Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄-ύρωνα! Η deck νοοτροπία !

Το τελευταίο διάστημα, κάθε φορά που συνεδριάζει στο Δημοτικό Κατάστημα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων υπάρχει πάντα και μια "Κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου (deck) στο πεζόδρομο ...........".


Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων η πόλη μοιάζει παραδομένη, σαν να διοικείται από τους τραπεζοκαθισματάδες, διότι οι υπάλληλοι, εκλεγμένοι ή μη, κάνουν ό,τι  μπορούν, προκειμένου να τους παραδώσουν και την τελευταία σπιθαμή ελεύθερου πεζοδρομίου. 

Και γίνεται αυτό, όταν, την ίδια στιγμή, στο Δήμο Αθηναίων το πλαίσιο για τη παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων από 1ης Ιουλίου 2018 θα είναι αυστηρότερο, όπως ήδη έχει προαναγγείλλει ο δήμαρχος κ. Καμίνης, προκειμένου να εξασφαλισθεί περισσότερος ελεύθερος χώρος για τους πεζούς.
Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια που είναι μικρότερα των 2,5 μέτρων, ενώ εξαγγέλλεται "Έξωση" των τραπεζοκαθισμάτων από πεζόδρομους που έχουν πλάτος μικρότερο των 5,5 μέτρων, και περιορίζεται αποφασιστικά η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τα περίπτερα, με αποσαφήνιση των εξωτερικών στοιχείων που θα μπορούν εφ’ εξής να περιλαμβάνουν.

"Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα αλλά με κανόνες" δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας ότι "πρέπει να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τον δυναμισμό της πόλης, χωρίς αυτό να ακυρώνει το δικαίωμα του πολίτη στον ελεύθερο χώρο".

Το "χωρίς αυτό να ακυρώνει το δικαίωμα του πολίτη στον ελεύθερο χώρο", έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση που είχε λάβει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βύρωνα για τοποθέτηση ξύλινης κατασκευής στο πεζοδρόμιο της οδού Εμπεδοκλέους αρ. 111, και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο καταγγέλθηκε, τόσο η απόφαση, όσο και τα μέλη της Επιτροπής που ομοφώνως έλαβαν την απαράδεκτη εκείνη απόφαση.

Απρίλιος 2018, η κατασκευή (deck) πρίν τις καταγγελίες
Μετά τις καταγγελίες* ... και ύστερα από νέα (;) αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας θα λέγαμε ότι η κατάσταση "βελτιώθηκε" (δείτε την διαφορά του πλάτους της ξύλινης κατασκευής μεταξύ της 1ης και της 2ης φωτογραφίας) αισθητά.  Όχι όμως και αισθητικά!
Ιούνιος 2018, "συμμόρφωση" (τίνος;) μετά τις καταγγελίες!
Εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν ενστάσεις κι απορίες.

Ας δούμε τι αναφέρει στην με αρ. Πρωτ: 10798/06-06-2018 απαντητική επιστολή του πρός την καταγγελία, ο Αντιδήμαρχος της Τ/Υ κ. Καραγιάννης.



Στην πρώτη παράγραφο μας λέει ότι η άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο καθώς και τοποθέτησης ξύλινου δαπέδου (deck) προβλέπεται από το Κανονισμό Χρήσης και Παραχώρησης των Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Βύρωνα (Απόφαση αρ. 26/2016 Δημοτικού Συμβουλίου).

Ας δούμε τώρα τί αναφέρει ο Κανονισμός, στο άρθρο 6:
6. Δάπεδα - Ράμπες
α) Επιτρέπεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων (deck) εφόσον συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που απορρέουν από τον κανονισμό και από την κείμενη νομοθεσία στις εξής περιπτώσεις:
-Στους κεντρικούς χώρους των πλατειών
-Σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια πολύ μεγάλου πλάτους

Πως ορίζει ο Δήμος Βύρωνα το μέτρο του πολύ μεγάλου πλάτους πεζόδρομου και πεζοδρομίου; Γιατί δεν έβαλε όρια; Το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο στην οδό Εμπεδοκλέους έχει πλάτος 3,40 μ.

Αναφερθήκαμε παραπάνω ότι ο Δήμος Αθηναίων εξήγγειλε "έξωση" των τραπεζοκαθισμάτων από πεζόδρομους που έχουν πλάτος μικρότερο των 5,5 μέτρων ....
Συγκρίνατε τη νοοτροπία των δύο Δήμων.

Υπάρχει όμως και συνέχεια στις προϋποθέσεις του Κανονισμού. 
Στο άρθρο 6. β) αναφέρεται ότι, εντός του παραχωρούμενου χώρου της ξύλινης κατασκευής εξασφαλίζεται πρόσβαση για ΑμεΑ !

Και ρωτάμε την Δημοτική Αρχή;
Στην εναπομείνασα ξύλινη κατασκευή της οδού Εμπεδοκλέους αρ. 111, έχει εξασφαλιστεί πρόσβαση για ΑμεΑ; 
Ή απλά πρόκειται για μια κατασκευή των αγωνισμάτων του παιχνιδιού Survivor; 
Μήπως τελικά η κατασκευή δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις;

Και μήπως να απαγορευθεί να δίνονται άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε πεζόδρομους πλάτους μικρότερο των 5,5 μέτρων ή τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων σε πεζοδρόμια πλάτους κάτω από τα 3,5 μέτρα;


**Κλείνουμε παραθέτοντας ένα απόσπασμα από την καταγγελία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Πολεοδομία Αθηνών, την Υγειονομική Υπηρεσία, το Α. Τ. Βύρωνα, τον Συνήγορο του Πολίτη και το Γραφείο Δημάρχου.
Καταγγέλθηκε  η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βύρωνα και τα μέλη αυτής,

"γιατί, κατά τη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής, στο Δημοτικό Κατάστημα Βύρωνα, την ημέρα Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, συζήτησαν και ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ομόφωνα, την εισήγηση του Προϊσταμένου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βαλλιανάτου Αναστασίου (υπ’ αριθμ: 11/2018 απόφαση, της 2ης /15-03-2018 τακτικής συνεδρίας της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) για τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου, σε κοινόχρηστο χώρο, επί του πεζοδρομίου της οδού Εμπεδοκλέους αρ. 111, -βλέπε ένθετη φωτογραφία 1- προς  ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία CHRIS CAFÉ,
επειδή, με την απόφαση αυτή, αφενός μεν αναιρείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του χώρου, καθώς η λειτουργία του καταστήματος αυτού αναπτύσσεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής, αφετέρου δε καταστρατηγείται το ισχύον Νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου πρέπει να γίνεται η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων ....."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου