Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τα επικίνδυνα κτίσματα

Παρότι ως συλλογικότητα γνωρίζαμε ότι η προθεσμία διοικητικής υποστήριξης της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων προς το Δήμο Βύρωνα λήγει, με τα σημερινά δεδομένα, στις 31 Οκτωβρίου 2021, προχθές υποβάλαμε, για τελευταία φορά, προς την Διεύθυνση Δόμησης και το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, αίτημα για διενέργεια αυτοψίας σε δυο (2) εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα της πόλης μας.

Ποια είναι αυτά ή τους αριθμούς Πρωτοκόλλου που έλαβαν δεν θα το αναφέρουμε, κάποιος όμως πρέπει να ελέγξει το ταχύτερο δυνατόν την επικινδυνότητά τους, επειδή, με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα, οι βροχές –και ειδικά σαν τις σημερινές, του Μπάλλου- θα επιτείνουν το πρόβλημα της σαθρότητάς τους. Μήπως και παρθούν άμεσα μέτρα προφύλαξης για την ασφάλεια των περαστικών. 
 
Γιατί, σε περίπτωση που γίνει κάποιος σεισμός ή καταρρεύσουν από μόνα τους, όχι μόνον αυτά, και όλα τα άλλα που έχουν καταγραφεί από την κίνηση πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» και από εμάς, την «Ενάργεια», μετά, ορισμένοι ως συνήθως θα λένε ιστορίες «ότι δεν είχαμε προσωπικό… ότι φταίνε τα μνημόνια, ότι μέχρι τον Οκτώβριο έφταιγε ο Δήμος Αθηναίων κλπ»

Θυμίζουμε τι είχε απαντήσει ο Αντιδήμαρχος (που στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook δηλώνει και πολιτικός) των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Ιουλίου 2021, σε ερώτηση αναφορικά με την υποχρέωση του Δήμου για δημιουργία Υπηρεσία Δόμησης:

«Η προθεσμία θεωρητικά λήγει τον Οκτώβριο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί από το Δήμο ΥΔΟΜ, γιατί εκτός από τις κτιριακές υποδομές χρειάζεται και ανθρώπινο δυναμικό. Και εντάξει για τις κτιριακές υποδομές, αλλά εμείς έχουμε 5 μηχανικούς από τους οποίους οι 2 σε λίγο συνταξιοδοτούνται. Για να γίνει, απαιτούνται 6-7 Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες κλπ. Η Ηλιούπολη όμως έχει 13, και δεν μπορεί ακόμη να δημιουργήσει ΥΔΟΜ. Δυσκολεύουν τα πράγματα, γιατί τρέχουν έργα με τα προγράμματα Φιλόδημος και Τρίτση 30.000.000 ευρώ και δεν ξέρουμε πόσα θα πάρουμε, υπάρχει και η επίβλεψη… Κανένας όμορος Δήμος δεν έχει φτιάξει ΥΔΟΜ και σκεφτόμαστε να ζητήσουμε συνάντηση με τον Σταυριανουδάκη για να του εκθέσουμε τα προβλήματα… αν είναι να φτιαχτεί ΥΔΟΜ από 2-3 όμορους δήμους πχ Ηλιούπολης, Καισαριανής…»

Δώστε βάση σε εκείνο το «θεωρητικά», που είπε ο Αντιδήμαρχος (ο πολιτικός), δηλαδή, στην προσμονή μιας νέας αναβολής στο αύριο που θα οδηγήσει στο ποτέ…

Δώστε βάση και θαυμάστε εκείνο το «κανένας όμορος Δήμος δεν έχει φτιάξει ΥΔΟΜ»… Σπουδαία λογική πολιτικού! Δηλαδή, επειδή δεν έφτιαξαν Υπηρεσία Δόμησης οι άλλοι δήμοι, γιατί να φτιάξουμε εμείς; Γιατί ο πολιτικός κοίταξε τι κάνουν οι άλλοι και δεν κοίταξε να δει τι θα κάνει αυτός για την πόλη (του), που έχει διαπιστωμένα πάνω από 120 επικίνδυνα κτίσματα; Πότε θα ελεγχθούν αυτά από δομική και στατική άποψη;

Από τότε, και το «σκεφτόμαστε να ζητήσουμε συνάντηση», πέρασαν τρεις (3) μήνες! Δεν γνωρίζουμε εάν υπήρξε συνάντηση ή εάν, στο παρά πέντε της λήξεως της προθεσμίας, οδήγησαν κάπου οι όποιες σκέψεις της Δημοτικής Αρχής, εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι, για το ζήτημα της δημιουργίας ΥΔΟΜ από το Δήμο μια δημοτική παράταξη θα υποβάλλει (εάν ήδη δεν το έχει κάνει) ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο για να γίνει θέμα. Γιατί, όπως είπε και κάποιος άλλος (κανονικός) πολιτικός: "όταν πρέπει να κάνει κανείς κάτι, ο πιο κατάλληλος χρόνος είναι πάντα τώρα" (Φρανσουά Μιττεράν). 

Εμείς χτυπήσαμε για τελευταία φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Βέβαια, δεν περιμένουμε κάτι από τη διοίκηση Γρ. Κατωπόδη, γιατί την συμπεριφορά και τον χρόνο αντίδρασης της Δημοτικής Αρχής την κατέχουμε πολύ καλά από το 2015 και μετά, από μια παρόμοια περίπτωση. Όσοι δεν γνωρίζετε ή δεν θυμάστε την υπόθεση του κτίσματος της οδού Χρ. Σμύρνης και Παν. Τσαλδάρη, και ενδιαφέρεστε, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα: 

Τρίτη, 3 Απριλίου 2018 ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΘ' ΟΔΟΝ κύριοι ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΑΑΘΟΝΤΑΙ !

Και όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την πόλη που ζούνε, ας διαβάσουν το άρθρο της Κυριακής, 24 Μαΐου 2020, «Κάτοικε του Βύρωνα, δραστηριοποιήσου, οργανώσου στη γειτονιά σου» https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/05/blog-post_24.html

Ενάργεια

14 Οκτωβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου