Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΧΑΛΙΩΝ

Ένα άλυτο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους ορισμένων περιοχών της πόλης μας, είναι το παράνομο υπαίθριο εμπόριο χαλιών.





Και αυτό λόγω του ότι για την εκάστοτε Δημοτική Αρχή ισχύει το «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει»! 
Γιατί η λύση θα ήταν απλή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 2323/1995 και 3731/2008 η αρμοδιότητα ελέγχου αναφορικά με το παράνομο υπαίθριο εμπόριο ανήκε στη Δημοτική Αστυνομία, ενώ η Ελληνική Αστυνομία περιοριζόταν στην παροχή συνδρομής σε αυτή, κατά την άσκηση του έργου της, που ήταν η εφαρμογή των διατάξεων της Κι 11787/7-06-07 Υπουργικής Απόφασης (του Υπουργείου Οικονομίας), οι οποίες αφορούσαν στην διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής των εμπορευμάτων ή της διάθεσής των σε ευαγή ιδρύματα.
Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την αριθμ. Α2-2040/03-04-2008 Εγκύκλιο, η οποία απευθυνόταν μεταξύ των άλλων, στους Δήμους και στις Δ/νσεις Αστυνομίας της χώρας, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα για τον έλεγχο, την λήψη διοικητικών μέτρων και την κύρια ευθύνη για την εξάλειψη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, είχαν δοθεί διευκρινήσεις και οδηγίες στις αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς, και να εφαρμόσουν τις σχετικές διατάξεις της απόφασης που προαναφέραμε.

Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Βύρωνα, Δημοτική Αστυνομία δεν υφίσταται.
Θα ρωτήσει κανείς: «κι όταν υπήρχε, είχε εξαλειφτεί το παραεμπόριο»; Όχι βέβαια.
Φθινόπωρο-χειμώνα, όπου λαϊκή αγορά, εμφανίζονταν στους παράπλευρους δρόμους και οι πωλητές χαλιών, παίζοντας για χρόνια με την Αστυνομία - εν γένει - το παιχνίδι «Κυνηγητό», κυρίως κατόπιν καταγγελιών από μέρους των πολιτών (ο τέως Δήμαρχος Χαρδαλιάς και οι πρώην  Αντιδήμαρχοι, Αντωνίου, Καπάνταης, ήταν ενήμεροι. Η υπόθεση είχε φθάσει μέχρι και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης). Τώρα, ούτε αυτό.
   
Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη χώρα που πρέπει «να ψηφιστεί ένας νόμος, που θα υποχρεώνει την εφαρμογή των νόμων».

Σημειώνεται ότι οι παράνομοι αυτοί πλανόδιοι πωλητές (Ρομά), υποπίπτουν ΔΙΧΩΣ ΤΙΜΩΡΙΑ στα κάτωθι παραπτώματα, τα οποία επισύρουν και πολύ υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες:

1. Πώληση των προϊόντων τους χωρίς την αντίστοιχη άδεια και χωρίς έκδοση παραστατικών. 
[Η πολιτεία με τον Ν. 3377/05 (ΦΕΚ 202/Α) και του Ν. 3557/07 (ΦΕΚ 100/Α) έχει θεσπίσει διαφανείς, αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση των σχετικών αδειών καθώς και κανόνες άσκησης της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας]
2. Κατοχή προϊόντων προς πώληση, συνήθως δίχως παραστατικά αγοράς*.
3. Μη απόδοση ΦΠΑ.
4. Μη χορήγηση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.
5. Τα προς πώληση προϊόντα δεν φέρουν σήμανση για την καταλληλότητα τους προς χρήση από τους καταναλωτές (Πιθανώς αμφιβόλου ποιότητας, μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα για κάποιον με αλλεργίες).
6. Παράνομη κατάληψη του χώρου στον οποίο εκθέτουν την πραμάτειά τους.
7. Στάθμευση των οχημάτων τους σε διπλή σειρά κατά παράβαση του Άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. με αποτέλεσμα:





α) Να παρεμποδίζεται η ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου των εναπομεινάντων καταστημάτων.
β) Να παρεμποδίζεται η ομαλή αναχώρηση ή η προσπάθεια στάθμευσης ΙΧΕ αυτοκινήτων.
γ) Να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε οδούς όπου διέρχονται μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πχ στην οδό Ν. Νικηφορίδη (τρόλεϊ), δηλαδή, παρακώλυση συγκοινωνίας και ως απόρροια αυτής, ηχορύπανση.


Επειδή ξεπερνά την δεκαετία η ανελλιπής διαμαρτυρία και καταγγελία των πολιτών, 
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή όπως επιτέλους εξαλείψει το φαινόμενο του παραεμπορίου στο Δήμο Βύρωνα, είτε με την εφαρμογή της νομοθεσίας, είτε με την Υποχρεωτική νομιμοποίηση όλων των πλανόδιων πωλητών (η δική μας πρόταση).

Εκτός κι εάν η ψήφιση, από την Βουλή των Ελλήνων, ενός νόμου που θα καταργεί όλους εκείνους που δεν εφαρμόζονται, πρέπει να θεωρείται πιο εύκολη διαδικασία ...


*Τα χαλιά τα οποία εμπορεύονται στις λαϊκές αγορές είναι αρκετά πιο οικονομικά γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν περάσει κάποιο ποιοτικό έλεγχο ή έχουν περάσει και έχουν βρεθεί προβληματικά.
Στις περιπτώσεις αυτές είναι πιθανόν να υπάρχει πάνω στο προϊόν ένα αυτοκόλλητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου