Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Η μη υφιστάμενη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βύρωνα ατενίζει το μέλλον...

Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το με Αρ. Πρωτ.: 21452/16-11-2020 Αίτημα με θέμα: «ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ “ΧΑΜΕΝΗΣ” ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ» που είχαν καταθέσει προς τον Δήμο Βύρωνα οι ενώσεις πολιτών (αλφαβητικά) «Βύρωνας & τριγύρω» και «Ενάργεια» (με το νέο έτος θα επανέλθουμε με αποκαλύψεις και παραλειπόμενα...)

Συζητήθηκε λίγο το παρελθόν και το μέλλον, αλλά όχι το παρόν της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, γιατί εδώ και 5-6 χρόνια ουσιαστικά αυτή δεν υφίσταται, όσο και εάν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάποιοι προσπάθησαν αφενός να ωραιοποιήσουν την ανυπαρξία της, βαφτίζοντας την ως αναστολή λειτουργίας της, και αφετέρου να αντικαταστήσουν την έλλειψη στέγασής της, με την δημιουργία μιας Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης η οποία συνεδρίαζε δια ζώσης όταν οι συνθήκες της το επέτρεπαν…

Πολύ σωστή η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Βασίλη Δεμπόνου (της κίνησης «Έξυπνος Βύρωνας» και εκλεγμένου με την παράταξη «Νέα Εποχή») που ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών της συγκεκριμένης Επιτροπής. Όλο αυτό το διάστημα δεν φρόντισαν ούτε καν να φέρουν την υπόθεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να  ενημερωθούν οι πολίτες-κάτοικοι του Βύρωνα.

Σχετικά με το ζήτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρακολουθήστε στον ένθετο σύνδεσμο, από τη 1.30 έως τη 3.00 ώρα, τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=9953

Παραθέτουμε τις εισηγήσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Πάνου Τριγάζη, Προέδρου της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βύρωνα και της Βιβλιοθηκονόμου, κυρίας Νατάσσας Πλατσούκα μέλους αυτής.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΥΡΩΝΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ 

Σύντομο ιστορικό

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βύρωνα, ιδρύθηκε το 1987, επί δημαρχίας Νικολαΐδη. Ξεκίνησε ως τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Βύρωνα και στην  αρχή στεγάστηκε στο Στέκι Νεολαίας (Ταπητουργείο), με γραμματέα την δημοτική υπάλληλο Σούλα Μελαχροινίδου. Προσωπικά την θυμάμαι από τα χρόνια της δημαρχίας Ρογκάκου, στην οδό Γρηγορίου Ε’ με έναν υπάλληλο  και ελλιπέστατη οργάνωση.

Με Χαρδαλιά Δήμαρχο στεγάστηκε στην οδό Καισαρείας και Κυδωνιών, με έναν υπάλληλο του ΟΠΑ στη λειτουργία της, τον κ. Νίκο Παπαλόη, (σήμερα στηρίζει επαρκώς την Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης) και προέδρους του νομικού προσώπου αρχικά, τον Γιώργο Κριατσιώτη και την Μαρία Κοκκίνου. Την είχα τότε και ο ίδιος στηρίξει, προτείνοντας «πτέρυγα Μπάιρον», πρόταση που είχε υιοθετηθεί.

Πλήττοντας συνολικά την Αυτοδιοίκηση, η πολιτική των σκληρών μνημονίων έπληξε και τον Δήμο Βύρωνα, καθώς και πολλούς τομείς της δραστηριότητάς του.

Το 2014, όταν ανέλαβε η διοίκηση  Κατωπόδη, βρήκε την Δημοτική Βιβλιοθήκη σε παρακμή, με πολλά οφειλόμενα ενοίκια και τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στέγασής της να ζητά την λήξη της σύμβασης με τον Δήμο. Στις τότε συνθήκες οικονομικής χρεωκοπίας, επελέγη, το 2015, η αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με το σύνολο των βιβλίων να πακετάρονται και να φυλάσσονται σε χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Καρέα.


{Σ.σ.: Η πιο σημαντική αιτία βιολογικής φθοράς των βιβλίων είναι η υγρασία, γιατί έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία-γέννηση μικροοργανισμών (μύκητες, σαράκι, ψαράκια)}

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης αυτής, που δεν ήταν αναπόφευκτη, κατά την γνώμη μου, η συγκεκριμένη υπηρεσία χρειαζόταν εκσυγχρονισμό κι άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. Αυτά είναι τα ζητούμενα και για την σήμερα επιδιωκόμενη επανεκκίνησή της, που απαιτεί την συμβολή όλων μας, κυρίως με νέες ιδέες και προτάσεις.

Με αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας την Ελένη Βασιλοπούλου, έγιναν σοβαρές προσπάθειες αναζωογόνησης της Βιβλιοθήκης, με εκδηλώσεις στο χώρο της και την συγκρότηση της Κίνησης «Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης» με αξιόλογη συμμετοχή και δραστηριότητα. Έτσι, παρότι σε αναστολή λειτουργίας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη οργάνωσε πάνω από 25 παρουσιάσεις βιβλίων συγγραφέων και της πόλης μας, σε συνεργασία με τοπικά βιβλιοπωλεία και γνωστούς εκδοτικούς οίκους, ενώ παρότρυνε τους δωρητές βιβλίων, συνδημότες μας και μη, να τροφοδοτούν τις βιβλιοθήκες των σχολείων του Βύρωνα.

Συμμετείχα εξαρχής και ο ίδιος στις διαδικασίες αυτές, όπως  και η Δήμητρα Νούση, εισηγήτρια και «ψυχή» του ετήσιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που βρίσκεται στην 7η διαδοχική οργάνωσή του.

Συνεπώς, όταν γίνεται λόγος για «χαμένη» Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι, όχι μόνο ανακριβές, αλλά και φθηνά αντιπολιτευτικό.

{Σ.σ.: Προς κ. Τριγάζη:  Όταν σε μια λέξη υπάρχουν εισαγωγικά, όπως στην περίπτωση της «χαμένης» Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βύρωνα, είναι γνωστό ότι η έννοια της είναι πλέον μη κυριολεκτική ή ότι η χρήση της αποκτά νόημα ειρωνικό. Εδώ και 5-6 χρόνια, Δημοτική Βιβλιοθήκη στον Βύρωνα δεν υφίσταται! Άρα, χαμένη σε εισαγωγικά.}

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σήμερα και αύριο

Από τον Νοέμβριο 2019, την ευθύνη για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βύρωνα και τις συνδεόμενες με αυτήν δραστηριότητές της, έχει αναλάβει επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω.

Η Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, και εξαρχής ζήτησε από ένα εκ των ειδικευμένων μελών της και συγκεκριμένα την κυρία Νατάσα Πλατσούκα να παρουσιάσει εισήγηση, για το μέλλον του θεσμού, την οποία εγκρίναμε ομόφωνα και καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, οργανώσαμε εκδηλώσεις, όπως για την πρωτοχρονιάτικη πίτα 2020, και για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), στην Λουΐζα που τελικά ματαιώθηκε λόγω της καραντίνας.

Επίσης, η Επιτροπή απέκτησε λογότυπο με την βοήθεια του γραφίστα Άλκη Φαρμάκη, για την επίσημη επικοινωνία μας με τους φορείς της πόλης μας και την Πολιτεία.

Επιπλέον, με το βλέμμα στο μέλλον, εξετάσαμε την δυνατότητα ένταξης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βύρωνα στο Πανελλαδικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών, που λειτουργεί με ευθύνη της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

3.12.2020
Πάνος Τριγάζης
Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βύρωνα
 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ  

Η Βιβλιοθήκη  στις μέρες μας δεν είναι το προνόμιο λίγων ανθρώπων όπως τότε που στεγάζονταν σε ναούς και παλάτια και τα βιβλία ήταν δεμένα στα ράφια για να μη μπορεί να τα απομακρύνει κανείς. Δεν είναι αποθήκες βιβλίων, ούτε κενοτάφιο σοφών ανθρώπων περασμένων γενεών.

Σήμερα οι Βιβλιοθήκες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας και αποτελούν δίαυλο προς τη γνώση και πρωταρχικό παράγοντα «δια βίου μάθησης». Βιβλιοθήκες και πολιτισμός αποτελούν έννοιες αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες. Μια Βιβλιοθήκη στα πλαίσια ενός Δήμου θα πρέπει πρωτίστως να λειτουργεί ως χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας που εξυπηρετεί.

Πέρα από τη διαδικασία οργάνωσης και διαχείρισης της συλλογής της, η βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα οφείλει να συνειδητοποιήσει τη σύγχρονη πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης και να αποδεχθεί το νέο ρόλο, που καλείται να αναλάβει ως πολιτιστικό ίδρυμα. Ο νέος ρόλος για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του σήμερα και του αύριο προκειμένου να είναι επαρκείς και βιώσιμες, είναι πέρα από το να καλύπτουν τις ανάγκες γνώσης των χρηστών τους, να τους παρέχουν τις συνθήκες να εξασφαλίσουν πληροφορίες χρήσιμες στην καθημερινότητά τους, να τους ψυχαγωγούν και να τους επιμορφώνουν ποιοτικά, συνιστώντας ένα ελκυστικό και «ζωντανό» πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης, ως επί το πλείστον από παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας, έχει οδηγήσει στην ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής νέων αρχών που η ύπαρξη μιας σύγχρονης  Δημοτικής Βιβλιοθήκης μπορεί να βοηθήσει  την τοπική κοινωνία να εξελιχθεί σε ενεργό φορέα πολιτιστικής αναφοράς.

Δημιουργώντας στον Δήμο Βύρωνα μια Δημοτική Βιβλιοθήκη με «φωτεινούς», προσβάσιμους και ευχάριστους χώρους για το κοινό, εξειδικευμένο προσωπικό και προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό δε θα καλύψει μόνο το κενό που υπάρχει στις σχολικές βιβλιοθήκες αλλά θα αποτελέσει και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας λειτουργώντας σαν μορφωτικό, πνευματικό και ψυχαγωγικό κέντρο. Διαθέτοντας το υλικό της συλλογής της και τις υπηρεσίες της, δωρεάν στη διάθεση του κάθε πολίτη, θα τον βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να συμμετέχει ισότιμα στο δικαίωμα της μόρφωσης, της πληροφόρησης και της αισθητικής καλλιέργειας.

Μια εξωστρεφής Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, με οργανισμούς, φορείς και πολιτιστικά ιδρύματα, ενταγμένη στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών Future Library, μπορεί να γίνει το τοπικό κέντρο παιδείας και πολιτισμού ανυψώνοντας έτσι το πνευματικό επίπεδο όχι μόνο των πολιτών του Δήμου Βύρωνα αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Μια ζωντανή Δημοτική Βιβλιοθήκη μπορεί να παρέχει :
• Ειδικές υπηρεσίες για μικρούς μαθητές και παιδιά προσχολικής ηλικίας, το Club των παιδιών
• Δημιουργικά εργαστήρια (ζωγραφικής, ρομποτικής, φωτογραφίας, ξένων γλωσσών)
• Δωρεάν πρόσβαση στις online πηγές πληροφόρησης
• Συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Twitter)
• Προγράμματα φιλαναγνωσίας, για την ενδυνάμωση της αναγνωστικής συνήθειας στα παιδιά από μικρή ηλικία, βοηθώντας στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητά τους
•  Εργαστήρια δημιουργικής γραφής
•  Ηλεκτρονικές Λέσχες ανάγνωσης
•  Βιβλιοπαρουσιάσεις
•  Επιμορφωτικά – εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαιδευτικών
•  Σεμινάρια συμβουλευτικής γονέων
•  Εκδηλώσεις, συζητήσεις, διαλέξεις με συγγραφείς, εικονογράφους, πνευματικούς ανθρώπους, με στόχο τη μόρφωση και την ενημέρωση του συνόλου των δημοτών
• Σεμινάρια - Αναζήτηση εργασίας για ανέργους, με αρωγό την βιβλιοθήκη και ειδικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση κοινωνικά ευπαθών ομάδων (άτομα με αναπηρίες, μειονότητες, μετανάστες)

Ανακεφαλαιώνοντας, μια Δημοτική Βιβλιοθήκη μπορεί να παίξει έναν ενεργητικό ρόλο ως κέντρο διαχείρισης της πληροφορίας, δημιουργικής μάθησης και συνοχής του κοινωνικού ιστού, ασκώντας επιρροή στην τοπική κοινότητα προωθώντας δράσεις και δια-δράσεις, τέτοιες που να εμπλέκουν δημιουργικά τους πολίτες – χρήστες της βιβλιοθήκης κάθε ηλικίας,  αναγνώστες και μη, σε συμμετοχικές δραστηριότητες, όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται, να συνδιαλέγονται, να εμπνέονται, να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες σε ένα πολιτιστικό χώρο εξωστρεφή, προσιτό και προσβάσιμο για κάθε δημότη.

Είναι σημαντικό που η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει συγκροτήσει επιτροπή Βιβλιοθήκης και ήρθε επιτέλους η στιγμή, να συζητήσουμε σοβαρά για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βύρωνα σε δικό της χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης (καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και φορείς) προκειμένου να ξαναβγούν τα βιβλία από τις κούτες και να βρεθούν ξανά στα χέρια των ανθρώπων.

Νατάσσα Πλατσούκα
Βιβλιοθηκονόμος, μέλος της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βύρωνα

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου