Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Χάρισμά σας αυτή η Δημοτική Αρχή, με την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ που "μας επιτρέπει" να έχουμε!

Σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 2022, συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από την κάλυψη του τίτλου «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ», το, από 12/04/22, αίτημα της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα», και το, με Αριθ. Πρωτ.: 14467/22-07-2022, δικό μας αίτημα, δηλαδή, της Ένωσης Πολιτών «Ενάργεια», που είχε τα εξής θέματα: «α) ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ME ΤΗN ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ “ΠΡΑΣΙΑΣ” και β) ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ».


Ο Αντιδήμαρχος που με τη Στάση του αλλάζει προς το χειρότερο τον Βύρωνα!

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Πλακίδας, ως όφειλε, μας προσκάλεσε να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση, αλλά μετά την ανάγνωση του σχετικού εισηγητικού σημειώματος του Αντιδημάρχου Τ.Υ.Δ.Β. Μιχάλη Καραγιάννη, και ειδικά του σημείου που αναφέρει: «Γ. Τέλος, επιδίωξή μας είναι, η όποια απόφαση ληφθεί στο Δ/Σ να είναι ομόφωνη ώστε να έχουμε την στήριξη όλων, στην αντιμετώπιση της παράνομης επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων και των αυθαίρετων κατασκευών». θεωρήσαμε ότι η παρουσία μας στο Δημοτικό Κατάστημα δεν θα έχει κανένα νόημα…!

Αφήσαμε λοιπόν το θέμα στις Δημοτικές Παρατάξεις!

Οφείλουμε όμως να ΔΩΣΟΥΜΕ ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις ανακρίβειες και στα ψέματα του εισηγητικού σημειώματος του Αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Αγαπητοί συνάδελφοι όλα αυτά σίγουρα συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής των Δημοτών μας, όμως σκοπίμως δεν γίνεται αναφορά αλλά επικεντρώνονται μόνο στις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων και πεζοδρομίων. Βεβαίως και εμείς το θεωρούμε ένα σοβαρό και δύσκολο θέμα. Σοβαρό γιατί αφορά μια σημαντική και δυναμική επαγγελματική τάξη στον δήμο μας που προσφέρει στον τόπο και οικονομικά και κοινωνικά (θέσεις εργασίας), δύσκολο δε γιατί αρκετές φορές οι επαγγελματίες καταστρατηγούν τα δικαιώματα των πολιτών με τις παράνομες καταλήψεις χώρων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ:
Πέρασαν σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια από τότε που η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου με το από 30 Οκτωβρίου 2018 Έγγραφο ζητούσε από τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα, των Γρηγόρη Κατωπόδη και Μιχάλη Καραγιάννη, να απελευθερώσει τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, που είχαν (και εξακολουθούν να έχουν) παρανόμως καταληφθεί από τα τραπεζοκαθίσματα και τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα σταντς των περιπτέρων, «ώστε να αποδοθούν στους δημότες και στους πεζούς γενικότερα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και όμως, ΑΥΤΟΙ, ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!
Παρά το γεγονός ότι, οι προαναφερόμενοι αιρετοί, προσχηματικά, και κατόπιν 2ου Εγγράφου του Γενικού Επιθεωρητή, απέστειλαν έγγραφο που καλούσε τους καταστηματάρχες να απομακρύνουν τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020! Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Ας αναλογιστούμε όμως ότι περάσαμε δύο χρόνια πανδημίας που τους έπληξε οικονομικά. Εκδόθηκαν ειδικές διατάξεις για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, για διευκόλυνση τους. Οι ειδικές διατάξεις παύουν να ισχύουν από 30/9/22 οπότε, εάν δεν δοθεί παράταση πρέπει όχι μόνο να επανέλθουμε στην κατάσταση πριν την πανδημία αλλά και να διορθώσουμε τις παρανομίες του παρελθόντος.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ στο ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ:
Οι ειδικές διατάξεις που αναφέρει ο Αντιδήμαρχος είχαν πάντα ως γνώμονα την Νομοθεσία και συγκεκριμένα το 2ο Άρθρο της Απόφασης του Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02) και το Άρθρο 65 παρ. 2 του Νόμου 4688/2020, που αναφέρουν ότι: «… σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 μ.)». Κάτι που ο Αντιδήμαρχος σκοπίμως παραβλέπει.


ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Ο Δήμος όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχει μηχανισμό ελέγχου (Δημοτική Αστυνομία) και το γραφείο καταστημάτων δεν έχει την αρμοδιότητα και την κατάρτιση, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας τέτοιας αρμοδιότητας. Ακόμα και ο κανονισμός λειτουργίας σε ορισμένα σημεία θέλει αλλαγές.» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ:
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αυθαίρετη χρήση των κοινόχρηστων χώρων διαπιστώνεται από τη Δημοτική Αρχή ή την Αστυνομική Αρχή της περιοχής, οι οποίες οφείλουν να προβαίνουν σε κάθε ενέργεια για την οριστική διευθέτηση παρόμοιων ζητημάτων.
Ο Αντιδήμαρχος που, τον Σεπτέμβριο του 2016, έλεγε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι γυρίζει σε όλη την πόλη, θα μπορούσε με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας να πηγαίνει έστω και σε ένα κατάστημα και ένα περίπτερο κάθε μέρα… Υπάρχουν 365 καταστήματα και περίπτερα που αυθαιρετούν; Όχι, βέβαια. Βούληση δεν υπάρχει! Και μην ξεχνάμε, πέρασαν 4 χρόνια από το Έγγραφο του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Το φαινόμενο της χρήσης πρασιάς από τα καταστήματα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι θέμα κατ’ εξοχήν πολεοδομικό και αφορά τον Δήμο Αθηναίων που ανήκουμε πολεοδομικά. Η πρασιά αποτελεί τμήμα του όλου οικοπέδου της πολυκατοικίας και είναι ιδιοκτησία αυτών που έχουν τα διαμερίσματα. Η άδεια δίνεται είτε βάσει καταστατικού, είτε με απόφαση της συνέλευσης της πολυκατοικίας.
Σαν δήμος δεν υπάρχει μέχρι τώρα καταγγελία μη παραχώρησης της πρασιάς σε κατάστημα. Η κατάληψη της πρασιάς και η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου είναι δύο διαφορετικά θέματα. Όταν κάποιος αιτείται χώρο κοινόχρηστο, ο Δήμος με προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στον κανονισμό, παραχωρεί τον χώρο.
»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ:
Η πρασιά στις πολυκατοικίες είναι μεν ιδιόκτητος χώρος μιας οικοδομής, αλλά, θεωρείται κοινόχρηστος χώρος, στην κοινή χρήση όλων των ιδιοκτητών ορόφων και διαμερισμάτων αυτής και δεν μπορεί να αποτελέσει αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός! 

 

Για να αλλάξει χρήση ο συγκεκριμένος χώρος, δεν αρκεί μια απλή, τυπική διαδικασία, "είτε βάσει καταστατικού, είτε με απόφαση της συνέλευσης της πολυκατοικίας" όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος (;), ούτε βέβαια και η δήθεν νομότυπη τακτοποίηση του (όπως συμβαίνει) με τις άλλες ευλογίες της Πολεοδομίας.
Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, δηλαδή 1000 χιλιοστά του οικοπέδου, και να υπάρξει τροποποιητική πράξη της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και του κανονισμού της πολυκατοικίας, η οποία εν συνεχεία νόμιμα θα μεταγραφεί στα βιβλία μεταγραφών του Δήμου Βύρωνα. Τα έξοδα είναι πολλά! Ποιος θα δεχόταν κάτι τέτοιο; 

Όμως και πάλι, η απόφαση δεν θα είναι νόμιμη!!!! Η νομοθεσία επιβάλλει το 30% ενός οικοπέδου στο οποίο ανεγείρεται μια οικοδομή να μένει ακάλυπτο και να φυτεύεται.
Και τι ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις καταστρατήγησής του;
Στο Ν.4178/2013,  Άρθρο 9 Γ. κατηγορία 3.Β. αναφέρεται ρητά ότι, εξαιρούνται της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ, με την καταβολή παραβόλου,  ΜΟΝΟΝ μικρές παραβάσεις, δηλαδή,  η «Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου ΕΩΣ 5%». Γιατί κάνει πως δεν τα ξέρει αυτά ο Αντιδήμαρχος (να σου πετύχει);

Υπενθυμίζουμε τι αναφέραμε για το θέμα της πρασιάς στο Αίτημά μας: «.... Έτσι, με το κλείσιμο των χώρων αυτών, της πρασιάς, με αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές από τους καταστηματάρχες, η Διοίκησή σας είναι συνένοχος στην παρανομία, γιατί καλύπτεται πίσω από το αστικό δίκαιο, δηλώνοντας ότι η πρασιά «αποτελεί ιδιωτικό χώρο» και ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε ανακαλέσει, άμεσα, όλες τις άδειες, όλων εκείνων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν παράνομη και αυθαίρετη χρήση της πρασιάς. Η νομοθεσία είναι σαφής. Η δε Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως & Δόμησης του Δήμου Αθηναίων που στηρίζει διοικητικά τον Δήμο Βύρωνα, είχε αναφέρει σε Έγγραφό της, ως Απάντηση στην με Αρ. Πρωτ.: 310262/29-09-2015 Αναφορά, ότι, για τις ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ! Δηλαδή, ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ!  (Βλέπε άρθρο Τετάρτης 18 Μαΐου 2016: ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/05/blog-post_18.html)
Αντιθέτως, Εσείς, κάθε φορά, επιβραβεύετε εκείνους τους καταστηματάρχες που κάνουν παράνομη και αυθαίρετη χρήση της πρασιάς με το να τους χορηγείτε και άδειες παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων στα πεζοδρόμια ή στις πλατείες, απέναντι από τα καταστήματά των».

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Το έργο της πλατείας Φατσέα συνεχίζεται με τα γνωστά προβλήματα της προμήθειας των υλικών και ανατιμήσεων. Οι περιμετρικές σκληρές επιφάνειες έχουν ολοκληρωθεί. Θεωρήσαμε σωστό να επιτραπεί στους χώρους αυτούς η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, για να δουλέψουν τα καταστήματα το καλοκαίρι και η πλατεία να αποκτήσει ζωή. Τα καταστήματα χρησιμοποιούν την άδεια που τους είχε δοθεί πριν τις εργασίες.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ:
Δείτε την παρακάτω φωτογραφία: Με ποιο δικαίωμα θεώρησε σωστό η Δημοτική Αρχή να καταλαμβάνεται ολόκληρο πεζοδρόμιο της πλατείας Φατσέα; Που είναι ο σεβασμός στους πολίτες και τα δικαιώματά των; Για αυτή και μόνο τη γραπτή του δήλωση-ομολογία ο Αντιδήμαρχος, σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του! Εάν δεν το πράξει από μόνος του, θα πρέπει να το ζητήσουν οι Δημοτικές Παρατάξεις!

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Γ. Τέλος, επιδίωξή μας είναι, η όποια απόφαση ληφθεί στο Δ/Σ να είναι ομόφωνη ώστε να έχουμε την στήριξη όλων, στην αντιμετώπιση της παράνομης επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων και των αυθαίρετων κατασκευών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ:
Θα πρέπει να είναι κανείς ηλίθιος για να μην καταλάβει τι κρύβεται πίσω από αυτή την πρόταση. Η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να βγάλει από την τρύπα το φίδι που εκείνη εξέθρεψε μόνη της και, θα πρέπει να σταματήσει να ψάχνει «συμμάχους» για να μοιραστεί το πολιτικό κόστος. Το πέτυχε, μία φορά,  στις 15 Ιανουαρίου 2020 με την περιβόητη πρόταση του Μίλτου Μπαντή και έτσι υπόλογοι είναι πλέον ΜΑΖΙ... όχι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο όπως έξυπνα προσπάθησε να το περάσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022 ο κύριος Αντιδήμαρχος... που με τη Στάση του αλλάζει προς το χειρότερο τον Βύρωνα!

Κλείνουμε με την προτροπή να διαβάσετε το άρθρο, της  Πέμπτης 16 Ιουνίου 2022, που είχε τίτλο: «Η μόνη λύση πλέον είναι μια ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών!» https://vironasipolimas.blogspot.com/2022/06/blog-post_16.html και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε!


Ενάργεια

Σεπτέμβριος 2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου