Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Χάθηκε ακόμη ένα πεζοδρόμιο...

Κύπρου και Ηλιουπόλεως γωνία
Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπουγατσάδικο) που πρόκειται να λειτουργήσει την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου έχει φτιάξει -με τις ευλογίες της διοίκησης Γ. Κατωπόδη- για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μια deck-ξύλινη κατασκευή, που έχει κλείσει όλο το πεζοδρόμιο.

Δείτε τη διαφορά του σήμερα και του χθες στις παρακάτω φωτογραφίες. 
Οι υπεύθυνοι του καταστήματος έχουν ουσιαστικά "χτίσει"-συμπεριλάβει μέσα στην κατασκευή ακόμα και τον στύλο των καλωδιώσεων των τρόλεϊ. 
Ενώ, από το πεζοδρόμιο, που η διοικούντες (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Δ.Τ.Υ.Β., Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) έκαναν κυριολεκτικά χάρη στους πολίτες και άφησαν ελεύθερο, ούτε καρότσι δεν χωράει να περάσει, αφού στην μέση υπάρχει μία κολόνα.

Η δημοτική αρχή δεν παύει καθημερινώς, στον βωμό του κέρδους, να μας δείχνει πόσο γραμμένους έχει τους πολίτες του Βύρωνα "στα αρχαιότερα των υποδημάτων της".

Σου λέει και να είσαστε ευχαριστημένοι που σας αφήσαμε 80 πόντους πεζοδρόμιο.

Δείτε αντίστοιχη περίπτωση στην Εμπεδοκλέους


Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται η κατάσταση πριν. Να ενημερώσουμε ότι, και προ καιρού, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούσε (σουβλατζίδικο), αλλά δεν είχε διανοηθεί να κλείσει όλο το πεζοδρόμιο...


Εδώ βλέπετε πόσο πεζοδρόμιο έχει μείνει ελεύθερο.


Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Εάν ένας πολίτης, διαμαρτυρόμενος, ρωτήσει τη διοίκηση γιατί επιτρέπει την κατάσταση αυτή, θα λάβει την απάντηση-καραμέλα: "Ο χώρος είναι πρασιά του οικοπέδου"!
Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, όπως με τόση άνεση απαντούν οι διοικούντες;
Για το θέμα της "πρασιάς" έχουμε γράψει την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, το άρθρο "ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ", δείτε εδώ:
  
Διαβάστε κι ένα μικρό απόσμασμα: 
"Το προκήπιο (ή πρασιά), σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.1577/1985, είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται ανάμεσα στη ρυμοτομική γραμμή και τη γραμμή δόμησης ή οικοδομική γραμμή (Ελ 10038/90 ΕΚΔ 1993-1649, ΕφΛαρ 19/2007 Δικογρ 2007, 102) και είναι κοινό μέρος της οικοδομής (πολυκατοικίας) που χρησιμεύει στην κοινή χρήση όλων των ιδιοκτητών ορόφων και διαμερισμάτων αυτής και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαιρετής (αποκλειστικής) ιδιοκτησίας (διάταξη του άρθρου 2 παρ.1 του ν.3741/1929 και του άρθρου 1117  του ΑΚ).

Με απλά λόγια, η πρασιά, είναι μεν ιδιόκτητος χώρος μιας οικοδομής, αλλά, θεωρείται κοινόχρηστος χώρος, στην κοινή χρήση όλων των ιδιοκτητών ορόφων και διαμερισμάτων αυτής, και δεν μπορεί να αποτελέσει αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός"...
 
Για να αλλάξει χρήση ο συγκεκριμένος χώρος, δεν είναι αρκετή μια απλή, τυπική, διαδικασία και η δήθεν νομότυπη τακτοποίηση του (όπως συμβαίνει) με τις άλλες ευλογίες της Πολεοδομίας.

Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, δηλαδή 1000 χιλιοστά του οικοπέδου, και να υπάρξει τροποποιητική πράξη της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και του κανονισμού της πολυκατοικίας, η οποία εν συνεχεία νόμιμα θα μεταγραφεί στα βιβλία μεταγραφών του Δήμου Βύρωνα.

Δηλαδή, με λόγια απλά, αυτό που γίνεται τώρα είναι μια μεγάλη απάτη!

Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία που εάν κάποιος καταγγείλει το γεγονός και την επικρατούσα νοοτροπία είτε στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, είτε στην Πολεοδομία Αθηνών, γίνεται άμεσα θεατής σε  ένα, μεταξύ των υπηρεσιών, παιχνίδι αντιπτέρισης, με μπαλάκι τις ευθύνες τους!



Δείτε, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Πολεοδομίας Αθηνών, παρότι εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη να προβεί στον έλεγχο, προωθεί την καταγγελία στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, για ενέργειες λόγω (δήθεν) δικής της αρμοδιότητας 





και ο Αντιδήμαρχος περιορίζεται στο να παραπέμψει το ζήτημα στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων...





Η δε Υγειονομική Υπηρεσία σηκώνει τα χέρια ψηλά παραπέμποντας στις αναφερθείσες αρμόδιες υπηρεσίες...
Το έχουμε ξαναγράψει και το εννοούμε: "Προωθήσεις και παραπομπές" ευθυνών μπορούμε να κάνουμε και εμείς... και θα το πράξουμε άμεσα, γιατί η πάταξη της ασυδοσίας και της ανευθυνότητας για μας είναι θέμα Αρχής και ουσίας!

Πάντως εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντιληφθούν όλοι οι αραχτοί δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημοτικές παρατάξεις που στα 4,5 αυτά χρόνια δεν έφεραν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ούτε ένα θέμα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πεζών και των πολιτών ότι, δημιουργούνται "δεδικασμένα", σε μια πόλη που δεν διαθέτει πεζοδρόμια και που με τη νοοτροπία της διοίκησης και  την τακτική της, χάνονται καθημερινά τα ελάχιστα εναπομείναντα. 
Θα το τολμήσουν έστω και τώρα; λίγο πριν τη λήξη της θητείας τους και την επιθυμία ορισμένων ή και όλων για επανεκλογή; 
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και επείγει!     


Εν κατακλείδι, η άποψή μας: εάν η διοίκηση επιθυμεί να χορηγεί "νόμιμες" (και όχι νομότυπες) άδειες στον οποιοδήποτε θέλει να κάνει χρήση της "πρασιάς", ας φροντίσει να εξασφαλίσει πρώτα τα δικαιώματα των πολιτών, ανακατασκευάζοντας τα πεζοδρόμια με διαπλάτυνση αυτών! 


Δημοσιογράφος Άρης Μαρτέλης & Ενάργεια

13 Ιανουαρίου 2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου