Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Στο Δήμο Βύρωνα "εκτελούνται κακοτεχνίες"

Για το άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ : ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» κύριο Αλέξη Σωτηρόπουλο ο οποίος μας χορήγησε/έστειλε τα διαβιβαστικά έγγραφα που αντάλλαξαν η Διοίκηση του Δήμου με την εργολήπτρια εταιρεία ΛΙΘΟΣ σχετικά με τις κακοτεχνίες στο έργο των ασφαλτοστρώσεων - μπετοστρώσεων που πραγματοποιείται την περίοδο αυτή στους δρόμους της πόλης μας.

Υπενθυμίζουμε ότι, στις 30 Απριλίου 2020 η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε η επανάληψη των έργων λόγω κακοτεχνιών και ότι, στις 8 Μαΐου 2020, η δημοτική παράταξη του κυρίου Α. Σωτηρόπουλου κατέθεσε ερώτηση όπου ζητούσε ενημέρωση και να κατονομαστούν οι δρόμοι για τους οποίους ζητήθηκε επανάληψη των έργων.
Δείτε το άρθρο: «Η "ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ" επανέρχεται στο θέμα των κακοτεχνιών. Ερώτηση για το Δ.Σ. της 1ης Ιουνίου»
Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 η Δημοτική Αρχή (δια της Τεχνικής της Υπηρεσίας) αρχικά έστειλε το με αρ. Πρωτ.: 3192 εξής έγγραφο προς την εταιρεία ΛΙΘΟΣ:

 
ΘΕΜΑ: ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ» (1)

Σας γνωρίζουμε ότι στις παρακάτω οδούς στις οποίες εκτελέσθηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης στα πλαίσια του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ» παρουσιάσθηκαν κακοτεχνίες.
  1. ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ (από Νο 27 έως τέλος) 
  2. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ (ολόκληρη) 
  3. ΘΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΕΜΟΥ (από ΚΑΤΕΧΑΚΗ έως ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ) 
  4. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (από Νο 534 έως τέλος) 
  5. 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (διασταύρωση με Λ. ΚΑΡΕΑ) 
  6. ΛΕΩΦ.ΚΑΡΕΑ: α (πηγή έως Νο 110 και στις δύο λωρίδες) - β (από ΔΑΦΝΗΣ έως ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ) - γ (διασταύρωση με ΡΟΔΩΝ) - δ (διασταύρωση με ΚΑΤΕΧΑΚΗ).
Από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι κακοτεχνίες οφείλονται σε αστοχία του ασφαλτομίγματος.
 
Παρακαλούμε όπως προβείτε στην άμεση αποκατάσταση (νέα ασφαλτόστρωση) σε διάστημα ενός μήνα σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες.

==========================

ΚΑΙ εν συνεχεία στις 22 Απριλίου 2020, το με αρ. Πρωτ.: 6874 έγγραφο που ανέφερε: 

ΘΕΜΑ: ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ» (2)

Σε συνέχεια του υπ' αριθμ. Πρωτ.: 3192/14-2-2020 έγγραφο μας με το οποίο σας αναφέρουμε κακοτεχνίες σε τμήματα οδών που ασφαλτοστρώθηκαν σας γνωρίζουμε ότι και στις παρακάτω οδούς στις οποίες εκτελέσθηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης στα πλαίσια του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ» παρουσιάσθηκαν κακοτεχνίες.
1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ (από Παπανδρέου μέχρι τέλος).
Σε όλο το οδόστρωμα έχει αποκολληθεί μέρος από το χαλίκι με την βροχή.
2. ΛΥΔΙΑΣ Νο.23,13,8. Στις ενώσεις έχουν φύγει κομμάτια.
3. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ Νο.34,26,20,16,17,6. (Έντονες αλλοιώσεις στην τελική επιφάνεια).
4. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ Νο.22,24,16,12,4,36,38,44,41,68,72,108,93,94,34,36. Στις ενώσεις έχουν φύγει κομμάτια.
5. ΤΡΑΛΛΕΩΝ Νο.54,37,46,17,18. Στις ενώσεις έχουν φύγει κομμάτια.
6. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (από Αθαν. Διάκου μέχρι τα γήπεδα υπάρχουν αλλοιώσεις και έχουν αποκολληθεί κομμάτια).
7. ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ (αποκολλήσεις και αλλοιώσεις σε ολόκληρο το μήκος της).
8. ΣΩΚΙΩΝ No.9,11,15,30,34 (αποκολλήσεις αλλοιώσεις μπαλώματα).
9. ΦΛΕΜΙΝΓΚ No.8-10, 17-19,30,40,49. Στις ενώσεις έχουν φύγει κομμάτια.
10. ΑΠΑΛΕΙΑΣ (από Κορυτσάς έως Ν.Ελβετίας αποκολλήσεις και αλλοιώσεις ).
11. MΕΛΗΤΟΣ Νο.4,7,15-17,22 (αποκόλληση τμημάτων).
12. ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ No.3,5-15,25-29,33 (παρατηρούνται αλλοιώσεις στο οδόστρωμα).
13. ΚΟΡΥΤΣΑΣ Νο.6,8,48,52 (παρατηρούνται αλλοιώσεις).
14. ΝΕΑΣ ΕΦΕΣΣΟΥ Νο. 3,25,47,51, και στο τέλος της οδού παρατηρούνται αλλοιώσεις).

Από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκαν εκτεταμένες αποκολλήσεις ασφάλτου και αδρανών υλικών και ανομοιομορφία στην τελική επιφάνεια του οδοστρώματος.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στην άμεση αποκατάσταση (νέα ασφαλτόστρωση) σε διάστημα ενός μήνα σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες.

==================================

Η δε εταιρεία απάντησε ως εξής: 

Σε απάντηση των υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 6874/22-04-2020 και 3194/14-02-2020 εγγράφων, σας ενημερώνουμε ότι αποκαταστάθηκαν πλήρως τα τμήματα των οδών που παρουσιάστηκαν αλλοιώσεις στο οδόστρωμα.

======================================


Απάντηση που δεν ικανοποίησε τη διοίκηση του Δήμου η οποία επανήλθε με το παρακάτω έγγραφο, με αρ. Πρωτ.: 8444 της 22ας Μαΐου 2020:

ΘΕΜΑ: Ορισμός επιτροπής για διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων του έργου: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ»
 
Μετά από αυτοψίες και μακροσκοπικούς ελέγχους της επίβλεψης σε οδούς που ανασφαλτώθηκαν στα πλαίσια του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ» το οποίο εκτελείτε ως ανάδοχος, διαπιστώθηκαν: μή ομαλή και επίπεδη τελική επιφάνεια, τοπικές φθορές καθώς και αποκολλήσεις αδρανών (εντονότερα μετά την πάροδο μικρού σχετικά χρονικού διαστήματος - 2 έως 3 μηνών και από τη διάστρωση του νέου τάπητα κυκλοφορίας).

Με τα υπ' αριθμ. 3194/14-2-2020 και 6874/22-4-2020 έγγραφα της επίβλεψης, σας ζητήθηκε όπως προβείτε σε άμεση αποκατάσταση τμημάτων οδών που ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναφέρονται στα παραπάνω έγγραφα. 

Με το υπ' αριθμ. 7789/13-5-2020 έγγραφο σας, δηλώσατε ότι αποπερατώθηκαν οι αποκαταστάσεις (νέα ασφαλτόστρωση) τμημάτων των οδών που κρίνατε και επιλέξατε από τους αναφερόμενους στα σχετικά έγγραφά μας, συνολικού εμβαδού 8.227,94 τμ. 

Μετά τα παραπάνω προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα, ορθή εφαρμογή των υλικών αλλά και να διερευνηθούν πλήρως οι αιτίες των Τοπικών φθορών, αποκολλήσεων αδρανών, κλπ του ασφαλτοτάπητα κυκλοφορίας στο σύνολο των οδών που εκτελέσατε εργασίες, ορίζουμε επιτροπή αποτελούμενη από τους υπαλλήλους του Δήμου : 
-Κόλλια Δημήτριο, επιβλέπων του έργου, 
-Μαρκίδη Χρήστο και 
-Δραγκιώτου Μαρία 
για να προβεί, παρουσία του αναδόχου και με δαπάνες του όπως προβλέπεται στα συμβατικά τεύχη, σε λήψη δειγμάτων που στη συνέχεια θα αποσταλλούν σε πιστοποιημένο εργαστήριο για τους σχετικούς ποιοτικούς, κλπ ελέγχους όπως περιγράφονται στα συμβατικά τεύχη, στις αντίστοιχες ΠΕΤΕΠ του τιμολογίου . μελέτης, κλπ) και στη συνέχεια σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και σύνταξη πρακτικού.
Αναλυτικότερα, μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων, η επιτροπή θα υποβάλλει στην Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών σχετικό πρακτικό με τα σημεία ελέγχου, πάχη ασφαλτοτάπητα, ποιοτικά κλπ στοιχεία, παρατηρήσεις και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων με τελικά συμπεράσματα-προτάσεις. Ο επιτόπιος έλεγχος και η λήψη δοκιμίων θα ολοκληρωθεί εντός είκοσι (20) ημερών από την παραλαβή του παρόντος εγγράφου και μετά από συνεννόηση του επιβλέποντα με τον ανάδοχο για τον ακριβή καθορισμό των ημερομηνιών ελέγχου. Η υποβολή του πρακτικού θα ολοκληρωθεί εντός δέκα (10) ημερών από την παραλαβή των αποτελεσμάτων ελέγχου των δοκιμίων.

================================

Συμπέρασμα; Αυτά για τα οποία φώναζαν και διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι των περιοχών του Βύρωνα όπου πραγματοποιούνταν οι ασφαλτοστρώσεις βγήκαν αληθινά.

Και είτε γιατί εδώ στον Βύρωνα πρώην Δήμαρχος καταδικάστηκε, είτε γιατί υπήρξε μια Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης, είτε γιατί τα έργα οδοποιίας 2017-2018 που «παρέλαβε» αυτή η διοίκηση άρχισαν να «ξεφτίζουν», είτε γιατί -όπως είπαμε-  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κάτοικοι διαμαρτυρόντουσαν με τα χάλια των δρόμων όπου γίνονταν οι ασφαλτοστρώσεις, είτε γιατί ξεσηκώθηκε θύελλα από τα δημοσιεύματα των κινήσεων & συλλογικοτήτων, είτε γιατί έγινε ο χαμός στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2020 όταν -εκτός θέματος- ψιλοσυζητήθηκε το πρόβλημα, είτε για όλα αυτά μαζί, τελικά, η ουσία είναι ότι, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, και ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, η Διοίκηση του Δήμου πράττει αυτό που ΕΙΧΕ ΧΡΕΟΣ να πράξει! 

Για τη συγκεκριμένη ενέργεια, λέμε μπράβο στη Διοίκηση, αλλά, ως γνωστόν, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμβρό»... Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, πιστεύουμε μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεν θα ξεχάσουμε όμως  ότι, έπρεπε να υπάρξουν διαμαρτυρίες για να διαπιστωθούν από την Τεχνική Υπηρεσία οι κακοτεχνίες.
Αλήθεια, που ήταν ο Επιβλέπων Μηχανικός τόσο διάστημα; Επέβλεπε ή μήπως όχι; Στα παραπάνω έγγραφα αναφέρθηκαν, όχι ένας, όχι δύο, αλλά τουλάχιστον 20 δρόμοι με κακοτεχνίες! Απαράδεκτο.

Σε άλλο άρθρο, αργότερα, θα παρουσιάσουμε τι δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2020 ο επιβλέπων (;) μηχανικός των ασφαλτοστρώσεων 2010-2011 για να πάρετε μιαν ιδέα, εάν δεν γνωρίζετε, για το πως γίνονται τα δημόσια έργα!

Δείτε ακόμη το άρθρο της Τρίτης, 26 Μαΐου 2020, "Έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών από τη Διοίκηση αλλά και από τις Δημοτικές Παρατάξεις" https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/05/blog-post_43.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου