Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Κίνδυνος παραγραφής ενός σκανδάλου εξαιτίας της "Στάσης Βύρωνα" και της στάσης των δημοτικών συμβούλων;

Καθίσαμε να συζητήσουμε για το θέμα της περιβόητης "Πραγματογνωμοσύνης". Τί διαφορετικό θα μπορούσαμε να γράψουμε για ένα θέμα που κυριολεκτικά το έχουμε εξαντλήσει; Δυο λέξεις μόνο, ΣΚΑΝΔΑΛΟ και ΝΤΡΟΠΗ. Αρκούν ή μήπως όχι;

Στις 12 Ιουλίου, ως Ενάργεια, καταθέσαμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την Ερώτηση: «ΕΚΚΡΕΜΕΙ η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας για την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τ.Ε.Ε. αναφορικά με τις πλακοστρώσεις» το οποίο μας απαντήθηκε άμεσα (στις 14/07/21): «Η Νομική Υπηρεσία δεν είναι έτοιμη», είπαν, από τη Δημοτική Αρχή Δηλαδή, από τις 10 Δεκεμβρίου του 2019 ή έστω από 9 Μαρτίου 2020, Διοίκηση και Νομική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα, δεν είναι έτοιμες (;;;;)! Ναι, αλλά η Νομική Υπηρεσία έπρεπε να ήταν εκεί, να λογοδοτήσει!

Και κανείς από τους Δημοτικούς Συμβούλους δεν μίλησε… δεν ακούστηκε κιχ, "άκρα του τάφου σιωπή" και "μούγκα στη στρούγκα", παρότι, είχαν ενημερωθεί και τους είχε ζητηθεί να παρέμβουν, ώστε το θέμα να συζητηθεί και ως έκτακτο, εάν χρειαστεί!

Κι όμως, πριν από 16 μήνες, τον Μάρτιο του 2020, ο κ. Σωτηρόπουλος και η κυρία Σάρολα, άλλα έλεγαν τότε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Δείτε τα παρακάτω αποσπάσματα της ομιλίας των από τα Πρακτικά της συνεδρίασης... τα οποία υπάρχουν αυτούσια και στο άρθρο της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2021 Τί απέγινε η Πραγματογνωμοσύνη, Δήμαρχε Βύρωνα; Γιατί καθυστερεί η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου; https://vironasipolimas.blogspot.com/2021/02/blog-post_4.html 

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος, επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ:

«Δεν θέλω να υποκαταστήσω σε καμία περίπτωση τη νομική μας υπηρεσία, θεωρώ όμως ότι εφόσον μας παραγραφεί η όποια αξίωση έχουμε για τον εργολάβο στα χέρια μας, ενώ πέντε χρόνια σέρνεται αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ευθύνες και πρέπει πριν παρέλθει, έστω η δεκαετία για τα κεκρυμμμένα ελαττώματα που προβλέπει ο αστικός κώδικας, που είναι απώτατο χρονικό σημείο, να κάνουμε κάποια πράγματα.

Δεν ξέρω ένα έχουμε περιθώρια πλέον, γιατί το κεκρυμμένο είναι ένα θέμα, κατά πόσο ήταν κρυμμένα και δεν μπορούσαμε να τα δούμε εμείς, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι γιατί έχουμε ευθύνες  όταν εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει αυτή η ιστορία και εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα!»

Κα ΣΑΡΟΛΑ, Δικηγόρος, επικεφαλής της παράταξης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ:

«Αν δεν πάρουμε μια τέτοια απόφαση σήμερα, έστω και πέντε χρόνια μετά από την ημερομηνία που ξεκινήσαμε να το συζητάμε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι, αν μη τι άλλο, για ό,τι θα μπορούσε ο κάθε δημότης, ο κάθε συμπολίτης μας να σκεφτεί.

Είναι δηλαδή ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρόκειται για δημόσιο χρήμα, εμείς εδώ δεν είμαστε εισαγγελείς, δεν είμαστε δικαστές, δεν κατηγορούμε κανένα, ούτε ειδικοί είμαστε, ούτε την ιδιότητα του μηχανικού έχουμε εδώ πέρα οι περισσότεροι εξ ημών.

Τη δίνουμε, λοιπόν, αυτή την πραγματογνωμοσύνη και ζητάμε από τη νομική μας υπηρεσία να πράξει άμεσα τα δέοντα. Να ασκήσει αγωγή κατά παντός υπευθύνου και ό,τι άλλο θεωρούν».

Τί άλλαξε στους 16 μήνες; ξέχασαν τα όσα είχαν πει;

Τότε, οι δημοτικοί σύμβουλοι, μίλησαν για ένα θέμα πολύ σημαντικό, για ευθύνες και ότι έπρεπε κάτι να κάνουν για να μην παραγραφεί... κλπ. Που πήγαν οι λέξεις αυτές; Πνίγηκαν στη σιωπή και στη λήθη;

Ακόμη κι όταν την Tετάρτη 19 Μαΐου 2021, τους υπενθυμίσαμε το θέμα με το άρθρο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε: Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, γιατί δεν επαγρυπνείτε; https://vironasipolimas.blogspot.com/2021/05/blog-post_19.html, ούτε καν ασχολήθηκαν!

Εάν όντως παραγραφούν τα κεκρυμμένα ελαττώματα κλπ, οι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν θα είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ; Τί θα λένε τότε;

Περιμένουμε -και ταυτόχρονα προκαλούμε- τους επικεφαλής των παρατάξεων να πάρουν θέση, να βγάλουν δελτίο τύπου, να ενημερώσουν τους πολίτες, να μας απαντήσουν!

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε την σχετική Ερώτηση που ως "Ενάργεια" υποβάλαμε, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 12 Ιουλίου 2021:

ΕΡΩΤΗΣH (6η)
Της Ένωσης Πολιτών «Ενάργεια»

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Κοινοποίηση προς Δημοτικούς Συμβούλους δια του Προέδρου του Δ.Σ.

ΘΕΜΑ: «ΕΚΚΡΕΜΕΙ η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας για την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τ.Ε.Ε. αναφορικά με τις πλακοστρώσεις»

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Από το Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2020 και την λήψη της υπ’ αριθμ. 29/2020 Απόφασης η οποία ανέφερε ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα εντέλει την Νομική Υπηρεσία του Δήμου να μελετήσει την έκθεση του Πραγματογνώμονα και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αναγκαίες ενέργειες που προτείνει», πέρασαν δεκαέξι (16) μήνες!

Και από το Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Φεβρουαρίου 2021, όπου υποτίθεται ότι θα απαντιόταν η με Αριθμό Πρωτοκόλλου: 2480/08-02-2021 Ερώτηση, που είχε να κάνει με την πορεία εκτέλεσης της απόφασης 29/2020, και όπου υποτίθεται θα έπρεπε να έχει κληθεί στο Δ.Σ. η Νομική Υπηρεσία του Δήμου ή έστω να υπάρχει μια έγγραφη απάντηση-γνωμοδότηση από αυτή, πέρασαν πέντε (5) μήνες!

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 10/02/2021 ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε δηλώσει: «Στο άλλο δημοτικό συμβούλιο θα καλέσουμε και τη Νομική Υπηρεσία να μας απαντήσει, να μας μιλήσει».

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι, η Διοίκησή σας παρέλαβε την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου έχει Υποχρέωση να απαντήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 14 Ιουλίου 2021.

«Ενάργεια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου