Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Παιδικές Χαρές Δήμου Βύρωνα: Προσεχώς επιστροφή στην επικινδυνότητα και την εξαθλίωση;

Το παρακάτω άρθρο -το οποίο έγινε σε συνεννόηση με την κίνηση πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω»- μπορείτε να το βρείτε και στο φύλλο Δεκεμβρίου 2021 της τοπικής εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ".  

Ελπίζουμε κάποια δημοτική παράταξη (ή κάποιες) να επαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι απλώς για μια συζήτηση καφενείου, ως είθισται, μα για να δοθούν οριστικές λύσεις στα προβλήματα των Παιδικών Χαρών της πόλης μας.

Παιδικές Χαρές Δήμου Βύρωνα: Προσεχώς επιστροφή στην επικινδυνότητα και την εξαθλίωση; 

Στο Δήμο Βύρωνα εκσυγχρονίσαμε και πιστοποιήσαμε είκοσι (20) Παιδικές Χαρές για να τις απολαμβάνουν τα παιδιά, δυστυχώς, μόνο στο παρόν, που πολύ σύντομα έγινε παρελθόν, γιατί η Δημοτική Αρχή, χωρίς κάποιο σχεδιασμό για το μέλλον, τις άφησε στην τύχη τους.

Και όλα αυτά με ένα "Θεωρητικό κόστος" 1.478.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα: 

Με το ποσό των 198.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, ανακατασκευάστηκαν οι Παιδικές Χαρές:
1.Καραολή και Δημητρίου
2.Πάρκο Ραιδεστού
3.Αγ. Γεωργίου Καρέα
4.Προσφυγικά Καρέα (οδός Κισσού)

και με το ποσό των 980.000 ευρώ από την Περιφέρεια, ανακατασκευάστηκαν οι Παιδικές Χαρές:
1.Πλατεία Βαρουτίδη (Αγαλματάκια)
2.Μανώλη (Αλαμάνας και Αθ. Διάκου)
3.Πάρκο Νέας Ελβετίας
4.Ντάνκαν (δίπλα στη σχολή χορού)
5.Πάρκο Ανάληψης
6.Πλατεία Γράμμου (Τσιρακοπούλου)
7.Αγ. Τριάδα
8.Πάρκο Δ. Νικολαΐδη (μόνο το τμήμα εκείνο που βρίσκεται στη συμβολή Β. Αντωνιάδη).

Τέλος με το ποσό των 300.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών εκσυγχρονίστηκαν οι ακόλουθες Παιδικές Χαρές:
1.Παύλου Μελά (Καρέας)
2.Αναπήρων Πολέμου (Καρέας)
3.Βιάνου (Καρέας)
4.Επταπύργου και Προποντίδος
5.Παξινού και Προποντίδος
6.Κάλβου
7.Νεάρχου και Χαριδήμου
8.Ιγνατίου Άρτης (η οποία είχε ανακατασκευαστεί από ιδίους πόρους του Δήμου Βύρωνα και είχε εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2017, στην οποία υπήρξε αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών με σύγχρονα LED).

Γράψαμε «Θεωρητικό κόστος» γιατί σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει γραπτώς η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα, ως απάντηση σε αίτημα –και κατόπιν διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη- η δαπάνη για την ανακατασκευή δέκα (10) Παιδικών Χαρών ήταν 634.500 ευρώ, οπότε το κόστος των 12 πρώτων αναφερομένων Παιδικών Χαρών δεν πρέπει να ξεπέρασε τις 800.000 ευρώ και άρα, το συνολικό κόστος τους το 1.100.000 ευρώ. 

Χρυσοπληρωμένες μα και πρόχειρα σχεδιασμένες! Παράδειγμα; Η τοποθέτηση της ρόδας, στην Παιδική Χαρά Μανώλη, όπου εξαιτίας της αρκετά παιδιά τραυματίστηκαν (ένα μάλιστα υπέστη κάταγμα χειρός) μέχρι που χάλασε και ευτυχώς αντικαταστάθηκε με το ασφαλές παιχνίδι αυτοκινητάκι (δείτε το φωτογραφικό υλικό από την κίνηση πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω»).

Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να απαντήσει: 

Α) Τι σκοπεύει να κάνει με τη συντήρηση των Παιδικών Χαρών; Όργανα και παιχνίδια ήδη καταστράφηκαν, καινούρια φωτιστικά LED δεν ανάβουν κλπ. Δείτε στην φωτογραφία από την Παιδική Χαρά της Ανάληψης την καταστροφή των προστατευτικών στο περιστρεφόμενο όργανο

 

Η διετής σύμβαση με τον εργολάβο τελειώνει το 2021, και αυτή δεν περιλαμβάνει παρά μόνο τη χρήση. Θα αντιμετωπίσει η Διοίκηση το πρόβλημα αυτό αλλά και εκείνο των βανδαλισμών; 

Γιατί διαφορετικά σε λίγο καιρό οι πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές θα επιστρέψουν στην κατάσταση που παρελήφθησαν από την προηγούμενη διοίκηση, και, για όποιον θυμάται, στην προχειρότητα με την οποία είχε αντιμετωπίσει το θέμα το 2015 η «αυταπατώμενη» και νεοεκλεγμένη διοίκηση Γρηγόρη Κατωπόδη, η οποία σκόπευε, με συνολικό κόστος 80.000 – 100.000 ευρώ, να ψευτοεπισκευάσει – αντί να πιστοποιήσει-  όλες τις Παιδικές Χαρές. 

Τότε που στις 10 Δεκεμβρίου 2015, εξαπατώντας τους πολίτες, ανακοίνωνε ότι: «Με εντολή του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μιχάλη Καραγιάννη, ξεκίνησαν οι επισκευές πιστοποίησης στις Παιδικές Χαρές του Δήμου μας. Η αρχή έγινε από την Παιδική Χαρά της Νέας Ελβετίας και του πάρκου της Καραολή & Δημητρίου. Οι εργασίες πρόκειται να συνεχισθούν και στις υπόλοιπες Παιδικές Χαρές του Δήμου στις αρχές του 2016».

Και βέβαια οι πολίτες του Βύρωνα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ την ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ αλλαγή πλεύσης της διοίκησης, που έγινε τον Μάρτιο του 2016, όταν 3μελής επιτροπή πολιτών, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Ζυγούρη (Βύρωνας και τριγύρω), Δημήτρη Σουλιώτη (Δημοκρατική Ενότητα) και Νικόλαο Βούρτση (Ενάργεια), επισκέφτηκε τον Αντιδήμαρχο της Τ/Υ κ. Καραγιάννη, θέτοντας τέρμα στην εξαθλίωση και στην επικινδυνότητα των Παιδικών Χαρών αλλά και στην προχειρότητα και επιπολαιότητα  της Δημοτικής Αρχής.

Β) Τι σκοπεύει να κάνει με την φύλαξη των Παιδικών Χαρών; Αν οι Παιδικές Χαρές δεν κλειδώνουν το βράδυ και δεν φυλάσσονται, πέρα από την επικινδυνότητα και την ασφάλεια των εισερχομένων, πολύ σύντομα οι χώροι θα καταστραφούν.

Γ) Τι θα γίνει με την καθαριότητα των Παιδικών Χαρών; Της υπενθυμίζουμε την Έκθεση «ράπισμα» της Υγειονομικής Υπηρεσίας για την Παιδική Χαρά της πλατείας Βαρουτίδη. 

Δ) Τι θα κάνει για τον περιβάλλοντα χώρο της Παιδικής Χαράς της Ανάληψης, δηλαδή, το Πρότυπο Πάρκο Αναψυχής (sic!)... ή για τα επικίνδυνα κράσπεδα της Παιδικής Χαράς της Αγίας Τριάδος, όπου, με τη συγκεκριμένη κατασκευή του κρασπέδου, εύκολα μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα σε κάποιο από τα παιδιά που παίζουν ή τρέχουν σε αυτή;

Δεκέμβριος 2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου