Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΑ "ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ" !

Επικουρικώς στο άρθρο "Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η έντονη καταιγίδα στην πόλη μας" (Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016) της συλλογικότητας ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ, προσθέτουμε ότι, ο δήμος Βύρωνα χρηματοδοτήθηκε το έτος 2010 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 3.000.000 ευρώ για το έργο "ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΜΕΑ", όμως, αντί για το αναφερθέν έργο αυτό, τελικά, επί διοικήσεως Ν. Χαρδαλιά, το έργο κατέληξε ως ασφαλτοστρώσεις! Aσφαλτοστρώθηκαν, με δαπάνη 2.850.000 ευρώ, περισσότεροι από 70 δρόμοι της πόλης μας, ορισμένοι για δεύτερη φορά, ορισμένοι πλακοστρώθηκαν άρον - άρον, ενώ 300 φρεάτια ασφαλτοστρώθηκαν κι αυτά... 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διάλογος που διεξήχθη, στη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2015, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων κ. Τζιορτζιώτη (αρχηγού της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα) και του πρώην Αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας  κ. Ζούμπου (Νέα Εποχή Βύρωνα-Χρήστος Α. Γώγος) κατά τη συζήτηση του θέματος  της κατάστασης των πλακόστρωτων οδοστρωμάτων. 
 
Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης:
 
Σ.ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ: Το συγκεκριμένο έργο είναι μια μεγάλη αμαρτία στον Δήμο Βύρωνα. Επειδή το παρακολούθησα από την αρχή και μάλιστα πολύ επισταμένα, ο τίτλος του έργου ήταν «Διευθέτηση ομβρίων και πρόσβαση ΑΜΕΑ». Είναι τα έργα και τα χρήματα που άλλες φορές λέγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν ρόλο και να γίνουν για άλλα πράγματα. Και γίνανε ασφαλτοστρώσεις. Ήταν ένα έργο το οποίο είχε άλλους στόχους και δεν είχε αυτό που έπρεπε, δηλαδή τη διευθέτηση ομβρίων και την πρόσβαση των ΑΜΕΑ.
Κ. ΖΟΥΜΠΟΣ: Που πλημμυρίζετε; Δεν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στο Βύρωνα. Που πλημμυρίζετε;
Σ. ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ: Περάστε, όταν γίνεται μία βροχή, να δείτε ότι φτάνει το νερό από άκρη σε άκρη στα πεζοδρόμια.
Κ. ΖΟΥΜΠΟΣ: Κάναμε τεράστια έργα στη Βοσπόρου και σε πολλά άλλα σημεία και στη Ζωοδόχου Πηγή και σταματήσανε τα πλημμυρικά φαινόμενα. 
 
Μετά μην κλαιγόμαστε όταν παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτά που αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο των "Πολιτών του Βύρωνα" ή παρουσιάζονται στις ένθετες φωτογραφίες, όπου από τις έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου εκείνης πολλά καταστήματα και τα υπόγειά των πλημμύρισαν και αρκετά από αυτά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Ο χείμαρρος πού βλέπετε είναι σύνηθες φαινόμενο στην οδό Νίκου Νικηφορίδη!
 


Παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο των "Πολιτών του Βύρωνα":
"Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η έντονη καταιγίδα στην πόλη μας
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

"Όσοι βρέθηκαν στο δρόμο το ξημέρωμα της Κυριακής μεταξύ 5.30 έως 6.30 ήρθαν αντιμέτωποι με την έντονη καταιγίδα που ήταν πρωτοφανής για την πόλη μας. Τα χιλιάδες κυβικά νερού, μαζί με την έντονη χαλαζοβροχή είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αποθήκες, καταστήματα, να γίνουν ζημιές σε αυτοκίνητα, δίκυκλα αλλά και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. 
 
Συγκεκριμένα, μια γυναίκα παρασύρθηκε από την ορμή του νερού στη οδό Καραολή και Δημητρίου και ευτυχώς χάριν στην άμεση βοήθεια που της προσέφεραν συμπολίτες μας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών είχαν μικροατυχήματα αφού ήταν αδύνατη η οδήγηση εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.
 
Ιδιαίτερα, δρόμοι όπως η Λεωφόρος Καρέα, πριν και μετά την Κατεχάκη, Γ. Παπανδρέου, Καραολή και Δημητρίου, Καισαρείας, Κωνσταντινουπόλεως, Βοσπόρου, Αδ. Κοραή, Εμπεδοκλέους, Μεσολογγίου, Καραϊσκάκη, Γρηγόριου Ε, Καλλιπόλεως και πολλοί άλλοι, μετατράπηκαν σε χείμαρροι. Η εικόνα ήταν τρομακτική. Κάδοι, σκουπίδια, μηχανάκια, να παρασύρονται από το νερό. Σε αυτό συνέβαλαν ως ένα βαθμό – αν και η ένταση της βροχής ήταν μεγάλη- και τα βουλωμένα φρεάτια σε αρκετούς δρόμους. 
 
Στην Κατεχάκη, στο ύψος του κοιμητηρίου Βύρωνα η κατάσταση ήταν επικίνδυνη. Είναι γνωστό ότι στο σημείο αυτό τα νερά συγκεντρώνονται από το Κακόρεμα του Υμηττού και λιμνάζουν. Λόγω της κλίσης δημιουργείται χείμαρρος με αποτέλεσμα να παρασύρονται χώματα στο πάνω μέρος του κοιμητηρίου προκαλώντας καταστροφές. Μεγάλες ζημιές προκληθήκαν και σε μνήματα στο νεκροταφείο. 
 
Είναι χαρακτηριστική η ζημιά που προκλήθηκε σε ξυλουργείο στην οδό Βοσπόρου ενώ τα 5ο και το 11ο δημοτικά σχολεία παρέμειναν τη Δευτέρα κλειστά λόγω εκτεταμένων ζημιών από την πλημμύρα. Στα συγκεκριμένα σχολεία τα φρεάτια της ταράτσας είχαν φρακάρει, πιθανόν δεν είχαν καθαριστεί για χρόνια, και το νερό μπήκε στο σχολείο. Φρεάτια που δεν καθαρίζονται υπάρχουν και σε άλλα σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ.
 
Δεν θεωρούμε πως ευθύνεται η Δημοτική Αρχή για μία φυσική καταστροφή. Είναι αυτονόητο πως θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της πόλης σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Θεωρούμε όμως πως η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη για την έκταση των καταστροφών και των προβλημάτων καθώς δεν έχει διαχειριστεί ορθά τα διάφορα έργα ομβρίων. 
 
Ζούμε σε μία πόλη που αλόγιστα τις προηγούμενες δεκαετίες έχει δομηθεί. Χείμαρροι έχουν σκεπαστεί και τα νερά που φθάνουν από τον Υμηττό σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων δεν έχουν διέξοδο και απορρέουν στην επιφάνεια των δρόμων της πόλης.
Η υπερσυσσώρευση της δόμησης, η καταστροφή του περιαστικού πρασίνου, η αλόγιστη δόμηση χωρίς υποδομές και η αστυφιλία είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών που έχει ασκήσει η κεντρική και –κατά προέκταση- η δημοτική εξουσία επί πολλές δεκαετίες. Πολιτικές που στόχευαν στην συγκέντρωση κυρίως στην Αθήνα υποδομών για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε συνδυασμό και με την εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών εργολάβων. 
 
Ωστόσο, πολλά από τα προβλήματα των τελευταίων ημερών θα μπορούσαν να είναι λιγότερο καταστροφικά αν η δημοτική αρχή είχε προβλέψει για ουσιαστικό καθαρισμό των αγωγών όμβριων, των φρεατίων των σχολείων και για κατασκευή επιπλέον αγωγών σε σημεία που εμφανίζουν προβλήματα. Σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο στον αρχικό σχεδιασμό του προϋπολογισμού σε σχετική εισήγηση υποτιμούνταν από την δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη η εκτέλεση αντιπλημμυρικής μελέτης για την πόλη, ενώ χαρακτηριστικά επεσήμαναν τότε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις κανονικές βροχοπτώσεις και αντιπαρέρχονταν επισημάνσεις πως ακόμη και σε μία απλή βροχή σημεία σε οδούς όπως στην Σώσου, Τμώλου, Καραολή και Δημητρίου, Αγ. Σοφίας και άλλες γεμίζουν με λιμνάζοντα νερά και γίνονται αδιάβατες. 
 
Η κακή απορροή των ομβρίων υδάτων είναι βέβαια γεγονός που δείχνει αμέλεια όχι μόνο από τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά και από τις προηγούμενες και καταδεικνύει κακή εκτέλεση έργων και αμελή σχεδιασμό πολλών ετών.
Δεν γίνεται να περιμένουμε κάθε φορά τη φυσική καταστροφή για να θυμηθούμε πως πρέπει να γίνονται συντηρήσεις σε ήδη υπάρχοντα έργα απορροής και πως πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν η επέκταση αυτών".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η καταρρακτώδης βροχή ήταν και η κατάρρευση των τοιχίων της πλατείας Μαρτάκη, βλέπε συγκεκριμένο άρθρο της ιστοσελίδας μας:


Μην το ξεχάσετε: 22/7/2015
Κ. ΖΟΥΜΠΟΣ: Που πλημμυρίζετε; Δεν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στο Βύρωνα. Που πλημμυρίζετε;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου