Σάββατο 11 Απριλίου 2020

«Ο πίθος της Πανδώρας»... Χάλια, δεύρο έξω! Τέσσερις ιστορίες σήψης από το παρελθόν.

Όπως γράψαμε και χθες, μια από τις παρενέργειες του μακροχρόνιου αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, είναι και η ανάκληση αναμνήσεων από το παρελθόν. 

«Μένοντας σπίτι» λοιπόν θυμηθήκαμε το δικό μας «πιθάρι της Πανδώρας»**, αν και στην περίπτωση αυτή θα λέγαμε ότι πρόκειται μάλλον για μεγάλο ερμάριο (αποφεύγουμε την βάρβαρη τουρκική λέξη "ντουλάπα"), που περιέχει το αρχείο μας, το ανοίξαμε και δυστυχώς από μέσα ξεχύθηκαν και πάλι η δυσωδία και η σήψη μιας άλλης μακρινής εποχής.
Ευτυχώς, όπως και στον μύθο του Ησίοδου, παρέμεινε μέσα (ΜΑΣ) η Ελπίδα.


Επιλέξαμε να αποδεσμεύσουμε τέσσερις μόνον περιπτώσεις, όλες από το 2010, και τις παρουσιάζουμε (τυποποιημένα και βαρετά όπως πάντα), σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου του 2020.
Εσείς, όσοι δηλαδή ενδιαφέρεστε για τα κοινά, αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε, πατήστε πάνω στους συνδέσμους ώστε να διαβάσετε τα άρθρα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι εκτός από το σχηματισμό γνώμης θα αποκομίσετε και κάποιες πληροφορίες/εμπειρίες που ίσως να σας βοηθήσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές των επόμενων ετών.

 «Χάλια, δεύρο έξω»


Ιστορία 1η: 
«Δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί κάδος επί της Νικηφορίδη 14 διότι υπάρχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο βγάζει μόνο χαρτόκουτα»... Δήλωση του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Καθαριότητας Ιωάννη Μαυρίκη*. Δείτε εδώ:
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010
«Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Βύρωνα ή Υπηρεσία εξυπηρέτησης "ημετέρων";»


Ιστορία 2η: 
Διαβάστε: Δηλαδή, ο ανεκδιήγητος Τμηματάρχης Καθαριότητας δήλωσε ως αναρμόδια την Υπηρεσία του, όταν, με βάση το δίκαιο της χώρας μας και τον Συνήγορο του Πολίτη, σε περίπτωση που ένα αίτημα πολίτη έχει υποβληθεί σε αναρμόδια Υπηρεσία, η Υπηρεσία αυτή οφείλει, μέσα σε 3 ημέρες, να το διαβιβάσει στην αρμόδια, και αυτό να του γνωστοποιηθεί!
Άκουσον άκουσον, ο ανεκδιήγητος Τμηματάρχης Καθαριότητας δήλωσε αναρμόδιος επίσης για το όπως το ανέφερε "πρόβλημά μας"...  δηλαδή, ότι μόνον εμείς έχουμε πρόβλημα!  Δείτε εδώ:
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010
«Τα παράνομα ξύλινα προεκλογικά πλαίσια και ο ανεκδιήγητος Τμηματάρχης Καθαριότητας»


Ιστορία 3η: 
Ανακαλύψαμε, αποκαλύψαμε και «ξεριζώσαμε» (με αιτήσεις, με συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ΕΞΩΔΙΚΟ διαμαρτυρία αλλά και με επιδίκαση από την Περιφέρεια Αττικής χρηματικής αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης) μιαν πτυχή εξαπάτησης που εμφωλεύει στην παραχώρηση αναπηρικής θέσης στάθμευσης.  Δείτε εδώ:
Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010
«ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ: Κι' όμως, συμβαίνουν και αυτά!»


Ιστορία 4η: 
Εκεί «στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου υπάρχει καθημερινή προβολή του 8ετούς έργου της διοίκησης» του Νίκου Χαρδαλιά (όπως γράψαμε και στην με αρ. Πρωτ.: 22988/20-08-2010 αίτηση).  Δείτε εδώ:
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010
«ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ!»: Καθημερινή προβολή έναντι θερινού Κινηματογράφου "ΛΑΟΥΡΑ"




*Σημείωση: Ο Τμηματάρχης ή και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα, επί διοικήσεως Νίκου Χαρδαλιά, Ιωάννης Μαυρίκης, ενδέχεται, για τα της περιόδου εκείνης, του 2010,  να πέρασε Πειθαρχικό...  Διετέλεσε επί μια 5ετία, 2014-2019, Αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Καθαριότητας επί διοικήσεως Γρηγόρη Κατωπόδη.



GRATIS

Δωρεάν μια 5η ιστορία, του 2011:
Η οποία εξακολουθεί να μας συνδέει με το παρόν, γιατί, όταν στις 26 Ιουλίου 2011 !!!!, ορισμένοι κάτοικοι ζήτησαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την αποξήλωση κάποιων πινακίδων, και ο Δήμος ΑΠΑΝΤΗΣΕ (δείτε στο 1ο άρθρο), δεν περίμεναν ότι θα συζητούσαν ξανά για το ίδιο θέμα 8-9 χρόνια αργότερα! Και συγκεκριμένα, όταν στις 21 Νοεμβρίου 2019, κατόπιν προσκλήσεων πολιτών, ο τωρινός Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης μαζί με επιτελείο-κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας διενήργησε αυτοψία κατά μήκος της οδού Ν. Νικηφορίδη για τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και όταν στις 9 Δεκεμβρίου 2019 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η με αριθμ. Πρωτ.: 22596/17-09-2019 Αίτηση των κατοίκων που περιείχε και το θέμα αυτό.

Τέσσερις μήνες μετά, για την ακρίβεια, σχεδόν 9 χρόνια μετά, η πινακίδα εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη στη θέση της. Δείτε εδώ:

ΜΑΚΡΙΝΟ ΧΘΕΣ: 
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2011 
«Την αποξήλωση πινακίδων ζητούν κάτοικοι» https://vironasipolimas.blogspot.com/2010/08/blog-post_10.html

ΣΗΜΕΡΑ: 
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 
«Η ανικανότητα και η αδιαφορία του Δημάρχου Βύρωνα διαιωνίζει τα προβλήματα» https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/03/blog-post_28.html



**Εγκυκλοπαιδική Διευκρίνηση: 
Η σωστή έκφραση είναι «το πιθάρι της Πανδώρας», και όχι το κουτί της Πανδώρας γιατί, η λέξη που χρησιμοποίησε ο Ησίοδος για να περιγράψει το δοχείο ήταν «πίθος» – δηλαδή πιθάρι. Όταν όμως ο Έρασμος, μετέφρασε τον Ησίοδο στα λατινικά, αντί για τη λέξη πίθος, χρησιμοποίησε τη λέξη «πυξίς» που στα αρχαία ελληνικά σήμαινε το μικρό κιβώτιο από ξύλο του φυτού πύξου (ή βούξος= πυξάρι ή τσιμισήρι) που φύεται κυρίως στην Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Εύβοια. Ο πυξός έχει πάρα πολύ σκληρό, ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές και ανθεκτικό ξύλο, γι' αυτό χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για την κατασκευή αγγείων, όπως η πυξίδα (αγγείο), ο φρυγικός αυλός, τα λευκά πιόνια στο σκάκι, αλλά και στην κατασκευή εγχόρδων και πνευστών οργάνων.

 
Από τη λέξη πυξίς, μέσω λατινικών, παράγεται και το αγγλικό box, όπως και το γαλλικό boîte (κουτί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου