Το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά την «περιβόητη» πραγματογνωμοσύνη απευθύνεται κυρίως προς τους σκεπτόμενους και δίχως κομματικές παρωπίδες πολίτες της πόλης μας, καθώς επίσης και προς τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου, και ειδικά, της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ», της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ», της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ» και της «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ», οι οποίοι, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2020, υπερψήφισαν την πρόταση της επικεφαλής της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ», δικηγόρου, κυρίας Σάρολα Βασιλικής, που ανέφερε τα εξής:
Κα ΣΑΡΟΛΑ (Από τα Πρακτικά της συνεδρίασης):
«Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, τα σχετικά αιτήματα πολιτών και τη συζήτηση που έγινε σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο δίδει εντολή στη Νομική Υπηρεσία όπως προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα για αναζήτηση ευθυνών, αποζημιώσεων σε όλους τους εμπλεκομένους καθώς και στις επιτροπές που παρέλαβαν το έργο».
ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΟΣΕΣ/ΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
1. Το πως καταλήξαμε στην πραγματογνωμοσύνη μπορείτε να το διαβάσετε στο άρθρο της Παρασκευής, 27 Απριλίου 2018 που είχε ως τίτλο «Extra! Extra! Read all about it .. / Η Αποκάλυψη ενός σκανδάλου», δείτε εδώ: https://vironasipolimas.blogspot.com/2018/04/extra-extra-read-all-about-it.html
2. Η πραγματογνωμοσύνη για τις πλακοστρώσεις του 2011 στις οδούς Νεοπτολέμου, Αρύββου, Βρυούλων και Παν. Τσαλδάρη διενεργήθη, ακριβώς πριν από 4 έτη, τον Φεβρουάριο του 2017.
3. Η Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης υπεβλήθη από τον Εμπειρογνώμονα Μηχανικό με καθυστέρηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), τον Μάρτιο του 2018. Το Πόρισμα παρέμεινε εκεί, στο Τ.Ε.Ε., για πάνω από είκοσι (20) μήνες, επειδή, ως γνωστόν, η Διοίκηση Βύρωνα –όπως η ίδια ισχυρίστηκε το 2018- πλήρωσε, σε λάθος κωδικό, το λάθος ποσό για τη δαπάνη της πραγματογνωμοσύνης...!!!
4. Η δε κοινοποίησή της έφθασε στα χέρια των πολιτών και της Δημοτικής Αρχής, με μεγάλη καθυστέρηση, στις 10 Δεκεμβρίου του 2019.
5. Η Δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε την Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Άραγε γιατί;
6. Την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 συζητήθηκε στην 5η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα «Αίτημα Πολιτών Βύρωνα για συζήτηση του θέματος: Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) αναφορικά με κακοτεχνίες οδοστρωμάτων στο Δήμο Βύρωνα της εργολαβίας χρονικής περιόδου 2010-2011», και ελήφθη η υπ’ αριθμ. 29/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, με την οποία το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου κ. Κατωπόδη Γρηγόριου, η οποία έχει ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα εντέλει την Νομική Υπηρεσία του Δήμου να μελετήσει την έκθεση του Πραγματογνώμονα και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αναγκαίες ενέργειες που προτείνει».
7. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Ιουνίου 2020 η παράταξη της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ» υποβάλλει Ερώτηση αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης της προαναφερόμενης απόφασης (υπ’ αριθμ. 29/2020) του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα.
Παραθέτουμε -προς υπενθύμιση- την τελευταία παράγραφο από τα Πρακτικά της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης της 9ης Μαρτίου 2020 με τα λόγια του Δημάρχου Βύρωνα: «Αυτό που ψηφίστηκε, για να το θυμηθούμε, είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εντέλλει τη νομική υπηρεσία να μελετήσει την έκθεση του πραγματογνώμονα και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αναγκαίες ενέργειες που προτίθεται να κάνει».
«Σε λίγες μέρες ο μήνας θα έχει εννιά» Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή, από εκείνη την μέρα, ήδη θα έχουν περάσει έντεκα (11) ολόκληροι μήνες, και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου ακόμα δεν έχει ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο!
Επειδή, η υπομονή αγγίζει πλέον τον χρόνο κυοφορίας του θηλυκού (Equus asinus) όνου...
Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος, επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ:
«Διάβασα το πόρισμα όλο και τις 73 σελίδες, πόσες είναι, και κατά την άποψή μου, ως προς το συγκεκριμένο βεβαίως επιμέρους κομμάτι του έργου που εξετάζουμε, για περίπτωση κακοτεχνίας από την πλευρά του εργολάβου.
Όταν δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές, δεν το λέω εγώ, το λέει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, όταν δεν μπήκαν οι σωστές πλάκες, έπρεπε να μπουν κατηγορίας 1 με πάχος τουλάχιστον 5 εκατοστά και μπήκαν κατηγορίας 2, λέει η πραγματογνωμοσύνη, όταν δεν ήταν παντού το σωστό πάχος κονιάματος που έπρεπε να είναι 2,5 εκατοστά σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, δεν μπήκαν παντού, κακώς δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές, δεν τηρήθηκαν αυτά που έπρεπε να τηρηθούν, λέει η πραγματογνωμοσύνη.
Άρα ήταν ξεκάθαρο ότι εδώ υπήρχε κακοτεχνία και παράβαση των κείμενων διατάξεων από τον εργολάβο. Το γιατί δεν έγινε αντιληπτό αυτό κατά την επίβλεψη είναι μια άλλη ιστορία.
Και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ, επειδή αναφέρθηκε, σε δίκες σχετικά με έργα είναι το πιο ισχυρό αποδεικτικό μέσο. Το πρώτο πράγμα που κάνει το δικαστήριο όταν έχει να εξετάσει τέτοιο πράγμα είναι να διατάξει πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ, από πίνακα πραγματογνωμόνων.
Ο οποίος πραγματογνώμονας, για όσους διάβασαν την πραγματογνωμοσύνη, δεν έκανε αυθαίρετους υπολογισμούς, έκανε μετρήσεις. Μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα οι πλάκες αλλά η αυτοψία του, και πήρε δείγμα, έγινε πριν καταστραφούν, πριν αντικαταστήσουμε το οδόστρωμα.
Και τα έστειλε στα κρατικά εργαστήρια και οι μελέτες, οι μετρήσεις που λέει είναι από τα κρατικά εργαστήρια. Δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων.
Δεν θέλω να υποκαταστήσω σε καμία περίπτωση τη νομική μας υπηρεσία, θεωρώ όμως ότι εφόσον μας παραγραφεί η όποια αξίωση έχουμε για τον εργολάβο στα χέρια μας, ενώ πέντε χρόνια σέρνεται αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ευθύνες και πρέπει πριν παρέλθει, έστω η δεκαετία για τα κεκρυμμμένα ελαττώματα που προβλέπει ο αστικός κώδικας, που είναι απώτατο χρονικό σημείο, να κάνουμε κάποια πράγματα.
Δεν ξέρω ένα έχουμε περιθώρια πλέον, γιατί το κεκρυμμένο είναι ένα θέμα, κατά πόσο ήταν κρυμμένα και δεν μπορούσαμε να τα δούμε εμείς, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι γιατί έχουμε ευθύνες όταν εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει αυτή η ιστορία και εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα!»
---------------------------------
Κα ΣΑΡΟΛΑ, Δικηγόρος, επικεφαλής της παράταξης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ:
«Και σε αυτό ο πραγματογνώμονας, σε πραγματογνωμοσύνη 73 σελίδων, είναι σαφής. Μας δίνει δηλαδή δύο απαντήσεις οι οποίες νομίζω ότι ακόμα και για μένα που δεν είμαι ειδικός, ξεδιαλύνουν την κατάσταση και με πλήρη σαφήνεια λένε ότι εδώ υπήρξαν κάποιες κακοτεχνίες.
Όταν, λοιπόν, σε ένα δημόσιο έργο έρχεται ένας πραγματογνώμονας, έστω και δέκα χρόνια μετά, και λέει ότι αυτό το έργο εκτελέστηκε πλημμελώς, χωρίς δηλαδή να τηρηθούν οι απαραίτητες προδιαγραφές και υπήρξαν οι συγκεκριμένες αστοχίες. Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να δώσουμε εντολή στη νομική μας υπηρεσία, πολύ συγκεκριμένη, η οποία θα λέει ότι καλούμε τη νομική υπηρεσία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου μας, να ασκήσει αγωγή κατά παντός υπευθύνου, όποιο κρίνει η νομική μας υπηρεσία ότι πρέπει να στραφεί, και να πράξει τα δέοντα.
Αν δεν πάρουμε μια τέτοια απόφαση σήμερα, έστω και πέντε χρόνια μετά από την ημερομηνία που ξεκινήσαμε να το συζητάμε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι, αν μη τι άλλο, για ό,τι θα μπορούσε ο κάθε δημότης, ο κάθε συμπολίτης μας να σκεφτεί.
Είναι δηλαδή ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρόκειται για δημόσιο χρήμα, εμείς εδώ δεν είμαστε εισαγγελείς, δεν είμαστε δικαστές, δεν κατηγορούμε κανένα, ούτε ειδικοί είμαστε, ούτε την ιδιότητα του μηχανικού έχουμε εδώ πέρα οι περισσότεροι εξ ημών.
Τη δίνουμε, λοιπόν, αυτή την πραγματογνωμοσύνη και ζητάμε από τη νομική μας υπηρεσία να πράξει άμεσα τα δέοντα. Να ασκήσει αγωγή κατά παντός υπευθύνου και ό,τι άλλο θεωρούν».
-----------------------------
*Παραπομπή: Ώδινεν όρος, Ζευς δ’εφοβείτο, το δ’ έτεκε μυν, κοιλοπονούσε το όρος, ο Ζευς φοβόταν, και γέννησε ποντικό. Ο μεθερμηνευόμενον: ιδιαίτερα εντυπωσιακές προσπάθειες που καταλήγουν σε ασήμαντο αποτέλεσμα.
Αρχαία ελληνική παροιμία που τη συναντούμε πάλι στους Βίους Παράλληλους Αγησίλαος του Πλουτάρχου, όπου, κατ’ αυτόν, οι Αιγύπτιοι ηγεμόνες ανέφεραν το μυθολογούμενο, όπως το διατυπώνει, όταν αντίκρισαν πρώτη φορά τον βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο, απογοητευμένοι από την ευτελή ενδυμασία του και την εν γένει εμφάνισή του: «τὸ μυθολογούμενον ὠδίνειν ὄρος, εἶτα μῦν ἀποτεκεῖν». Την ίδια αναφορά είχε κάνει και ο Οράτιος (65-8 π.Χ.): «parturiunt montes, nascetur ridiculus mus», «κοιλοπονούν τα όρη, όμως θα γεννηθεί φαιδρός ποντικός») http://texnografia.blogspot.com/2016/10/blog-post.html
Για το «Βύρωνας, η πόλη μας»
Μαργιαλένα Αθηναίου
4 Φεβρουαρίου 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου