Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Κινηματογραφικές Βραδιές: Παρασκευή 22 Μαρτίου, "Ο φόβος τρώει τα σωθικά"


Οι Κινηματογραφικές Βραδιές του Δήμου Βύρωνα με τον νέο κύκλο προβολών, με τίτλο: Το καχύποπτο βλέμμα Εικόνες του «άλλου», συνεχίζονται, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Νέας Ελβετίας 34 & Σεβαστείας), την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 8 μ.μ., με την προβολή της Γερμανικής ταινίας του 1974 “Ο φόβος τρώει τα σωθικά”, σε σκηνοθεσία Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.
Είσοδος Ελεύθερη.

Η ταινία αναφέρεται τόσο στην κοινωνική καταπίεση και στον αποκλεισμό των gastarbeiter [=Φιλοξενούμενος εργάτης: ήταν όρος που αναφερόταν σε οικονομικούς και εργατικούς μετανάστες προς τη Δυτική Γερμανία κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Η Δυτική Γερμανία είχε συνάψει διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες: Ιταλία (22 Νοεμβρίου 1955), Ισπανία (29 Μαρτίου 1960), Ελλάδα (30 Μαρτίου 1960), Τουρκία (30 Οκτωβρίου 1961), Μαρόκο (21 Ιουνίου 1963), Νότια Κορέα (16 Δεκεμβρίου 1963), Πορτογαλία (17 Μαρτίου 1964), Τυνησία (18 Οκτωβρίου 1965) και Γιουγκοσλαβία (12 Οκτωβρίου 1968) που έδιναν τη δυνατότητα για την πρόσληψη εργατών ώστε να εργαστούν κυρίως σε βιομηχανίες και σε θέσεις που απαιτούσαν λίγα προσόντα], όσο και στα προβληματικά στοιχεία μιας σχέσης με διαφορετικούς πολιτισμικούς ορίζοντες και μεγάλες ηλικιακές διαφορές. Αφηγείται την ιστορία μιας εξηντάχρονης χήρας από τη Δυτική Γερμανία που ερωτεύεται έναν πολύ νεότερο gastarbeiter από το Μαρόκο και τον παντρεύεται. Ωστόσο, οι δυο τους θα χρειαστεί να παλέψουν με τις ρατσιστικές προκαταλήψεις του περίγυρού τους και τη δυσκολία τους να ενταχθούν σε μια κοινωνία που τους εχθρεύεται.

Στο αριστουργηματικό του μελόδραμα, το προκλητικό παιδί του γερμανικού σινεμά αναζητά την αγάπη και την κατανόηση σε έναν σκληρό κόσμο που απεχθάνεται το διαφορετικό.

Γυρίζοντάς το σε κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ αποτίνει με το «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά» φόρο τιμής στον Ντάγκλας Σερκ και το ρομαντικό μεγαλείο του «All That Heaven Allows», με μια ταινία που –όπως έλεγε και ο ίδιος– μιλάει για την «αγάπη που ουσιαστικά είναι κάτι το απίθανο, παρ’ όλα αυτά, όμως, και μια κάποια πιθανότητα».

Η ταινία κέρδισε στο Φεστιβάλ Καννών του 1974 το βραβείο FIPRESCI για την καλύτερη ταινία εντός του διαγωνισμού και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου η Μπριγκίτε Μίρα έλαβε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
Φωτογραφία: Γιούργκεν Γιούργκες
Παίζουν: Μπριγκίτε Μίρα, Ελ Εντί Μπεν Σάλεμ, Μπάρμπαρα Βαλεντίν
Διάρκεια: 95΄


Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (γερμανικά: Rainer Werner Fassbinder‎‎, 31 Μαΐου 1945 - 10 Ιουνίου 1982) ήταν Γερμανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός.

Γεννήθηκε το 1945 στο Μόναχο. Η ζωή του ήταν σύντομη, αλλά ταραχώδης, καθώς η ροπή του στα ναρκωτικά και η δυσκολία αποδοχής της σεξουαλικής του ταυτότητας ήταν παράγοντες που του προκάλεσαν διαταραχές και δυστυχία. Αν και ομοφυλόφιλος, νυμφεύθηκε την Ίνγκριντ Κάβεν (1970-1972) και είχε σχέση με τη Γιουλιάνε Λόρεντς. Πέθανε από υπερβολική δόση το 1982 στο Μόναχο και δίπλα του βρέθηκε το σενάριο με θέμα τη ζωή της Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο προόριζε για την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ.

Είναι ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς μέσα σε 13 χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει 41 ταινίες μεγάλου μήκους. Στα έργα του πραγματευόταν ζητήματα όπως η ηθική πτώση της μεταπολεμικής Γερμανίας, η βία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα ναρκωτικά, η ομοφυλοφιλία, η προδοσία και η ζωή στο περιθώριο. Πολλοί άσκησαν κριτική στις ταινίες του και τον κατηγόρησαν για αντισημιτισμό, αντικομμουνισμό και μισογυνισμό.
To 1982 κέρδισε την Χρυσή Άρκτο για την ταινία Βερόνικα Φος.
Θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους του ρεύματος του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.
Πηγή: Βικιπαίδεια.

Βύρωνας, η πόλη μας - 21 Μαρτίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου