όλα τα λάθη, η αλήθεια θα μείνει απ’ έξω.
[Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ]

Αλλά, αν αφήνεις και συνέχεια την πόρτα του σπιτιού σου ανοιχτή, μετά μην παραπονιέσαι που μπήκε κλέφτης. Σε μια διαρκή αποποίηση και μετάθεση ευθυνών, ειπώθηκε στο Δ.Σ. (από τον πρώην Αντιδήμαρχο της Τ/Υ) και το ότι, ποσοστό της αστοχίας οφείλεται στη μετατόπιση των εμποδίων που προφύλασσαν το εν εξελίξει τεχνικό έργο των πλακοστρώσεων, από «εγκληματίες οδηγούς» και τη διέλευση των, από τους δρόμους αυτούς.
Σε άλλη χώρα, πχ. της Άπω Ανατολής, θα υπήρχαν παραιτήσεις.
Όχι όμως εδώ. Αν δεν είναι ποτέ δικό μας το λάθος, τότε δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτό. Κι αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη, τότε θα είμαστε πάντα θύματά του.
Εδώ είναι Βαλκάνια. 14 μήνες μετά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος: «Συζήτηση για την κατάσταση των πλακόστρωτων οδοστρωμάτων των οδών Π. Τσαλδάρη, Βρυούλων, Δηλβόης, Ευμένους κ.α., κατόπιν αιτήματος δημοτών», συζητάμε ακόμη για σχηματισμό επιτροπών προς διερεύνηση …

Και κάποιοι, αντί για συγγνώμη, ζητάνε και τα ρέστα!

Σε κάποιες άλλες χώρες, πχ. της Δύσης, ή της κεντρικής Ευρώπης, θα υπήρχαν αποζημιώσεις! Ας μας απαντήσουν οι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι τι φθορές προκαλούνται στα ελαστικά, ή στο σύστημα ανάρτησης ενός αμαξώματος αυτοκινήτου που σε καθημερινή βάση διέρχεται από το οδόστρωμα της οδού Βρυούλων, ή της Νεοπτολέμου.
Οι κάτωθι φωτογραφίες, της 30ης Σεπτεμβρίου 2016, δείχνουν τον Σουρεαλισμό που επικρατεί στην οδό Νεοπτολέμου, από ένα τεχνικό έργο του 2010 !




Κατόπιν όλων αυτών,

Α] ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Αντί οι Δημοτικές Αρχές να διανέμουν πολυδάπανα έντυπα με απραγματοποίητες δεσμεύσεις, ή ιδεατούς απολογισμούς, ας διανείμουν την ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του Συνηγόρου του Πολίτη περί της ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ: «Η περίπτωση υλικών ζημιών σε οχήματα από ανωμαλίες του οδοστρώματος ή άλλες παρεμφερείς αιτίες».
Αναφέρει κάπου:
α) Αποζημίωση για υλικές ζημίες που προκλήθηκαν σε όχημα από κακή κατάσταση του οδοστρώματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται είτε σε εξαρχής κακοτεχνία (π.χ. ανωμαλίες του ασφαλτοτάπητα, φρεάτια που προεξέχουν ή είναι υπερβολικά βυθισμένα), είτε σε μετέπειτα φθορά αυτού (καθίζηση ή βύθιση του οδοστρώματος που προκλήθηκε από την πάροδο του χρόνου ή λόγω καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με ολιγωρία επισκευής αυτού από τον αρμόδιο φορέα).

Β] ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ:
Στον Αντιδήμαρχο της Τ/Υ κ. Καραγιάννη, για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις νέες ανασφαλτώσεις, από τυχόν απόσυρση-απομάκρυνση ή μετατόπιση των εμποδίων, των φανών, των κορδελών και των stands, από τους «εγκληματίες οδηγούς». Μετά το ‘’αφήγημα’’ του δημοτικού συμβούλου κ. Ζούμπου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, δεν θα υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για παρόμοια περιστατικά. Ας ληφθούν Δρακόντεια μέτρα!

Γ] ΕΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑ, ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΩΝ, παρακαλούμε όπως το «καταγγελλόντων», μετατραπεί σε «καταγγέλλοντος», δηλαδή, καταγγελία μόνον κατά του καταγγέλλοντος!
Έτσι ακριβώς όπως "ήρθε" το θέμα, από την Τ/Υ του Δήμου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.


Ο υπογράφων και “καταγγέλλων”
Βούρτσης Δ. Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου