Έχασαν το άλλοθι της “ανικανότητας” αλλά και του ήθους
Του Σωτήρη Παπαμιχαήλ
Πριν από 20 περίπου μέρες, 32 (από τους 41) δημοτικοί σύμβουλοι του Βύρωνα – σύσσωμη δηλαδή η αντιπολίτευση-, με ενημερωτική επιστολή τους προς τη Δημοτική Αρχή ζήτησαν:
Α. να ακυρωθεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής που δίνει σε ιδιωτική εταιρεία μέρος της υπηρεσίας πρασίνου
Β. να έρθει το θέμα προς συζήτηση, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πλακίδας, όμως, αγνοώντας επιδεικτικά τους Δημοτικούς Συμβούλους και στηριζόμενοι στο νόμο Θεοδωρικάκου ΔΕΝ φέρνουν το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2020.
Πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της Δημοκρατίας. Και για να το πούμε πιο απλά: Οι 9 Δημοτικοί Σύμβουλοι, το 22% δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοεί το υπόλοιπο 78% και στηριζόμενο σε ένα αντισυνταγματικό νόμο έκτρωμα και κάνει απλά ότι «γουστάρει».
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Μετά από επικοινωνία που είχα με επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το θέμα, προκύπτουν τα ακόλουθα:
• Ο κ. Γώγος προτίθεται να καλέσει όλες τις παρατάξεις να προχωρήσουν σε αποχή απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, αν η Δημοτική Αρχή δεν το φέρει για συζήτηση.
• Ο κ. Μπαντής σκέφτεται να προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να επιμείνει να συζητηθεί το θέμα. Αν αυτό δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ως παράταξη για τα επόμενα βήματα, με βασικό στόχο να μη περάσει.
• Ο κ. Μαυρόπουλος πιθανότατα θα προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα «απαιτήσει» να συζητηθεί το θέμα. Αν δεν καταστεί δυνατό αυτό, πιθανότατα θα προτείνει την αποχή κι αυτός απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι να αποφασίσει η Δημοτική Αρχή να κάνει δεκτό το αίτημα.
Ας δούμε όμως, άλλη μια φορά τι είναι, αυτός ο περίφημος νόμος Θεοδωρικάκου.
Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές έγιναν με τον εκλογικό νόμο, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν της απλής αναλογικής. Στο Βύρωνα, λοιπόν, με τα εκλογικά αποτελέσματα που είχαμε, ο δεύτερος (στον πρώτο γύρο των εκλογών) κος Κατωπόδης εξέλεξε 9 δημοτικούς συμβούλους από το σύνολο των 41 και με τη νίκη του στο δεύτερο γύρο έγινε δήμαρχος, με αποτέλεσμα να διοικεί με 9 δημοτικούς συμβούλους στους 41. Για να διοικηθεί λοιπόν ο δήμος απαιτούνταν συναινέσεις και συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις. Το ίδιο βέβαια συνέβη στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας, όπου δεν εξελέγησαν δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή, με απόλυτη πλειοψηφία.
Η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, κέρδισε περίπου τα 2/3 των δήμων της Ελλάδας και στην προσπάθειά της να μπορέσουν να κυβερνήσουν άνετα «τα δικά της παιδιά» προχώρησε, ουσιαστικά, σε ανατροπή του συντάγματος και της δημοκρατίας, μόλις έγινε κυβέρνηση, με νόμο που πέρασε ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κος Θεοδωρικάκος. Με το νόμο αυτό, για όλες τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τα δημοτικά θέματα, οι αρμοδιότητες περνούν στον δήμαρχο, στην επιτροπή ποιότητας ζωής και την οικονομική επιτροπή, καταργώντας σ’ αυτές την αναλογική συμμετοχή, που μέχρι τότε ίσχυε και δίνοντας την πλειοψηφία στην κυβερνώσα παράταξη.
Έτσι, σήμερα μια υποτιθέμενη «αριστερή» παράταξη, η παράταξη του κου Κατωπόδη, όχι μόνο δεν λειτουργεί συναινετικά και δημοκρατικά όπως ευαγγελιζόταν προεκλογικά, αλλά εκμεταλλεύεται όλα όσα κατηγορούσε, επιβάλλοντας τα «θέλω» της, με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο.
Λυπάμαι, γιατί έχασαν και το άλλοθι της ανικανότητας πέραν αυτού της αξιοπιστίας και του ήθους, που χρησιμοποίησαν ως πολιτικό σλόγκαν!
Αναδημοσίευση από Δήμος & Πολιτεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου